Dosarul Aqua Park Miroslava (ep.I): licitație trucată, legăturile cu Clanul Niță

La începutul acestui an, Primăria Miroslava anunța un așa-zis mare succes: pe un teren de 2 hectare de lângă șoseaua de centură va fi construit un aqua-park @ În spatele acestui anunț se ascunde însă o afacere imobiliară în urma căreia un teren al primăriei a fost transferat către o firmă controlată de apropiați ai primarului Dan Niță @ În februarie 2023, primăria a organizat o licitația pentru concesionarea terenului, la procedură participând două firme care la 31 decembrie 2022 erau înregistrate la ANAF „fără activitate” @ Firma câștigătoare, Zoo Andra Lum SRL era deținută de o tânără de 19 ani, Andrada Ioana Ursache @ Concurența a fost asigurată de firma Machu Picchu Land SRL, deținută în acte de o femeie de 74 de ani, Mariana Tanu @ Aparent între cele două firme nu exista vreo legătură @ La câteva luni după semnarea contractului de concesiune a terenului, firma Zoo Andra Lum SRL și-a schimbat acționariatul, sediul social, dar și datele de contact @ Surpriză: în declarația depusă la Registrul Comerțului, noul acționar a menționat același număr de telefon care figurează și la firma Machu Picchu Land SRL, cu care concurase la licitație @ Prețul la care a fost concesionat terenul aflat în intravilan, lângă șoseaua de centură, este deriroziu: 0,6 euro/mp/an, adică 25 de bani/lună @ Andrada Ioana Ursache, tânăra care a reprezentat Zoo Andra Lum SRL la licitație și la semnarea contractului, este fiica lui Daniel și Luminița Ursache, patronii unei firme de construcții, abonată la contracte de sute de mii de euro anual cu Primăria Miroslava @ DNU Center SRL a primit în ultimii doi ani contracte de peste 2.000.000 de lei de la primărie @ În ediția de mâine, episodul II al investigației 7IAȘI: cum a plătit primarul Niță bani publici pentru un aqua-park privat

Pentru construirea unui aqua-park, Primăria Miroslava concesionat un teren de 20.000 metri pătrați unei firme care cu o lună înainte de organizarea licitației era declarată fără activitate la ANAF, fără angajați și cu o zero lei cifră de afaceri. Zoo Andra Lum SRL era deținută de Andrada Ioana Ursache, care avea doar 19 ani la data înființării firmei, în ianuarie 2022.

Tânăra este fiica unor afaceriști locali din comuna Miroslava, soții Daniel și Luminița Ursache, proprietarii firmei DNU Center SRL, societate care primește în fiecare an prin încredințare directă contracte de sute de mii de euro de la Primăria Miroslava. Prețul la care a fost atribuit contractul de concesiune a terenului aflat în intravilanul localității, lângă șoseaua de centură este unul derizoriu, 59.200 de lei/an. Practic, redevența este de doar 25 de bani/mp/lună, în condițiile în care prețul terenurilor în zonă a explodat imediat după ce pe parcelele învecinate au fost anunțate investiții publice de amploare: Institutul Regional de Boli Cardio-vasculare, Sală Polivalentă și bazin de înot sau stațiune balneară.

Terenul pe care Primăria Miroslava a anunțat că se va construi un Aqua-Park făcea parte dintr-o suprafață compactă de 6,7 hectare care în anul 2019 a fost transmisă în administrarea Consiliului Județean Iași în vederea construirii unei săli polivalente și a unui bazin de înot. Ulterior, după studii și creionarea proiectului, Consiliul Județean a renunțat la 20.000 de metri pătrați, care în noimbrie 2022 au revenit în proprietatea Consiliului Local Miroslava.

Cum a pregătit primăria terenul pentru tunul imobiliar

Imediat după ce Consiliul Județean a renunțat la cele 2 hectare de teren, Consiliul Local Miroslava a aprobat trecerea suprafeței din domeniul public în „domeniul privat de interes local” al comunei, hotărârea fiind necesară pentru continuarea demersurilor de concesionare. După doar două luni, pe 31 ianuarie 2022, a fost aprobată o nouă hotărâre a Consiliului Local pentru concesionarea terenului prin licitație publică în vederea construirii unui parc de distracții – aqua-park pentru copii și adulți. Prin aceeași hotărâre a fost aprobat și caietul de sarcini pentru licitația ce urma a fi organizată peste doar câteva zile.

Deși se vorbea despre o investiție de interes local, în caietul de sarcini nu au fost menționate condiții de participare care să demonstreze că firmele care concesionează terenul au putere financiară și dispun de logistica și resursele necesare pentru a susține o investiție de o asemenea anvergură precum construirea și gestionarea unui parc de distracții.

Ba mai mult, redevența minimă anuală datorată primăriei pentru cele două hectare de teren din intravilan a fost calculată la doar 59.100 lei/an.

Firmele care au participat la licitație au acum același număr de telefon

După doar două zile de la adoptarea hotărârii de Consiliu Local, Primăria Miroslava a publicat anunțul pentru organziarea licitației. „Obiectul concesiunii: 20.000 mp teren intravilan sat Bratuleni, comuna Miroslava, jud Iași , NC 96512 pentru infiintarea unui parc de distractii care va cuprinde piscine pentru copii si adulti, zone de distractie pentru copii, zona pentru desfasurare spectacole, zona de alimentatie , terase, cladire administrativa, parcare.

Redevența : este de minim : 59.100 lei/an”, se arată în anunțul publicat pe 2 februarie 2023.

Conform aceluiași document, la licitație trebuiau să participe cel puțin două firme, cu oferte scrise depuse în plicuri sigilate.

Cu toate acestea, firma câștigătoare și-a adjudecat contractul cu o ofertă de 59.200 lei/an, adică cu doar 100 de lei mai mare decât prețul minim de pornire.

La licitație au depus oferte două firme care aparent nu aveau nicio legătură. Este vorba de Zoo Andra Lum SRL, societate deținută de către Andrada Ioana Ursache și care la data înființării firmei, în ianuarie 2022, avea doar 19 ani. Firma avea sediul pe strada Ion Vodă cel Viteaz nr. 12, acolo unde funcționează și DNU Center SRL, societate deținută de părinții acesteia, Daniel și Luminița Ursache.

Cea de a doua firmă este Machu Picchu Land SRL, care în acte este deținută de către Mariana Tanu, o femeie în vârstă de 74 de ani, orginară din Roman, dar cu domiciliul stabil în municipiul Iași.

Conform site-ul Ministerului de Finanțe, ambele firme figurează cu mențiunea „entitatea nu a desfășurat activitate de la data inființării și până la 31.12.2022”. De altfel, în acest interval, atât în cazul Machu Picchu Land SRL cât și Zoo Andra Lum SRL nu au intervenit modificări în structura acționariatului sau legate de sediul social.

Firma câștigătoare a fost desemnată Zoo Andra Lum SRL, care la o lună după adjudecare, pe 23 martie 2023, a semnat contractul de concesiune. Documentul a fost semnat de către tânăra Andrada Ioana Ursache, în calitate de administrator, și de către Dan Niță în calitate de primar.

După doar două luni de zile, deși pusese mâna pe afacerea vieții, Andrada Ioana Ursache a cedat părțile sociale ale firmei și a renunțat și la calitatea de administrator în favoarea lui Constantin Manea, un ieșean în vârstă de 43 de ani.

Dovada unei înțelegeri prealabile între firmele care au participat la licitație este furnizată chiar la momentul preluării firmei de către Manea. Mai precis, în cererile înregistrate de acesta la Oficiul Registrului Comerțului sunt menționate noile date de contact, adresa noului sediu social, dar și numărul de telefon. Noul număr de telefon trecut ca dată de contact pentru firma Zoo Andra Lum SRL este același cu numărul de telefon al firmei Machu Picchu SRL, care cu doar câteva luni înainte concurase la licitația pentru concesionarea terenului.

7IAȘI a apelat numărul de telefon care acum a devenit comun pentru cele două firme. A răspuns o femeie, care a confirmat că este numărul firmei Zoo Andra Lum SRL, dar care a refuzat să-și decline identitatea, motivând că nu reprezintă oficial societatea.

„Eu nu reprezint oficial firma, dar reținem numărul și o să vă contacteze cineva de la noi”, a spus aceasta.

Noul „patron” Aqua Park este tatăl portarului de la Știința Miroslava

Constantin Manea, ieșeanul care a preluat firma Zoo Andra Lum SRL este un fost ofițer al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care a ieșit relativ recent la pensie. Acesta nu are niciun fel de istoric în activitatea de business, pe lângă salariu înregistrând venituri sporadice de la Federația Română de Judo. Fiul său, Matei Manea, este un tânăr de doar 20 de ani, care este legitimat la clubul de fotbal finanțat de Primăria comunei Miroslava, Știința Miroslava. Acesta a fost transferat în perioada în care tatăl său a preluat firma Zoo Andra Lum SRL de la echipa de juniori a Politehnicii Iași. De atunci, a fost trecut pe foia de joc a echipei pe postul de portar, atât ca titular cât și ca rezervă.

Soții Ursache, peste 2 milioane lei de la Primăria Miroslava în patru ani

Părinții Andradei Ioana Ursache, tânăra care prin firma Zoo Andra Lum SRL a adjudecat licitația pentru concesionarea celor două hectare de teren de lângă șoseaua de centură, dețin firma DNU Center SRL, societate abonată la contracte cu Primăria Miroslava, toate atribuite prin încredințare directă. De altfel, Daniel Ursache este cunoscut ca un apropiat al primarului Dan Niță.

Din 2020 și până în prezent, societatea DNU Center a încasat 2.090.750 lei de la Primăria comunei Miroslava, toate contractele fiind făcute prin achiziții directe. În cursul anului 2020, firma DNU Center a beneficiat de șase contracte publice, toate încheiate cu Primăria comunei Miroslava. Societatea familiei Ursache a încasat 328.400 lei pentru furnizare piatră, pietriș sau nisip. În 2021, firma DNU Center a beneficiat de patru contracte publice, toate cu Primăria comunei Miroslava. Valoarea totală a acestora a fost de 222.500 lei, sume fără TVA, care au vizat achiziția de materiale de construcții și închirierea unor utilaje. În cursul anului 2022, soții Ursache au avut nouă contracte cu primăria condusă de Dan Niță. Firma a încasat de la Primăria Miroslava în 2022 un total de 626.650 lei, tot pentru furnizare de nisip, pietriș și închiriere utilaje de construcții. În acest an, DNU Center a beneficiat de 900.000 lei de la Miroslava pentru construirea unui teren sintetic de fotbal în satul Uricani pentru antrenamentul fotbaliștilor de la Știința Miroslava. În 2023, firma a mai încasat 13.200 lei pentru furnizarea de balast natural la primărie.

Episodul II al investigației 7IAȘI din ediția de mâine prezintă modul în care primarul Dan Niță a dirijat fonduri publice pentru investiția privată Aqua Park Miroslava.

Tudor LEAHU

1 COMENTARIU

  1. Am citit mai multe articole cu astfel de dezvaluiri despre Miroslava si combinatiile acestor politicieni. Exista un dosar, o concluzie de la autoritati cu privire la aceste fapte?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here