DNA a intrat in „seiful” primarului! Terenurile copiiilor, verificate de procurori

Procurorii DNA Iasi au luat in vizor averea primarului din Miroslava, Dan Nita dar si pe cea a copiilor sai, in special a dezvoltatorului Bogdan Nita @ In dosarul 179/P/2015, procurorii DNA au solicitat de la mai multe institutii ale statului o serie de informatii legate de averea lui Dan Nita dar si a fiului sau Bogdan Nita, in unele documente fiind pomenita si Maria Bolat, fiica primarului @ Potrivit unor surse, verificarile vizeaza printre altele modul in care familia Nita a pus mana pe doua terenuri in Valea Adinca si un teren aflat in Miroslava chiar langa sediul primariei

Zile negre pentru familia Nita, care trebuie sa dea acum socoteala in fata procurorilor DNA pentru afacerile imobiliare care i-au adus prosperitatea. Problema este ca exista sanse foarte mari ca aceasa avere imensa sa dispara in cazul in care acuzatiile pe care le formuleaza in aceasta perioada procurorii se vor dovedi a fi si adevarate. Astfel, in dosarul 179/P/2015, procurorii DNA au solicitat de la mai multe institutii ale statului o serie de informatii legate de averea lui Dan Nita dar si a fiului sau Bogdan Nita, in unele documente fiind pomenita si Maria Bolat, fiica primarului. Cercetarile vizeaza modul in care familia Nita a obtinut abuziv unele terenuri cu valori de piata impresionante. Procurorii au declansat cercetarile ca urmare a unor sesizari penale depuse de victimele familiei Nita, adica persoane care stiau ca detin terenuri in Miroslava cu acte in regula dar care s-au trezit peste noapte ca sunt deposedate in mod abuziv. Terenurile respective au ajuns la familia Nita care le-a vandut ulterior pe sume considerabile.

Trei terenuri valoroase

Potrivit informatiilor pe care le detinem, in acest dosar, nr.179/P/2015, se fac cercetari cu privire la modul in care familia Nita a obtinut doua terenuri in Valea Adanca si un teren langa primarie. Cele doua terenuri din Valea Adanca au 5.000 mp, respectiv 1.213 mp, iar cel de langa primarie are 987 metri patrati. Pentru a pune mana pe aceste terenuri, Dan Nita l-a bagat in fata pe fratele sau Gheorghe Nita. Primarul din Miroslava i-a dat titlu de proprietate fratelui sau pe cele trei suprafete in conditiile in care anterior, pentru acestea fusesera emise alte titluri de proprietate pe numele altor persoane. In mod abuziv, Primaria Miroslava a anulat aceste titluri de proprietate, iar dupa aceea a fost pus in posesie Gheorghe Nita. Saptamanalul 7Est a aratat in editiile anterioare ca pentru a pune mana pe cei 5.000 mp, aflat in capatul cartierului CUG la Miroslava, Nita i-a anulat titlul de proprietate lui Petru Dascalu, un fost sef al Directiei Agricole Iasi. Afacerea a fost prezentata detaliat de saptamanalul 7 Est in articolul cu titlul „Primarul din Miroslava a mutat terenul fratelui in CUG. Socrul lui Nita martor intr-un proces de 250.000 euro”, publicat pe data de 4 octombrie 2017.

Numai Nita face legea la Miroslava

Astfel, s-a aratat ca Nita nu a tinut cont de faptul ca titlul de proprietate nr. 82937/1993 emis pentru suprafata de 5.000 metri patrati, in Valea Adanca, in spatele  spatele showroom-ului Expo Confort Mobila, in favorea lui Petru Dascal a fost confirmat si de instantele de judecata si cu toate acestea l-a pus in posesie pe fratele sau. Nita stia ca terenul pe care i l-a dat fratelui valoreaza cel putin 250.000 euro. Nita a vrut sa profite de faptul ca Petru Dascal a decedat pe 25 ianuarie 1999 omitand insa faptul ca acesta avea si mostenitori. Dupa moartea lui Petru insa sarcina administrarii suprafetei a fost  preluata de fiul sau Eugen. In anul 2006, Eugen Dascal s-a prezentat la Primaria Miroslava solicitand eliberarea unor documente necesare in vederea intabularii terenului. De la primarie i se spune ca titlul de proprietate trebuie rectificat deoarece  nu are trecut numele corect al proprietarului initial adica Dascal D. Petru Ioan in loc de Dascal D. Petru. Eugen Dascal a obtinut rectificarea titlului insa intre timp a decedat iar terenul a fost mostenit de Constantin Mircea Gavrilescu de profesie medic psihiatru si Loredana Lapusneanu, cadru didactic la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

„Pe noi ne-au audiat deja cei de la DNA. Am aratat ca Nita i-a dat terenul fratelui sau in conditiile in care eu am obtinut 7 sentinte judecatoresti care atesta faptul ca sunt proprietar. Stiu de faptul ca in ultima perioada s-au facut unele cercetari in acest dosar”, a spus Constantin Gavrilescu.

Fratele a depus cerere pentru un teren pe un deal

Nita a crezut probabil ca Dascal nu mai are alti mostenitori care sa revendice suprafata respectiva si imediat ce a devenit primar a inceput demersurile pentru a-si improprietari familia. Dan Nita a profitat de faptul ca in perioada in care era viceprimar adica in anul 2007, fratele sau Gheorghe Nita a depus o cerere prin care solicita sa i se retrocedeze o suprafata de 0,72 hectare de teren pe raza comunei Miroslava. Cererea depusa de Gheorghe Nita se refera insa la un teren aflat pe un deal din comuna Miroslava, in locul numit tarlaua Ursului. Este vorba de terenuri mult mai putin valoroase decat cele pe care le-a obtinut prin bunavointa fratelui. „Subsemnatul Nita V. Gheorghe rog sa fiu pus in posesie prin reconstituire cu suprafata de 0,54 ha teren situat in tarlaua Ursului care nu a fost in registrul agricol. Mentionem ca defunctul Nita Vasile (tatal lui Dan Nita primarul Miroslavei si a lui Gheorghe Nita-n.r) a avut in proprietate in aceasta tarla 1,5 hectare din care am primit un hectar. De asemenea solicit ca in vatra sat Uricani sa mi se restituie  0,22 hectare”, se arata in cererea lui Gheorghe Nita.

I-a dat un teren mai bun

Gheorghe Nita nu a putut dovedi cu documente ca ar mai avea de luat inca 0,72 hectare din mostenirea tatalui sau si a probat cu martori. Mai mult, decat atat Gheorghe Nita revendica teren in tarlaua Ursului si la Uricani dar a primit dupa cum s-a precizat mai sus doua suprafete la Valea Adanca si una langa primarie. Pentru aceste terenuri Gheorhe Nita a primit titlul de proprietate nr.274699 din 23.04.2013. Martorii prezentati de Gheorghe Nita sunt insa Constantin Mahu, socrul primarului Dan Nita si Ioan Bandac, prieten al familiei edilului din Miroslava. Dan Nita nu a raspuns apelurilor telefonice ale jurnalistilor 7Est.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here