Golănie, marca PMI. Bloc lângă pasajul Bucium cu PUZ de hală industrială

De câteva zile, la baza podului Bucium, ferit de ochii lumii, câteva utilaje lucrează de zor la ceea ce va fi un bloc de locuințe cu 23 de apartamente. Un bloc răsărit din pixul găștii Chirica-Harabagiu prin falsificarea realității și eliberarea ilegală a două autorizații de construire. Un  bloc pe care marele vizionar Chirica îl trântește în coasta podului, la câțiva metri, îngropând astfel orice speranță de supralărgire a pasarelei și de rezolvare a blocajelor din trafic din acea zonă. Un caz clasic în care se demonstrează că în Primăria Iași există o rețea mafiotă, cu adepți pe fiecare palier de răspundere, de la simplul funcționar până la conducerea instituției. Un caz care arată cât de profundă este corupția în administrația locală și cât de adânc este somnul procurorilor care ar fi trebuit să stârpească acest fenomen. Urmăriți firul evenimentelor și trageți singuri concluziile.

Pe 31 martie 2015, Consiliul Local Iași aprobă hotărârea nr. 112 privind Planul Urbanistic Zonal propus de societatea Omega Tub SA pentru un teren situat la baza podului Bucium. ”Se aprobă Planul Urbanistic Zonal – Iaşi, B-DUL SOCOLA FN ( FOSTĂ ŞOSEAUA SOCOLA NR. 39), NUMAR CADASTRAL 131544, întocmit în vederea construirii unei hale de producție, sediu de firma şi împrejmuire teren proprietate privată persoană juridică.” se specifică precizează în dispozitivul hotărârii adoptate.

Hocus-pocus, și hala s-a transformat în bloc!

Pe 25 octombrie 2016, la cererea Omegatub SA, Primăria Iași eliberează autorizația cu numărul 1005. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Primăriei Municipiului Iași, Omegatub a obținut, în baza PUZ-ului menționat anterior, o autorizație pentru construirea unui imobil de locuințe cu 23 de apartamente și regim de înălțime P+2E. ”Construire imobil de locuințe conform PUZ aprobat prin HCL 112/31.03.2015. Aria construită 255,80 mp, aria desfășurată construită 767,40 mp, POT 33%, CUT=0,9, H=P+2E. Parter 6 apartamente cu o cameră, 1 apartament cu 2 camere, etaj 1 – 8 apartamente cu 1 cam,eră și etaj 2 – 8 apartamente cu 1 camera.” Numai că PUZ-ul aprobat de plenul Consiliului Local se referea la construirea unei hale de producție și nicedecum la un bloc de locuințe! Așa cum Isus a transformat apa în vin, Chirica a mai făurit încă o minune în mandatul său pe Pamânt: a transformat hala de producție într-un bloc de locuințe! Și banii au început să curgă. Un bloc cu 23 de apartamente înseamnă cel puțin 400-500.000 euro profit suplimentar față de o hală de producție. Cel puțin patru persoane din Primăria Iași și-au pus semnătura pe acest document ilegal. Diferența între ceea ce a aprobat Consiliul Local și ceea ce s-a scris în autorizație este enormă. Schimbarea din hală de producție în imobil de locuințe nu este o simplă eroare, ci o modificare voită. Ceea ce înseamnă că plecând de la inspectorul de urbanism care a redactat autorizația și a făcut modificarea, trecând pe la arhitectul șef care trebuia să verifice și să vizeze și până la viceprimar sau primar care a pus ultima semnătură, toți au fost părtași la această megagolănie.

Încă o autorizație ilegală!

În 2018 Omegatub SA vinde terenul de la baza podului Bucium împreună cu autorizația de contruire către societatea 3I Teknik SRL. În aprilie 2019, Primăria Iași eliberează o nouă autorizație de construire pentru terenul în cauză. Obiectul documentului cu numărul 388/11.04.2019 îl reprezintă ”continuarea lucrărilor autorizate prin autorizația nr 1005/2016” deși lucrările nu fuseseră demarate. Potrivit arhitectului Ionel Oancea, cel care a elaborat documentația pentru noua autorizație, noii proprietari au dorit efectuarea unor modificări la proiect. Oancea nu își asumă nerespectarea PUZ-ului și spune că el a lucrat după ultimul document eliberat de Primărie, respectiv autorizația cu numărul 1005/2016.  Asta deși din punct de vedere legal documentul după care se lucrează este PUZ-ul și nu autorizația anterioară. ” Eu am lucrat pe baza autorizației emise de Primărie în 2016 și care era tot pentru imobil de locuințe. Nu știu dacă era legală sau nu și nici nu știu în ce condiții a fost emisă. Clienții mei au cumpărat terenul cu tot cu autorizația de construire și au dorit să facă anumite modificări. Nu știu ce s-a întâmplat anterior și cum s-a ajuns de la hală de producție la imobil de locuințe. Din câte știu, se dorește obținerea unui un nou PUZ pentru unele modificări” a declarat telefonic Ionel Oancea.

”Continuarea lucrărilor” fictive

Modificările la proiect se traduc legal în schimbarea soluției tehnice. Sau, uneori, așa cum spune și arhitectul Oancea, chiar în modificarea și reaprobarea PUZ-ului (care oricum nu era respectat în acest caz). Or, schimbarea soluției tehnice presupunea un parcurs mai anevoios pentru obținerea autorizației, inclusiv un nou aviz din partea comisiei de urbanism și multe luni de așteptare. Iar aici intră în joc rețeaua de tip mafiot construită de actuala conducere a Primăriei Iași. ”Soluția” ticluită de șmecherii din Primărie a fost mascarea modificărilor prin emiterea unei alte autorizații sub denumirea de ”continuarea lucrărilor”. Care continuare și care lucrări când pe terenul respectiv nu se mișcase niciun fir de iarbă? Este pentru a doua oară când funcționarii din Primăria Iași se fac că nu observă diferențele dintre documentul de bază aprobat în Consiliul Local, respectiv tema PUZ, și autorizațiile eliberate. Se demonstrează încă o dată că nu e vorba de o greșeală nevinovată, ci de un plan bine pus la punct de o rețea din care fac parte atât inspectori de la urbanism, cât și persoanele din conducerea Primăriei care verifică și semnează aceste documente.

Prefectul verifică proiectul

Prefectul Marian Grigoraș promite că va analiza sitauația de lângă podul Bucium.

„Vom verifica la nivelul Instituției Prefectului legalitatea autorizației de construcție. Aceasta trebuie sa respecte condițiile stipulate anterior în hotărârea Consiliului Local și în Planul Urbanistic Zonal.”, a declarant prefectul Marian Grigoraș.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here