Blatul Chirica – PMP, un bloc in spatele Mitropoliei

Cu ce pret voteaza consilierii PMP la foc automat proiectele si implicit afacerile administratiei Chirica? @ Afacerea este una de milioane de euro: intr-o zona protejata, intinsa pe cateva hectare, cu cladiri doar cu parter si un etaj, primaria aproba un bloc cu 6 etaje pentru firma consilierului PMP Violeta Gaburici @ Acelasi consilier PMP este membru al Comisiei de Urbanism, care a autorizat proiectul @ Inainte sa devina consilier local, firma Violetei Gaburici a initiat un PUZ pentru acelasi amplasament @ Imediat dupa ce a devenit consilier si membru al Comisiei de Urbanism, apare un nou PUZ, pentru care indicatorii tehnici au fost dublati @ Pentru Gaburici, Primaria Iasi a largit doar pe hartie, cu inca o banda, o strada pe care incape o singura masina @ Patru familii care detin case in vecinatate, au contestat PUZ-ul, dar Primaria Iasi le-a tratat cu sictir, ba chiar a accelerat procedurile de autorizare

Cat costa un vot in Comisia de Urbanism? In contextul in care in spatiul public apar tot mai des acuzatii de coruptie la adresa celor care conduc temporar destinele acestui oras, aceasta intrebare a devenit leitmotiv si capata o greutate aparte. Pe fondul tergiversarii voite a noului Plan Urbanistic General (PUG) al orasului, Comisia de Urbanism (comisia tehnica de amenajare a teritoriului si urbanism) a devenit, in administratia Chirica, focarul suprem de coruptie. Un vot in comisia de urbanism face diferenta intre un profit de mii de euro  si unul de milioane de euro.

Cat costa un vot in Comisia de Urbanism? Votul lui Gaburici din Comisia de Urbanism si din Consiliul Local valoreaza cel putin 750.000 euro. Cel putin asa o arata documentele oficiale emise de Primaria Municipiului Iasi.

In anul 2014, societatea SC Concept MSG Trade SRL apartinand Violetei Gaburici, pe atunci simplu om de afaceri din Iasi, depune la Primaria Municipiului Iasi o solicitare pentru obtinerea unei autorizatii de construire pentru un imobil de locuinte colective pe un teren in suprafata de 2170 mp situat in strada Petru Movila, in zona Baii Turcesti. Nemultumita de indicatorii urbanistici comunicati de Primaria Iasi, Concept MSG a solicitat aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), documentatie aprobata prin HCL nr 408/2014, prin care indicatorii urbanistici au fost modificati, astfel incat procentul de ocupare a terenului (POT) a crescut de la 30% la 62,40%, iar coeficientul de utilizare a terenului (CUT) de la 0,71 mp/ADC la 1,5 mp/ADC. In anul 2015 Gaburici a finalizat construirea unui imobil de locuinte colective cu cinci nivele (Parter + 4E).

Mai vrea doua etaje

In anul 2017, Gaburici initiaza un nou PUZ, pe acelasi teren pentru care obtinuse in 2014 dublarea indicatorilor urbanistici. De aceasta data vrea si mai mult. Gaburici a solicitat aprobarea edificarii unui nou imobil, cu sapte nivele (P+6E), cu destinatia hotel. Iar Primaria Municipiului Iasi si Comisia de Urbanism nu se opun. Ba chiar calca in picioare legea pentru Gaburici. Cum ar putea sa o refuze pe colega lor de comisie, cea care le voteaza proiectele fara cracnire? Asta in conditiile in care, pe proprietatea invecinata, SC Aquila SRL obtinuse cu ceva timp in urma, prin PUZ, niste indicatori urbanistici inferiori celor acordati consilierului Gaburici. Primaria a considerat ca nu este oportun ca SC Aquila SRL sa construiasca un imobil mai mare de P+4E. Cum a devenit oportuna peste noapte o cladire de P+6E la 10 metri distanta?

Vot contra proiect

In anul 2016, Violeta Gaburici devine consilier local din partea PMP si este aleasa ca membru al Comisiei de Urbanism. Datorita sprijinului acordat primarului, atat prin votarea proiectelor de hotarare in Consiliul Local cat si prin votul la brat cu consilierii PSD in Comisia de Urbanism, Violeta Gaburici a devenit unul dintre pionii de baza din sistemul administratiei Chirica prin care se controleaza mecanismul de eliberare a autorizatiilor de construire in oras. Iar rasplata nu a intarziat sa apara. Proiectul lui Gaburici trece prin Primarie ca prin branza. Dezvoltatorii imobiliari care nu au gasit „cheia succesului” asteapta cu lunile si anii obtinerea unor avize pe care consilierul local Gaburici le-a primit in cateva clipe. In octombrie 2017 Concept MSG primeste certificatul de urbanism din partea Primariei, iar dupa doua saptamani obtine si avizul de oportunitate! Caz rarisim in istorie. In noiembrie 2017 PUZ lui Gaburici este supus dezbaterii publice, iar de aici incep sa apara problemele.

Au largit strada … din pix

Conform documentelor depuse la Primarie, Gaburici s-a folosit de documente care mistifica realitatea. Conform Plansei P3 – Reglementari urbanistice de zonificare, stradela Uzinei, care asigura accesul la proprietate, prezinta doua benzi de circulatie. In realitatea, pe strada in cauza incape o singura masina! Si atunci, pe unde vor circula zilnic zecile de masini care vin sau pleaca dinspre cele doua imobile ale lui Gaburici? Cum au dat gir consilierii si primarul unei astfel de aberatii care va sufoca si mai mult traficul?

Le-a furat soarele

Conform legislatiei in vigoare, este obligatorie notificarea vecinilor astfel incat acestia sa poata formula obiectiuni. In decembrie 2017, patru dintre familiile invecinate cu proprietatea lui Gaburici formuleaza obiectiuni la proiectul supus dezbaterii. Prin intermediul avocatului Simona Badaluta, cele patru familii au notificat Primaria Municipiului Iasi sa ia act de unele nereguli si incalcari ale legii. Prin adresa nr 120343 din 4 decembrie 2017 avocatul celor patru familii arata faptul ca documentatia facuta de Gaburici nu rspecta legea, pentru aprobarea PUZ-ului fiind necesar un studiu de insorire, care la momentul initierii dezbaterii publice, nu exista. „Intre proprietatea petentilor si imobilul ce face obiectul propunerii de PUZ exista o distanta de 2 metri, iar pe latura proprietatii petentilor ce se invecineaza cu viitorul centru hotelier exista ferestre pentru vedere. Prin urmare, avand in vedere faptul ca distanta dintre cele doua proprietati este in mod evident mai mica decat inaltimea cladirii celei mai inalte, amplasarea noului imobil va afecta in mod semnificativ cladirea nostra, care nu va putea beneficia de nivelul de insorire reglementat de art 3 din ordinul 119/2014.” se arata in adresa inaintata Primariei.

Adresa inexistenta, acte nule

Ba mai mult, avocatul vecinilor semnaleaza faptul procedura de informare si consulatre a populatiei nu a fost respecatata si ca toate documentele sunt lovite de nulitate absoluta intrucat in ele se face vorbire de o adresa inexistenta. „Anuntul de informare a publicului de elaborare a PUZ-CP– Construire centru hotelier a fost realizata cu privire la amplasamentul Iasi, Stradela Uzinei, Str. Varianta Uzinei nr. 4 – 16, 16. Cu privire la acceasi adresa de amplasament a fost elaborata si propunerea de HCL pentru adoptarea PUZ.  Prin Nomenclatorul Arterelor de Circulatie al Municipiului Iasi adoptat prin HCL Iasi nr. 372/2002, strada Uzinei a primit denumirea de strada Sf. Petru Movila. Aceleasi modificari au survenit si cu privire la stradela Uzinei si strada Varianta Uzinei.           Asadar, atat procedura de informare si consultare a publicului cat si propunerea de HCL au fost realizate cu privire la o adresa care in prezent nu exista.        Emiterea unui PUZ si adoptarea unei hotarari de consiliu local cu privire la o adresa inexistenta incalca in mod evident principiul legalitatii si veridicitatii actelor administrative. Raportat la acest aspect rezulta ca intreaga procedura de informare si consultare a publicului este lovita de nulitate absoluta, avand in vedere faptul ca a fost realizata cu privire la o adresa inexistenta.”, mentioneaza avocatul Simona Badaluta in notificarea transmisa Primariei.

Primaria trateaza vecinii cu sictir

Desi a primit notificarea privind opozitia vecinilor la PUZ-ul consilierului Violeta Gaburici, Primaria hotaraste sa mearga mai departe. Votul lui Gaburici e mai important decat parerea cetatenilor. Asa ca, in data de 24 aprilie 2018 Directia de urbanism din cadrul Primariei intocmeste un raport prin care considera incheiata etapa obligatorie de consultare a publicului si transmite documentatia pe circuitul legal de avizare chiar daca neregulile si ilegalitatile semnalate de cetateni nu au fost indreptate. Zeci de proiecte zac in Primarie din cauza opozitiei vecinilor, Chirica si ai lui obligand dezvoltatorii sa reface proiectele in repetate randuri. Au fost sistate lucrari care aveau autorizatii de constructie valabile doar pentru a se verifica reclamatiile vecinilor. In cazul lui Gaburici, oamenii lui Chirica trec cu tancul peste orice opozitie. Nimic nu mai conteaza.

Prin toate aceste manevre, Violeta Gaburici a obtinut posibilitatea de a construi in plus intre 1500-2000 metri patrati de cladire. Tradus in bani, profitul inregistrat de un dezvoltator pentru o astfel de suprafata este intre 750.000 si 1 milion de euro.

Rares NEAMTU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here