Ieșeanul care a învins de unul singur Mafia Imobiliară. Primăria obligată să demoleze blocul lui Băcăoanu

Pe 13 noiembrie 2019, judecătorii de la Tribunalul Iași au pronunțat o sentință bombă. Pentru prima dată în istorie, un ieșean reușește să învingă Mafia Imobiliară din siajul primarului Mihai Chirica și a obținut în instanță demolarea unui bloc ilegal. După șase ani de procese, Mihai Florian Popa reușește să obțină demolarea blocului construit de dezvoltatorul Radu Băcăoanu în Tătărași. Potrivit dispozitivului hotărârii, Primarul Municipiului Iași este obligat să emită autorizația de desființare și să demoleze în același timp blocul construit de Sitera Development în strada Walter Mărăcineanu.

”Admite acţiunea formulată de reclamantul Popa Mihai Florinel, în contradictoriu cu pârâţii Primarul Municipiului Iaşi şi S.C. SITERA DEVELOPMENT S.R.L. Obligă Primarul Municipiului Iaşi să emită autorizaţia de desfiinţare a constructiei situată în municipiul Iaşi, str. Walter Maracineanu nr. 5, realizată fără autorizație de construcţie valabilă, precum și la luarea tuturor măsurilor necesare în vederea refacerii cadrului construit și cel natural, astfel cum a existat anterior emiterii autorizației de construire nr. 563/04.06.2013 eliberată de Primarul Municipiului Iaşi. Obligă pârâţii Primarul Municipiului Iaşi şi S.C. SITERA DEVELOPMENT S.R.L., în solidar, să plătească reclamantului suma de 6503,7 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariul apărătorului şi cheltuieli de deplasare. Respinge cererea de chemare în garanţie formulată de pârâta S.C. SITERA DEVELOPMENT S.R.L. în contradictoriu cu chemata în garanţie Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Iaşi. Respinge cererea de chemare în garanţie formulată de pârâta S.C. SITERA DEVELOPMENT S.R.L în contradictoriu cu chematul în garanţie Primarul Municipiului Iaşi.”- așa sună sentința care îl îngroapă pe Radu Băcăoanu.

„Vom proceda la notificarea Primarului prin executor judecătoresc”

Avocatul lui Florinel Mihai Popa, Florentina Amăriuței, a fost destul de reținută în ceea ce privește victoria obținută. Știe din experiența acestui litigiu că încă nu s-a ajuns la punctul final. Când vine vorba de Primăria Iași te poți aștepta la orice pentru că respectarea legii e opțională.  A avut până acum o hotărâre definitivă a instanței, dar primarul a refuzat să o pună în aplicare. Vecinul lui Băcăoanu e determinat să meargă până la capăt, când blocul construit de dezvoltator va fi pus la pământ.

”Din punctul nostru de vedere soluția instanței este una justă și temeinică. Instanța a statuat că această clădire trebuie demolată, iar dezvoltatorul care nu a respectat legea nu are dreptul la despăgubiri. Așteptăm să vedem dacă hotărârea va fi atacată. Daca această hotărâre va rămâne definitivă vom proceda la notificarea Primarului prin executor judecătoresc și îi vom pune în vedere obligativitatea emiterii autorizației de demolare și demolarea efectivă a imobilului, așa cum a stabilit instanța de judecată.” ne-a declarat Florentina Amăriuței, avocatul lui Florinel Mihai Popa.

Șase ani de procese pentru blocul illegal

Povestea blocului ridicat de Radu Băcăoanu, prin firma Sitera Development SRL,  pe strada Walter Mărăcineanu, a început în 2013. Cu o autorizație de locuință individuală, dezvoltatorul a trântit între case un bloc cu aproape 20 de apartamente. Vecinii, reprezentați de Mihai Florinel Popa, au obținut, după ani de procese, anularea autorizației de construire. Complicitatea funcționarilor din Primăria Iași la ilegalitatea din Walter Mărăcineanu a continuat chiar și după anularea autorizației de către judecători. Primarul Mihai Chirica a refuzat să inițieze demersurile legale de demolare a construcției, protejând dezvoltatorul. Juriștii municipalității susțin că nu poate fi emisă o dispoziție de demolare și că acest demers poate fi realizat doar după obținerea unei autorizații pe care, culmea, o poate solicita doar proprietarul. Mai mult, Primăria mai susține că nu poate lua nici o măsură deoarece dezvoltatorul a fost amendat de către Poliția Locală, iar acesta a contestat procesul verbal de amendă, fiind astfel legată de mâini și de picioare până la pronunțarea unei sentințe. Instanța s-a pronunțat, iar Primăria Iași tot nu a făcut nimic. Tertipuri ieftine pentru a nu demola blocul lui Băcăoanu, în speranța că vecinii se vor lăsa păgubași.  Așa s-a ajuns în situația ca Mihai Florinel Popa să deschidă un nou proces prin care a cerut judecătorilor de la Tribunalul Iași să-l oblige pe primar să pună în aplicare sentința și să demoleze blocul ridicat ilegal.

Blat în instanță pentru 700.000 de euro

Dezvoltatorul Radu Băcăoanu, deși a construit ilegal, a formulat o cerere de chemare în garanție prin care a solicitat instanței ca, în cazul în care blocul său va fi demolat, Primăria Iași să fie obligată la plata unei despăgubiri de 690.000 de euro. „Solicităm obligarea chemaților în garanție la plata sumei de 690.000 de euro (echivalent în lei), reprezentând prejudiciul suportat de subscrisa în ipoteza admiterii cererii de chemare în judecată și desființării construcției edificate în temeiul actelor administrative emise de către Primăria Mun. Iași, anulate de instanța de judecată”, se arată în întmpinarea depusă de firma lui Radu Băcăoanu. Complicitatea funcționarilor din Primărie cu dezvoltatorul a mers până acolo încât în timpul procesului nu au fost formulate apărări la cererea de chemare în garanție, riscându-se astfel ca municipalitatea să fie bună de plată cu 700.000 de euro către Băcăoanu. De fapt, Primăria Iași acționează ca și cum Băcăoanu trebuie să își recupereze cei 700.000 euro investiți în blocul ilegal.

Chirica, colacul de salvare pentru Băcăoanu

Primăria joacă pe două fronturi pentru a-l salva pe Radu Băcăoanu. Pe de o parte recurge la tot felul de tertipuri pentru a înpiedica demolarea blocului, fie că vorbim de refuzul de a pune în aplicare hotărârile instanței sau că vorbim de mimarea apărării în procesele de pe rol. Iar pe de altă parte, pune la cale o reautorizare a aceleiași clădiri ilegale. În luna mai a acestui an, Primăria Iași a emis Certificatul de Urbanism nr. 1314,  „construire locuință individuală – intrare în legalitate”. Este demersul prealabil emiterii autorizației de construire. Deși, hotărârea defintivă de anulare a autorizației fusese emisă, Primăria Iași a început demersurile pentru emiterea unei noi autorizații pentru blocul construit ilegal.

 

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here