” Curs practic de chelnerism TV „,  cu Cătălin Sava

 

Băietanul din titlu e, orice s-ar zice, un jurnalist de televiziune cu ceva inteligenţă şi cultură, peste media breslei care poartă în mînà ciocălăul electronic, cu sau fără fir. Dacă nu sînteţi, exclusiv, fani ai vedetelor din seria salamurilor-minune vocale, l-aţi putut vedea pe Cătălin Sava prezentînd ( destul de decent, chiar dacă siropos ) felurite evenimente culturale, unele chiar pe malurile Bahluiului.

Numai că, precum se ştie încă din vremile de demult, inteligenţa şi cultura nu-s de-ajuns, dacă vrei să faci în mod decent o meserie diferită de ocupaţiile fizice obişnuite,  precum sînt oieritul sau culesul popuşoilor. Mai trebuie şi oleacă de schinare ne-îndoită pre’ tare, cum ar zice nişte săteni care n-au habar ce mîncare de peşte e o toccată pentru clavecin.

Ei, se pare că dl moderator de televiziune Cătălin Sava are oarece probleme cu unghiul de înclinare al schinării profesionale. Altfel nu se explică prestaţiunea lui jenantă, de chelner TV, într-o emisiune în care l-a avut ca invitat, la TVR Iaşi, pe celebrul mediocru & agramat Casian Maria Spiridon, adică şeful bahluiez al kolhozului de scrietori condus de neo-brejnevistul & veşnicul Nicolae Manolescu.

Cînd agramaţia celebrului scrietor-şef sare în ochii oricărui telespectator cu opt clase, făcute ” pe bune „, iar asta se întîmplă chiar în timpul emisiunii moderate de C. Sava, obedienţa zîmbitoare a tele-jurnalistului devine şi mai jenantă. Iar faptul că servilismul pseudo-jurnalistic e ” marcă înregistrată ” la TVR Iaşi, la fel ca în toată televiziunea publică, nu e o scuză. Cum zice o vorbă veche : domnu-i domn şi-n şanţ, da’ şanţu-i şanţ cu tot cu domn.

Recunosc : după cîteva ” monstre ” de servilism zîmbitor ( by C. Sava ), plus altele de casianism sforăitor, n-am mai rezistat pînă la finalul recitalului chelneristico-scrietoric al duetului de pe ecran. Ajunge o lingură cu dohot vizibil la un butoi cu presupusă miere. La fel cum o emisiune de acest gen ajunge ca să ungă cu gem de perje livreaua de majordom a unui moderator care amestecă, întt-un carcalete tărcat, amabilitatea onestă cu chelnerismul jenant.

În rest, e bine, s-o făcut anu’ista nişte simfonii cît casa. Cu schinarea e mai slabă treaba, da’ poate plouă pîn’ la toamnă, şi s-a face, măcar pentru festivaluri.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here