Cum a fost inchis dosarul „Cihodaru – spaga la procuror”. Corb la corb nu scoate ochii!

Fara sa clarifice o tranzactie imobiliara suspecta, DNA a clasat dosarul in care Emilian Eva era cercetat pentru ca ar fi luat mita prin interpusi de la omul de afaceri Bogdan Cihodaru @ 7IASI prezinta in facsimil contractul de vanzare cumparare care ar fi mascat „mita” @ Terenuri in Bucium vandute la pret de Logan second-hand si copiii unui ofiter SRI in roluri de interpusi, sunt doar cateva dintre elementele unui dosar care a murit din fasa @ Ciudat este si faptul ca dosarul s-a deschis in urma unei „sesizari din oficiu” si ca mituitorul a fost audiat in calitate de „martor”

Cu cateva fraze asternute pe doua pagini, DNA Iasi a inchis unul dintre cele mai fierbinti dosare din ultimii ani. Este vorba de dosarul in care Emilian Eva, fost procuror DNA, trimis in judecata pentru fapte de coruptie, a fost cercetat pentru ca ar fi luat mita de la omul de afaceri Bogdan Cihodaru.

Solutia de clasare nu ofera insa raspuns la toate intrebarile. Iata care este scurta istorie a dosarului in care Eva a fost cercetat pentru ca ar fi primit prin interpusi mai multe suprafete de teren de la Bogdan Cihodaru, pentru a-i ridica sechestrul instituit intr-un dosar deschis de DNA pe numele milionarului iesean.

„Sesizare din oficiu”, Cihodaru, audiat ca „martor”

Pe 13 iulie 2015, ca urmare a unei „sesizari din oficiu” procurorii DNA au deschis dosarul 615/P/2015.

„In ceea ce priveste sesizarea din oficiu referitoare la presupusa savarsire, de catre numitul Eva Emilian, a infractiunii de „luare de mita”(…) posibil comisa cu ocazia efectuarii urmarii penale in dosarul in care au fost cercetati, printre altii, Cihodaru Nicolai Bogdan, Pomarleanu Vasile Dumitru, Cihodaru Nicolai, Contoloru Dumitru, respectiv dosarul nr. 102/P/2012 al Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi, s-a retinut ca procurorul Eva Emilian ar fi primit de la numitul Cihodaru Nicolai Bogdan, fie direct, fie prin persoane interpuse, sume de bani rezultate din incheierea in anul 2013, a trei antecontracte de vanzare cumparare a unei suprafete totale de 1ha (…) in legatura cu indeplinirea a doua acte contrare indatoririlor sale de serviciu, respectiv in vederea ridicarii masurii asiguratorii a sechestrului ce fusese instituita de procurorul Eva Emilian”, descriu procurorii faptele cercetate.

Conform aceluiasi document, „in procesul – verbal de sesizare din oficiu” se face referire la o tranzactie imobiliara, care ar constitui obiectul mitei. Mai precis, Cihodaru ar fi instrainat mai multe terenuri, catre Vlad Onutu si catre Ramona Stefaniu, copiii fostului ofiter SRI Relu Onutu, prieten apropiat al lui Emilian Eva.

 

In ordonanta de clasare se face vorbire si despre audierea lui Bogdan Cihodaru in calitate de „martor”.

„Mai mult, din declaratia data, in calitate de martor, in prezenta cauza de numitul Cihodaru Nicolai Bogdan rezulta ca procurorul Eva Emilian nu i-a solicitat acestuia niciun avantaj material pentru a solutiona in mod favorabil dosarul penal in care erau cercetati atat el, cat si tatal sau”, se arata in ordonanta procurorului.

Contractul care a mascat „mita”

7IASI prezinta in facsimil contractul de vanzare – cumparare, in spatele caruia s-ar ascunde asa-zisa mita.

Afacerea „miroase de la o posta”. In primul rand, pretul declarat al tranzactiei este infim, numai 30.000 de euro pentru mai bine de jumatate de hectar in Bucium. In al doilea rand, in contract se precizeaza ca Cihodaru a incasat „cash” pretul intergral de la fiecare cumparator. Nu in ultimul rand, Cihodaru a vandut terenul catre trei persoane fizice si catre firma Cartierul Carol SRL, care este controlata de acelasi Bogdan Cihodaru.

Vlad Onutu si Ramona Stefaniu, copiii lui Relu Onutu, au achizitionat fiecare cate 750 metri patrati de teren, pentru care au platit cate 7.500 de euro. Conform aceluiasi document, sotii Constantin si Versavia Achimoaiei au platit 9.600 de euro pentru 1.200 metri patrati.

 

De asemenea, firma lui Cihodaru, Cartierul Carol SRL i-a achitat aceluiasi Cihodaru 6.200 de euro pentru 3.100 metri patrati.

Cateva luni mai tarziu, in ianuarie 2015, terenul a fost dezmembrat, cumparatorii iesind astfel din indiviziune.

Cihodaru, condamnat la trei ani de inchisoare

Dosarul instrumentat de DNA a fost trimis in judecata, iar Cihodaru s-a ales cu o pedeapsa de trei ani, dar cu suspendare, sentinta in acest caz fiind pronuntata de catre Curtea de Apel Suceava.

Acesta a fost condamnat vineri, 24 martie, la 3 ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, intr-un dosar in care au mai fost condamnati un avocat si un notar.
Bogdan Cihodaru (43 de ani) ar fi obtinut o serie de proprietati imobiliare prin comiterea unor infractiuni penale. Omul de afaceri a fost condamnat pentru mai multe infractiuni, printre care instigare la abuz in serviciu si spalare de bani sau instigare la fals.

Tudor LEAHU

 

1 COMENTARIU

  1. Nimic nou sub soare… curios e că doar același procuror DNA anchetează faptele săvârșite de Eva Emilian și, nici un rechizitoriu. In cazul Cihodaru piesele `forte` nu au fost verificate, căci e cam greu cu mușamalizarea… Când coruptul Eva Emilian a notificat serviciul cadastru cu sechestrele administrate în dosar a dispus și asupra unui document care `palma` vreo 5,5 milioane de euro incheiat intre Cihodaru și sora sa. Acest capitol a dispărut din dosar nu prin disjungere, NUP sau SUP ci prin evaporare. Cât a costat acest `proces tehnologic` e o altă discuție… cu alți procurori la butoanete DNA-ului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here