Cînd acuzatorii publici sînt maro la gură

despre damele de costumație care ridică primele prăjina ; și despre tăcerea maronie din jurul lor

 

În preajma recentelor sărbători de iarnă, ambasada de la București a Rusiei a băgat din nou bățul prin gard, în stilul deja consacrat, povestind romînilor sărmani și ne-citiți ce băieți de treabă erau soldații eliberatori ai măreței Armate Roșii. Și ce primitivi sînt cei care îi acuză pe militarii sovietici de tot felul de blăstămății sălbatice. Parcă îi și vedeai pe Ivan, Kolea sau Serghei cum oferă flori doamnelor și jucării copiilor, apoi îi învață șah pe localnicii din dreapta Prutului, care află cu uimire că există un asemenea minunat joc.

Dar nu această nouă dovadă de tupeu monstruos mi s-a părut lucrul cel mai dezgustător din noul episod al vechiului serial ,, Lupul vegetarian ,, . La urma urmei, Rusia, ca stat, este și va fi încă mult timp un prădător prin definiție. Și ce poți aștepta de la un lup decît să urle, să atace stîni și să mănînce oi, plus alte animale domestice ( inclusiv oameni ) ?

Dezgustul meu cel mai mare nu e legat de urletul diplomatic slobozit din ograda ambasadei ruse, la comanda venită din pădurea moscovită. Ci de o mizerie publicată de un mare jurnalist, deontolog și patriot ieșean, pe numele lui Gabriel Gachi.

O să trec rapid peste vorba de doi lei ,, răfuieli între jurnaliști ,, și o să sintetizez mizeria emisă de sus-numitul patriot : degeaba ne indignăm vizavi de tupeul ambasadei ruse, fiindcă Uniunea Sovietică a pierdut o grămadă de militari în acel război, iar armata romînă a omorît zeci de mii de civili în Odesa. ,, Nu vorbiți de ruși cînd vine vorba de acel război ,, , ne somează scurt și clar marele jurrnalist, deontolog și patriot Gachi.

Pauză de aerisire.

Precizare pentru cei care urmăresc mai mult televiziunile din categoria ,, Discovery ,, sau ,, Animal Planet ,, : numitul Gachi face parte din haita celor care, automat și fără multe nuanțe, îi acuză ca fiind ,, oamenii Rusiei ,, pe toți cei care critică SRI, DNA sau politica SUA ori cea a UE în Romînia. Indiferent dacă e vorba de elucubrații ori de lucruri evidente pentru orice om de bun simț, toți cei care nu sprijină necondiționat SRI, DNA, SUA și UE primesc ștampila de ,, oameni ai Rusiei ,, . Conform vechiului principiu, betonat de Stalin : ,, Cine nu e cu noi, e împotriva noastră ,, .

Dar lucrul cel mai dezgustător nu e nici măcar această dovadă de jegoșenie cu două fețe a patriotului Gachi. La urma urmei, ce poți aștepta de la un fost angajat al unei gazete finanțate de Elena Udrea și alți patrioți băsiști ? Asta ca să nu mai pomenesc alte detali, cunoscute nu doar celor care lucrează în presă, ci și multor oameni care n-au vrut să plătească pentru publicitate în gazetele conduse de marele deontolog.

Lucrul cel mai dezgustător e altul : deși chiar unii dintre prietenii lui au dezaprobat public mizeria emisă de marele patriot, o grămadă de mari caractere ale Iașului au tăcut mîlc în legătură cu acestă mizerie dezgustătoare. Au tăcut ca porcul în păpușoi, apoi au difuzat cu seninătate, pe Facebook, următoarele lui postări deontologice, patriotice și teribel de civice. Ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat, iar marele deontolog ar fi fost mai curat, mai uscat. Ca argintul strecurat.

Da, despre mari istorici, mari caractere și mari patrioți de-alde Al. Călinescu, Dorin Dobrincu & co e vorba. Da, armata romînă a omorît mulți civili nevinovați, mai ales la Odesa. Dar a folosi aceste crime de război pentru a inocenta armata monstruoasă a unei dictaturi genocidare, care a omorît în chinuri milioane de oameni nevinovați, e un lucru mai mult decît grețos, care într-un stat normal ar fi pedepsit penal.

Dar, fiindcă jegul care a emis o asemenea mizerie e ,, jegul nostru ,, , totul e în regulă. Iar marile caractere ale Iașului își pot vedea în liniște de marea lor luptă reformatoare și morală. De asta nu jegul Gachi e cel mai dezgustător din toată această poveste . Și de asta nu contează dacă a emis acea scurgere mentală din cretinie sau fiindcă așa a fost consemnul de luptă patriotică. Cît timp vracii tribului tac și lasă dejecția să se dea drept leac, lupii, fie ei moscoviți sau manciurieni, pot sta liniștiți : are cine lucra, pe degeaba, pentru ei.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here