Încă un vameș din lotul Albița, arestat preventiv. Lenuța Tiron și-a schimbat declarațiile, după ce a fost amenințată de colegii din vamă

Foto: adevarul.ro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au reuşit să mai facă încă o „victimă“ în dosarul „Albiţa II“, după ce, aseară, lotul vameşilor ajunşi după gratii în arest preventiv a crescut la 18.

 

Este vorba despre Lenuţa Tiron, cea care era cercetată în stare de libertate cu interdicţia de a nu părăsi ţara. Procurorii au cerut, aseară, magistraţilor înlocuirera măsurii preventive cu una mai dură, după ce, la audierile de săptămâna trecută, Lenuţa Tiron şi-a schimbat declaraţia. 

Iniţial, aceasta le-a spus anchetatorilor că şpaga este o cutumă în vamă, că zilnic se colectau sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, iar la sfârşitul zilei banii adunaţi erau împărţiţi în mod echitabil între lucrătorii vamali. Acest aspect a fost confirmat şi de Magda Coşniţă, o altă vameşă cercetată în stare de libertate.

Acuzată de colegi ca fiind o turnătoare lipsită de scrupule şi că şi-a salvat pielea înfundându-i pe alţii, Lenuţa Tiron şi-a schimbat conduita procesuală, ceea ce a costat-o libertatea. A doua oară, ea le-a spus procurorilor că  într-adevăr, se adunau anumite sume de bani de către lucrătorii vamali, însă acestea, chipurile, erau destinate pentru „protocol”, respectiv pentru cazurile umanitare care se iveau printre colegi.  

În replică, avocaţiii Lenuţei Tiron au susţinut că DNA a acţionat la intimidare. „Propunerea de înlocuire a măsurii preventive vine de la acelaşi procuror care pe 23 octombrie a emis ordonanţa prin care a dispus obligativitatea de a nu părăsi ţara. Dacă atunci doamna Tiron nu reprezenta un pericol public, de ce ar fi considerată acum un pericol public? Nu a încălcat cu absolut nimic prima măsură, pentru a se dispune înlocuirea ei, a respectat întocmai obligaţiile“, a declarat în sala de judecată avocata Corina Coza. Sentinţa dată de judecătorii de la Tribunalul Vaslui a fost atacată cu recurs. 

Oamenii legii din România şi Basarabia au descins, pe 22 octombrie 2013, în vămile de pe cele două maluri ale Prutului, Albiţa şi Leuşeni. Atât vameşii, cât şi poliţiştii de frontieră învinuiţi în dosar „taxau“ la sânge orice autovehicul de transport marfă care tranzita punctul vamal. Şoferii aveau de achitat şpaga la ambele cabine, atât la Leuşeni, cât şi la Albiţa. Potrivit unor surse judiciare, angajaţii punctului vamal de la Leuşeni erau mai lacomi, ajungând să ceară şpăgi de 250-300 de euro per transport.

 

(Sursa: adevarul.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here