Cum a scăpat milionarul de la PSD de dosar penal. O hârtie a Primăriei a anulat ancheta. Surdu era viceprimar

Plângerea penală depusă de un bătrân în vârstă de 78 de ani care a fost rănit de un panou amplasat ilegal pe terenul deținut de firma lui Surdu pe strada Sfântul Lazăr a ajuns la gunoi @ Procurorii cer lămuriri de la Poliția Locală subordonată Primăriei Iași, unde Gabriel Surdu era viceprimar @ „Din adresa nr.10.654/12.11.2015 emisă de Poliția Locală Serviciul Control Urbanism reiese că la imobilul situat în strada Sfântul Lazăr nr.74-76 nu au fost identificate lucrări care să necesite autorizații de construcții”, se arată ân ordonanță @ Procurorii au constatat că bătrânul Constantin Bandac a fost băgat în spital de acest panou, dar plângerea penală a fost clasată pentru că bătrânul a obținut numai 65-70 de zile de îngrijire medicală @ În noiembrie 2017, procurorii au mai închis odată acest dosar dar ordonanța de clasare a fost desființată

Un panou amplasat ilegal pe proprietatea celui mai bogat pesedist din Iași, consilierul local Gabriel Surdu, se prăbușește și rănește grav un bătrân de 78 de ani, îl bagă în spital unde este operat pentru a i se salva viața și cu toate acestea, politicianul scapă fără nici o sancțiune. Nu este pentru prima dată când instituțiile statului devin impotente atunci când vine vorba de anchetarea unui politician potentat. Astfel, pe data de 8 august 2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a clasat pentru a doua oară plângerea penală depusă de Constantin Bandac care arătase că fusese rănit grav de un panou amplasat ilegal pe proprietatea firmei lui Surdu, la imobilul Terramold Invest SRL de pe strada Sfântul Lazăr. Procurorul constată că panoul a fost amplasat ilegal, că bătrânul a fost rănit grav dar clasează plângerea deoarece bătrânul a avut nevoie de numai 65-70 zile de îngrijiri medicale prea puțin pentru ca fapta să constitue infracțiune. Atât. În ordonanță se mai arată că pentru continuarea anchetei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală bătrânul avea nevoie de cel puțin 90 de zile de îngrijiri medicale.

Clădirea era a lui Surdu și a soției sale

Ordonanța de clasare mai arată că în acest dosar nu s-au făcut prea multe cercetări pentru a se afla cine a montat panoul publicitar respectiv fără nici un fel de autorizație. Familia Bandac a predat procurorilor poze cu panoul. Situația este cu atât mai gravă cu cât Gabriel Surdu a fost viceprimar al municipiului Iași și ar trebui să fie un exemplu în ceea ce privește  respectarea legislației privind autorizarea construcțiilor.

„În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că imobilul de pe strada Sfântul Lazăr nr.74-76 a aparținut Direcției Județene pentru Sport și Tineret Iași până în anul 2007 apoi SC Terramold Invest SRL și în prezent numiților Sudu Gabriel Mihai și Surdu Viorica așa cum rezultă din extrasele de carte funciară emise de OCPI”, se arată în ordonanța de clasare.

Anchetă de mântuială în colaborare cu primăria condusă de Surdu

După cum s-a precizat și mai sus, familia Bandac a prezentat poze cu respectivul panou publicitar. Neavând  încotro procurorii au admis că bătrânul Bandac a fost lovit de un panou amplasat pe un teren din strada Sfântul Lazăr nr.74-76. Mai departe însă, ancheta pentru identificarea persoanelor care au amplasat ilegal acest panou s-a rezumat la efectuarea unui schimb de adrese cu angajați ai Primăriei Iași. Astfel, cea mai mare parte a anchetei a fost efectuată în colaborare cu Primăria Iași tocmai în perioada în care Gabriel Surdu era viceprimar al municipiului Iași. „Șocant” adresele emise  de primărie l-au scos basma curată pe Surdu. O primă adresă a fost emisă de Poliția Locală care a încercat să sugereze că pe terenul respectiv nu s-a aflat niciodată vreun panou. Oricum, bătrânul a fost lovit de panoul căzut, pe data de 9 iulie 2015 iar Poliția Locală a răspuns Parchetului în luna noiembrie a aceluiași an. Prin urmare, Surdu a avut tot timpul să facă dispărut panoul de pe terenul din strada Sfântul Lazăr. „Din adresa nr.10.654/12.11.2015 emisă de Poliția Locală Serviciul Control Urbanism reiese că la imobilul situat în strada Sfântul Lazăr nr.74-76 nu au fost identificate lucrări care să necesite autorizații de construcții”, au constatat procurorii.

De asemenea Direcția de Urbanism din primărie a răspuns că nu a eliberat nici o autorizație pentru montarea unui panou la adresa respectivă. „Din adresa nr.27510/20.03.2019 emisă de municipiul Iași – Direcția Arhitectură și Urbanism reiese că înainte de 5.10.2015 pentru adresa din Sfântul Lazăr 74-76 nu a fost eliberată nici o autorizație de construcție pentru amplasare panou publicitar și nici un aviz de publicitate temporară pentru amplasare de mijloace de publicitate  având structuri fără fundație”, se mai arată în ordonanță.

Și, pentru că la adresa respectivă figurează mai multe societăți comerciale procurorii au concluzionat că nu pot stabili cine a montat panoul iar investigația s-a oprit. „Din adresa 63.961/5.11.2015 emisă de ORC Iași la imobilul din strada Sfântul Lazăr nr.76 figurează ca având sediul social în baza unor contracte de comodat mai multe societăți comerciale. Astfel, că până în prezent nu a putut fi identificat nici proprietarul panoului și nici persoana  care l-a montat”, se mai arată în ordonanță.

Despăgubiri pe cale civilă

Bătrânului nu i-a rămas decât să solicite despăgubiri pe cale civilă. În acest sens, a deschis un  proces la Judecătoria Iași. Acesta cere să fie despăgubit cu suma de 52.500 lei. „Așa cum rezultă din raportul de primă expertiză medico-legală nr.8583/26.01.2016 emis de IML Iași, susnumitul am prezentat fractura apofizelor transverse stangi L3 și L4 (proeminențe osoase al coloanei vertebrale – n.r)  și fractură pertrohanteriană stângă tratată chirurgical. Leziunile s-au putut produce prin mecanism de lovire cu un obiect contondent la nivel lombar urmat de cădere de la același nivel cu impact la nivelul șoldului stâng și au necesitat 55 de zile de vindecare timp care cuprinde și perioada de recuperare funcțională. Menționez că în urma traumatismelor suferite am avut nevoie de tratament recuperator, de două ori pe an”, a mai arătat Constantin Bandac.

Judecata în acest dosar a fost suspendată până la finalizarea anchetei procurorului. Acum dosarul poate fi reluat deoarece procurorul a clasat dosarul.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here