Directorul Filarmonicii din Iași, Bujor Prelipcean, urmărit penal pentru conflict de interese

Artistul este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi pentru conflict de interese după ce ar fi plătit juristul Filarmonicii şi după ce acesta şi-a dat demisia.

 

Potrivit surselor “Adevărul”, directorul Filarmonicii a fost pus sub urmărire penală în urmă cu câteva zile, atunci când a fost şi audiat de procurorii ieşeni. Cercetările în cazul violonistului au pornit ca urmare a unei sesizări din oficiu a procurorilor. „Pot confirma că în dosarul la care faceţi referire a fost începută urmărirea penală“, ne-a spus Adina Bocai, purtătorul de cuvânt al instituţiei ieşene.

 

Acuzaţia de conflict de interese ce îi este imputată lui Bujor Prelipcean ar avea la bază contractele de asistenţă juridică încheiate cu actualul consilier juridic al Filarmonicii, Dumitru Popa. Acesta este, de altfel, şi purtător de cuvânt al instituţiei.

 

În anul 2011, Popa s-a retras din funcţia de consilier juridic de la Filarmonică ca urmare a intrării în Baroul Iaşi. Ulterior, juristul ar fi încheiat mai multe contracte de asistenţă juridică cu fostul său în angajator, primind aceeaşi retribuţie, însă având şi posibilitatea de a-şi exercita funcţia de avocat.

Potrivit legii, funcţionarii publici care au încheiat raporturile contractuale cu o instituţie de stat nu au dreptul de a încasa bani de la respectiva entitate în astfel de situaţii. Contactat telefonic, juristul Dumitru Popa a precizat că nu ştie despre ce este vorba atunci când a fost întrebat despre dosarul de pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. „Eu nu am fost chemat la Parchet şi nu ştiu nimic despre acest dosar“, a spus Popa, care a recunoscut că, în perioada în care a fost avocat, a încheiat contracte de asistenţă cu Filarmonica.

 

Conflictul de interese s-ar fi derulat până în august 2012, atunci când Popa s-a suspendat din Baroul Iaşi şi a revenit în funcţia de consilier juridic al Filarmonicii. Cel mai probabil, juristul Dumitru Popa va fi şi el pus sub urmărire penală pentru aceeaşi infracţiune.

Directorul de la Filarmonică a declarat în faţa anchetatorilor că nu a ştiut că încheierea respectivelor contracte ar fi fost ilegală. Prelipceanu nu a putut fi contactat. Prelipcean este una dintre cele mai importante figuri din cultura ieşeană. Artistul a fost director al Filarmonicii Iaşi, potrivit prezentării de pe site-ul instituţiei, între anii 1984 şi 1988, în prezent ocupând această funcţie din 1999.

 

Prelipcean este cetăţean de onoare al municipiului Iaşi şi a primit Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de cavaler, pentru merite deosebite în promovarea culturii româneşti în ţară şi peste hotare. Violonistul este şi profesor universitar doctor la Universitatea de Arte „George Enescu“.

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here