Hartiștii, primăriștii și cocîrlibăceala cu ghivent

Dacă ați trecut recent prin centrul Iașului, vizavi de biserica Trei Ierarhi, și ați văzut un morman foarte mare de ciuveie, ca și cum ar fi explodat pe-aproape o grămadă cu resturi de la o construcție, nu e cazul să vă faceți cruce și nici să sunați la firma de salubritate a municipalității. Mormanul cu pricina e proptit acolo chiar de primăria piticului administrativ Chirica, în chip de monument de artă contemporană.

Da, fraierilor de țerani, care habar n-aveți voi ce-i aia artă și precizie : tăblili celea spînzurate care ,, hăis ,, ,care ,, cea ,, sînt, după cum ne-au informat criticii de artă din primărie, o instalație de artă contemporană, făcută de un mare artist german . Iar toată povestea a costat vreo 16.000 de euro.

Un mizilic, am scăpat ieftin. Fiindcă alde Chirica ar fi putut plăti pentru această capodoperă, din banii noștri, și o sută-două de mii de euro. Că doar arta n-are preț, țăranilor fără pic de educație estetică … Mai ales dacă unii cumpără, dar de plătit, plătesc alții.

Așa că ar fi bine să vă faceți poze din timp cu cocîrlibăceala hartistică de lîngă Trei Ierarhi. Nici nu știi cum vin s-o cumpere niște miliardari arabi, ca s-o pună în fundul curții, drept sperietoare de ciori ori de bombardiere. Deși varianta cea mai corectă pentru mormanul de table e alta : arătania să fie declarată, peste cîteva decenii, mausoleul mini-faraonului Chirikamon. Moare Tutankamon de ciudă, cu pirămizile lui cu tot.

Lucian Postu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here