UPDATE. Din nou ÎN FAȚA JUDECĂTORILOR. RELU FENECHIU a revenit la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

UPDATE 11.15

Instanța ICCJ a respins excepția de neconstituționalitate solicitată de avocatul lui Relu Fenechiu, informează Realitatea TV. Astfel că procesul fostului ministru al Transporturilor va continua.

 
Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a venit la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ ) unde se judecă recursul la o excepţie de neconstituţionalitate pe care avocaţii săi au ridicat-o în cursul procesului la finele căruia a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Deşi recursul nu mai poate schimba sentința primei instanțe, admiterea excepţiei de neconstituţionalitate îi poate fi de folos la apelul pe care l-a făcut la condamnarea la cinci ani.

 

Relu Fenechiu a declarat, miercuri, la ICCJ, că nu speră să fie achitat de o instanţă care judecă în aceeaşi curte cu completul care l-a condamnat, dar speră să fie trimis dosarul la rejudecare, precizând că este mâhnit şi deocamdată se gândeşte la familie, urmând să vadă ce face cu cariera politică.

 

Relu Fenechiu a declarat, la intrarea în sediul ICCJ, că a găsit documente care arată că transformatoarele şi întrerupătoarele vândute de firmele sale către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova au fost ulterior vândute sau folosite, iar aceste aspecte nu au fost prezentate în raportul Gărzii Financiare, singurul document pe care se bazează acuzaţia pentru care a fost condamnat.

 

Întrebat dacă speră să fie achitat la recursul care va fi judecat de către un complet de cinci judecători, Relu Fenechiu a spus că nu speră să fie achitat de o „instituţie care judecă în aceeaşi curte”. „Sper totuşi să se regândească decizia primei instanţe şi să se rejudece”, a spus Relu Fenechiu.

 

Deşi recursul nu mai poate schimba sentința primei instanțe, admiterea excepţiei de neconstituţionalitate îi poate fi de folos la apelul pe care l-a făcut la condamnarea la 5 ani. Excepţia de neconstituţionalitate vizează Legea de funcţionare a Gărzii Financiare.

 

„Nu dorim altceva decât să ni se admită probele prin care să arătăm că raportul Gărzii Financiare este un diocument ce nu poate fi admis ca probă  atâta timp cât nu a luat în calcul toate documentele trimise de la sucursala Electrica. Raportul Gărzii este un raport făcut doar în baza documentelor trimise de către DNA şi scrie foarte clar acest lucru”, a declarat Fenechiu.

 

În ce priveşte cariera sa politică pe viitor, Fenechiu a dat un răspuns evaziv: „Deocamdată sunt destul de mâhnit de ceea ce mi s-a întâmplat. Mă gândesc doar la familie şi la viaţa mea personală. Voi vedea ce fac cu cariera politică”.

 

Alături de Relu Fenechiu au mai fost condamnaţi în dosarul „Transformatorul” şi fratele acestuia, Lucian Fenechiu la cinci ani de închisoare, şi asociatul acestuia, Bogdan Damian, care a primit tot cinci ani. Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Concret, Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi apoi le-ar fi vândut societăţii Electrica Moldova. Prejudiciul se ridică la peste şapte milioane de lei.

 

(Sursa: rtv.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here