Două mașini distruse de copaci. Primăria aruncă vina pe o societate din subordine

Edilul-șef Mihai Chirica încearcă să-și ascundă incompetența aruncînd vina pe oamenii din subordinea unei instituției pe care o păstorește. În urma unui eveniment nefericit care a avut loc în 2017, într-o parcare din zona fostei Policlinici cu Plată, din Copou, două autoturisme au suferit avarii grave în urma prăbușirii crengilor de copaci. Un Matiz a fost făcut zob, iar un Peugeot a fost distrus parțial,  proprietarii celor două autoturisme obținând, pe calea judecății, de la Municipiul Iași, despăgubiri de peste 12.000 de lei. Ceea ce a urmat e de rîsul curcilor: Chirica și-a pus juriștii să conteste amenda primită și aruncă întreaga vină pe umerii celor de la SC Servicii Publice SA, uitând că firma care se ocupă de îngrijirea spațiilor verzi și de toaletarea copacilor din oraș se află chiar sub tutela sa.

 

Război în justiție între Primărie și SC Servicii Publice SA din cauza unui copac care s-a prăbușit și a distrus două mașini. Incidentul a avut loc pe 22 aprilie 2017, într-o parcare de pe str. Codrescu 7 C, în apropierea fostei Policlinici cu Plată, din Copou. Potrivit declarațiilor din dosar, la data respectivă, Margareta și Ruxandra Ungureanu, și-au descoperit mașinile personale, avariate grav, de crengile unui copac care s-au prăbușit instantaneu. Un Daewoo Matiz cu nr. de înmatriculare IS-07-CRY a fost distrus în totalitate suferind o daună totală de 10.500 de lei, iar un autoturism marca Peugeot 301, cu nr. IS-12-STU, a scăpat ca prin minune cu pagube de cca 1500 de lei. Evenimentul nefericit a fost anunțat imediat la Poliție precum și la Servicii Publice SA, societate care a îndepărtat imediat crengile copacului prăbușit și a constatat paguba. Ulterior, cele două femei, proprietare ale mașinilor avariate, au acționat Municipalitatea în judecată, și, după un proces civil care s-a desfășurat pe perioada mai multor luni de zile, au reușit să obțină despăgubiri de peste 12.000 de lei. Însă, în momentul cînd a venit decontul, edilul Chirica a aruncat vina asupra subalternilor săi, de la Servicii Publice SA, și și-a pus juriștii să conteste despăgubirile în justiție. Mai mult, primarul le-a solicitat judecătorilor să-i oblige pe cei de la Servicii Publice să plătească daunele produse celor două mașini, pe motiv că firma respectivă este singura responsabilă de îngrijirea spațiilor verzi și de toaletarea arborilor bătrâni din oraș.

 

Ping-pong cu pasarea răspunderii deși magistrații au decis cine este vinovatul ,,de serviciu,,

 

Într-o plângere adresată Judecătoriei Iași, Municipalitatea a solicitat obligarea firmei Servicii Publice SA, la achitarea sumei de 11.824,42 de lei reprezentînd daune-inițiale, plus încă 1425 de lei reprezentând cheltuielile de judecată. ,,Întrucât SC Servicii Publice SA are calitatea de operator de servicii publice și execută în oraș activități de amenajare, întreținere spații verzi, tăieri și curățiri de arbori, considerăm că evenimentul s-a produs din culpa acesteia. De altfel, în Codul civil este precizat  clar faptul că, cel care cauzează altuia un prejudiciu, printr-o faptă ilicită, este obligat să îl repare. Dacă în locul acestuia, în baza legii sau a unui contract, altcineva a reparat dauna, persoana care a răspuns în locul autorului, are dreptul de a se îndrepta cu acțiune judecătorească împotriva autorului, pentru a recupera ceea ce a plătit pentru el. Primăria pledează clar pentru vinovăția celor de la SC Servicii Publice SA,, se arată în acțiunea judecătorească semnată și parafată de șefa Direcției Juridice, Cristina Daniela Oțeleanu, iar la final de edilul Mihai Chirica. Prin acest demers, șeful Municipalității se spală pe mâini și transferă responsabilitatea pe umerii conducerii SC Servicii Publice SA, uitând practic că această entitate se află chiar sub tutela Primăriei, deci și sub conducerea sa. Pînă în momentul de față, directorul SC Servicii Publice SA, Laurențiu Ivan, nu a formulat nici o întâmpinare la dosarul cauzei, împotriva Municipalității și a edilul-șef. În sentința civilă din data de 13 iunie 2018, decizie bătută în cuie de magistrații Curții de Apel, Primăria Iași a fost indicată drept principalul responsabil, fiind obligată să plătească celor două ieșence păgubite, daune de peste 12.000 de lei. Instanța a reținut faptul că, terenul pe care erau copacii care s-au prăbușit peste autoturisme, de pe str. Codrescu 7C, aparține de fapt și de drept Municipalității ieșene și că această instituție are calitate procesuală în cauză. ,,Primăria avea obligația de a exercita paza juridică a arborilor, între instituție și SC Servicii Publice SA fiind încheiat un contract de delegare a gestiunii având ca obiect concesionarea activității serviciilor  de utilitate publică,, se menționează în dispozitivul final al sentinței judecătorești, aplicate în defavoarea Municipalității.

 

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here