Casă de Rugăciuni într-un club de striptease din Păcurari. Un miliardar brazilian patronează cultul religios

S-a întâmplat la Iași, în Păcurari: clubul de noapte Chicago s-a închis, iar la scurt timp în același imobil și-a deschis porțile Locașul Duhului Sfânt @ Cultul religios care a strâns câteva mii de adepți în România promovează „teologia prosperității” și a fost înființat de un magnat brazilian, proprietar al unei bănci și a unei rețele de televiziune @ Edir Macedo a ridicat o replică a Templului lui Solomon care a costat 200 milioane de dolari

Un club de striptease care a funcționat până de curând în Păcurari a fost transformat într-o Casă de Rugăciune. În clădirea unde dansau golașe fetele de la Chicago Club, și-a deschis porțile pentru credincioși Locașul Duhului Sfânt. Cultul creștin funcționează sub patronajul Bisericii Universale Regatul Domnului, care a fost înființat în anii 70 de către brazilianul Edir Macedo, devenit între timp un mangnat cu o avere estimată la 1,1 miliarde lei.

Imobilul din Păcurari a fost închiriat de către biserica evanghelistă, dar reprezentanții cultului evită să facă comentarii legate de destinația pe care anterior a avut-o Casa de Rugăciune.

„Marea inaugurare a Locașului Duhului Sfânt din Iași a avut loc pe data de 20 noiembrie 2019, eveniment denumit Ziua Puterii, și la care a participat părintele Lucian de la Catedrala Credinței. La inaugurare, tuturor celor prezenți li s-a oferit câte o sticluță cu mir adus din Israel. Noi suntem simpli creștini după Evanghelie, un cult evanghelic. La Iași, locașul este condus de părintele David. Sunt trei locații importante în țară. La Cluj, la București și la Iași, unde sunt cîteva mii de adepți care au îmbrățișat învățăturile Bisericii Evanghelice după Scriptură. Referitor la locașul din Iași, de pe str. Pacurari 98, știm doar că acesta a fost închiriat. Din păcate, în acest moment, la sediul nostru din București nu se află nici un oficial care să vă lămurească exact despre condițiile în care sediul din Păcurari-Iași  a fost închiriat, când, unde și de la cine. Nu știu amănunte de acest gen”, a spus un oficial al Asociației Religioase Locașul Duhului Sfânt.

La întrebarea jurnaliștilor 7IAȘI referitoare la faptul că în incinta locației din Iași, de pe str. Păcurari 98, a funcționat în trecut un cunoscut club de striptease, aceasta a întrerupt convorbirea.

Fondatorul cultului: bancher, rețea de televiziune și templu de 200 milioane de dolari

Locașul Duhului Sfânt își desfășoară activitatea sub patronajul Bisericii Universale Regatul Domnului, cult religios înființat în anii 70 de către Edir Macedo. Acesta și-a început seriile de predici într-un foișor ajutat doar de o orgă și un microfon. Adepții s-au înmulțit de la an la an, iar în prezent sediul central al cultului lui Macedo funcționează într-o clădire impresionantă din Sao Paulo, replică a Templului lui Solomon, pentru ridicarea căreia s-au cheltuit peste 200 milioane de dolari. Cultul religios are la bază principiile „teologiei prosperității” care susține ideea că credința și devotamentul față de biserică sunt răsplătite cu bogăție.

Numele lui Macedo apare și în Topurile Revistei Forbes care consemnează printre altele faptul că magnatul brazilian a devenit bancher în 2013, când a achiziționat 49 la sută din acțiunile de la Banco Renner. Din 1990, Macedo este proprietarul Rede Record, a doua rețea de televiziune ca mărime din Brazilia.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here