Festivalul Carașilor Poetici

Fiindcă limbiștii scriitornici ai primăriei trebuie să mănînce și ei o pîine din banii ieșenilor, bugetul local suportă, în ultimii ani, prețul destul de piperat al unui carcalete poetic & gonflabil, botezat ,, festival de poezie ,, . Că doar și pesediștii aveau nevoie să nășească o chestie care să fie, în mintea lor, un fel de concurență pentru FILIT, festivalul literar de anvergură europeană, al cărui principal defect e că a fost înființat sub patronajul liberalului Adomniței.

Și cine putea fi mai bun pentru rolul de șmecher-șef al flextivalului poeticesc decît Adi Cristi, bătrînul lacheu jurnalistic & cvasi-literar ? Și cum putea fi, deci, această însăilare, decît  un soi de cumetrie cu dungi de cămin cultural ? Pe lîngă cîțiva autori stimabili, grosul invitaților e alcătuit din tot felul de carași cu pretenții poetice, din categoria capodoperiștilor de cafenea sau a tantelor versificatoare – Foaie verde trei plăcinte, / Ce bun e borșul de linte, / Cu ardei iute, fierbinte.

Unul dintre marii autori invitați la flextivalul poetic primărez a fost celebrul stihuitor bahluiez Vasile Burlui. Exact, doctorul dințolog care a scăpat la mustață din dosarul penal al diplomelor false. Ce-are dantura cu literatura ? Simplu : dințologul e și jupîn la o universitate de trei parale, și patron la o cvasi-televiziune de cartier. Iar la ambele cîștigă un ban frumos tocmai marele poet, director și jurnalist Adi Cristi.

Să vă mai explic prezența la flextival a marelui poet, parlamentar și ex-ministru Varujan Vosganian , tot el și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor ? Cred că ați înțeles și singuri cum e cu această culturălie de cumetrie. La flextival, birjar !

Lucian Postu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here