Incredibil! Fecalele și dejecțiile din sediul primăriei Rediu, direct în lac

Pare absolut incredibil epntru secolul XXI, dar în comuna Rediu, Primăria deversează dejecții și apă uzată menajeră în albia rîului din apropiere, care alimentează lacul de acumulare Rediu. În urma unui control, reprezentanții Administrației Bazinale Prut-Bârlad au descoperit dejecții și apă murdară, provenite chiar din sediul instituției, dar și de pe două proprietăți private, care au fost deversate în cursurile de apă. Pentru aceste nereguli, Primăria Rediu a fost sancționată în conformitate cu Legea Apelor 107/1996 și Ordonanța 2/2011 privind regimul juridic al contravențiilor. În replică, Vasile Haidău, primarul comunei, susține că totul nu este decât un joc politic deoarece se apropie campania electorală de la locale și aruncă vina asupra adversarilor săi politici.  Scuza nu stă în picioare. Șeful  ABA Prut, Petru Avram, este, la fel ca Haidău, membru PNL.

,,Veniți și verificați. De la noi nu curge apă reziduală în râu. Vom apela la serviciul de vidanjare atunci când va fi nevoie. S-a stricat stația de epurare, dar vom rezolva problema. Totul e din cauza unui personaj pe nume Grosu, de la Plus, care filmează tot ce mișcă și stă mereu cu ochii pe noi”, s-a apărat edilul-șef.  

 

Bombă ecologică la marginea orașului. Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad a descoperit o situație de neimaginat în comuna Rediu: dejecții și ape uzate menajere, provenite chiar din instituția condusă de primarul Vasile Haidău, au fost deversate iresponsabil într-un afluent al râului din apropiere. În unui control efectuat la data de 29 ianuarie 2020, reprezentanții Apele Române au găsit în albia râului Rediu o serie de țevi și instalații prin care ar fi fost efectuate evacuări ilegale de ape uzate, rezultate din consumul menajer de la două proprietăți private dar și din interiorul Primăriei Rediu. Mai mult, la cel de al doilea control, efectuat pe 30 ianuarie 2020, la sediul unei spălătorii auto de pe raza comunei, s-a constatat faptul că, apele pluviale, colectate de pe suprafața betonată și adiacentă zonei de producție, dar și o parte din apele uzate tehnologice, ar fi fost dirijate, prin rigola stradală, tot în acumularea Rediu, malul drept.

 

Verificările stării de igienizare a râului Rediu au durat trei zile

 

Controlul de la Rediu a fost efectuat în scopul verificării stării de igienizare a râului cu același nume și a afluenților acestuia, a instalațiilor de evacuare a apelor uzate, în stratul  freatic, șanțuri, rigole și canale deschise. Verificările reprezentanților de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad au avut loc în perioada 28-30 ianuarie 2020, primul control fiind efectuat la un centru educațional din localitate. Aici, inspectorii de la Apele Române au descoperit faptul că, la limita proprietății, au fost ridicate depozite neconforme de deșeuri în albia râului dar și pe malul drept al cursului de apă Rediu. În timpul controlului, s-a mai descoperit că, în zona de băltire a acumulării Rediu era stocată apă uzată provenită din fosele septice de pe amplasament, această acțiune nefiind reglementată din punct de vedere al gospodăririi apelor. Pentru toate neregulile constatate, inspectorii de la Apele Române au dispus luarea unor măsuri importante pentru înlăturarea efectelor de poluare a cursului de apă,  și au aplicat sancțiuni drastice Unității Administrativ-Teritoriale (UAT)  Rediu.

 

Sătenii au fost somați

 

Printre măsurile dispuse de reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad se numără și somarea tuturor cetățenilor din Rediu, ce dețin sisteme ilegale de evacuare a apelor uzate în cursurile de apă ce tranzitează comuna, în vederea desființării acestora. ,,A fost dispusă măsura îndepărtării depozitului neconform de deșeuri constituit pe malul drept al cursului de apă Rediu din zona respectivă și vidanjarea apelor uzate provenite din consumul menajer, stocate într-un canal deschis situat la limita amplasamentului, salubrizarea și igienizarea zonei afectate. Totodată, s-a dispus stoparea evacuării de ape uzate din stația de epurare nefuncțională de pe amplasamentul sediului UAT Rediu și vidanjarea acesteia ori de câte ori e nevoie. Pentru toate neregulile constatate, Primăria Rediu, dar și cele două proprietăți private, vor fi sancționate în conformitate cu prevederile Legii Apelor 107/1996, cu modificările și completările ulterioare, și a Ordonanței 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Menționăm faptul că, inspectorii de gospodărire a apelor din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad vor verifica măsurile decise,,  a precizat în documentul constatator,  dr.ing. Petru Avram, directorul-general al Administrației Bazinale.

 

,,Totul e politic, nu mai vreau să candidez”

 

Contactat telefonic, primarul comunei Rediu, Vasile Haidău, a respins toate acuzațiile și spune că totul nu este decât o reglare de conturi deoarece se apropie campania electorală de la locale.

,,În momentul când s-a stricat stația de epurare, eu am închis-o imediat și am blindat locul respectiv după care am procedat la efectuarea vidanjării apelând la ajutorul celor de la Apa-Vital. Puteți să veniți și să verificați. În acest moment, nu curge nici un fel de apă reziduală în râu. Dacă s-a întâmplat ceva, după cum susțin cei de la Apele Române, este din cauza țevilor stricate și foarte vechi de pe timpul comunismului, de pe vremea fostului primar, Maxim. Infrastructura este una foarte veche și poate cauza probleme. Pe de altă parte, eu personal i-am avertizat pe localnicii din Rediu ca să respecte legea și i-am somat că riscă amenzi severe dacă dețin sisteme ilegale de evacuare a apelor uzate. Dacă nu respectă legea, o să-i amendez pe toți, indiferent cine și ce este. Ce pot eu să fac mai mult de atât. Se pot lua probe acum și se poate observa clar că nu este nici un fel de problemă.  Eu chiar am filmat totul, ca să am probe, că apa reziduală nu curge în râu. Există însă persoane, ca dl. Grosu, membru Plus, care stă mereu cu ochii pe noi și ne filmează fiecare mișcare. Totul este politic că doar se apropie campania electorală pentru alegerile locale. De altfel, vă spun în premieră, eu nici nu mai am de gând să candidez la un nou mandat de primar,, a spus, Vasile Haidău, edilul comunei Rediu.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here