Ghenadie Ciobanu, procurorul din Hârlău acuzat de luare de mită, nu vrea să fie judecat la Iaşi. Ce s-a întâmplat cu tona de vin pe care o ţinea ascunsă în garaj?

La Curtea de Apel Iaşi a început, ieri, procesul fostului prim-procuror de la Parchetul de le lână Judecătoria Hârlău, acuzat de luare de mită. În instanţă, surpriză, instanţa a aflat că Ciobanu a solicitat strămutarea procesului cerând, totodată, răgaz şi pentru a-şi angaja un avocat.

Ghenadie Ciobanu este acuzat de procurorii anticorupţie că a primit 200 de euro pentru a da o soluţie de netrimitere în judecată în cazul unui şofer beat care lovise cu maşina un biciclist. Sora şoferului, patroana unui restaurant din localitate, a negociat cu el direct mita pe care o ceruse prim-procurorul: 1.000 de lei. Câteva zile mai târziu, a primit 200 de euro. În ianuarie 2011, magistratul l-a scos de sub urmărirea penală pe şofer şi i-a dat o amendă administrativă, pe motiv că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. La final, însă, şoferul şi sora sa l-au denunţat pe Ciobanu la DNA.

 

La dosar, procurorii anticorupţie au mai adăugat faptul că Ciobanu a abuzat de funcţie şi în alte situaţii pentru a primi foloase necuvenite mai puţin obişnuite: „vin, picioare de oaie, carne de porc, ouă, din actele dosarului rezultă faptul că inculpatul a transformat sediul Parchetului într-o anexă a combinatului Cotnari, de unde a achiziţionat peste o tonă de vin în decursul unui singur an şi l-a depozitat în garajul unităţii, şi mica ciupeală într-o veritabilă politică penală, prin care a ajuns să negocieze soluţiile din dosarele aflate în instrumentarea sa”, se arată în rechizitoriu. Vinul, circa 1.000 de litri, procurorii l-au găsit ascuns în garajul instituţiei pe care o conducea.

 

După ce, în 2012, a fost suspendat din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii, Ghenadie Ciobanu a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de strămutare a procesului. Primul termen la solicitarea sa a fost fixat abia pe 17 septembrie. Aşa că, până atunci, procesul va continua la Curtea de Apel Iaşi, iar ouăle şi vinul confiscate vor servi drept probe, la proces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here