Chirica și Alexe nu stau degeaba: Primăria face achiziții la prețuri triple de la o firmă cu pedigree liberal

7IAȘI scoate la iveală noi achiziții scandaloase făcute de Servicii Publice Iași SA, companie a Primăriei Iași, de la Garden Store SRL, firmă controlată de omul de afaceri Dragoș Samoilă, cel care le-a pus la dispoziție lui Costel Alexe și Mihai Chirica restaurantul de pe malul lacului Aroneanu pentru ședința ilegală a PNL Iași @ De la firma lui Samoilă, Servicii Publice a cumpărat cu 16.137 de euro fără TVA un utilaj pentru umplerea ghivecelor @ Un utilaj similar, cu aceleași specificații tehnice, este vândut de o firmă de profil cu doar 4.998 de euro @ Un utilaj mai performant decât cel achiziționat de Servicii Publice costă doar 6.750 de euro @ Ghivece pentru flori au fost cumpărate de la aceeași firmă la prețuri de două sau de trei ori mai mari decât cele practicate pe piață

7IAȘI a publicat săptămâna trecută o anchetă de presă prin care am arătat cum Primăria Municipiului Iași, prin Servicii Publice SA, cumpără la prețuri exorbitante pamânt pentru flori, plante și ghivece. Partenerul de afaceri în această escrocherie este Dragoș Samoilă, cel care le-a pus la dispoziție lui Chirica și Alexe restaurantul de pe malul lacului Aroneanu pentru a organiza o ședință ilegală a PNL Iași. Potrivit documentelor oficiale, Dragoș Samoilă a încheiat, printr-o firmă paravan cu un singur angajat, zeci de contracte fără licitație în valoare totală de 2 milioane de lei fără TVA. Servicii fictive de asistență și consultanță și pamânt pentru flori la un preț de 2-3 ori mai mare a fost rețeta prin care firma Garden Store a spoliat banii ieșenilor. Astăzi, continuăm să prezentăm dedesubturile nocive ale relației dintre Servicii Publice Iași și firma Garden Store, precum și efectul acesteia: o nouă gaură în buzunarele dvs!

Achiziția directă, portița legală pentru contracte umflate cu pompa

Legislația spune că atunci când se realizează o achiziție publică directă, instituția publică are obligația mai întâi de a realiza o prospectare a pieței pentru a identifica cele mai bune oferte și a se asigura că prețul pe care îl plătește este cel mai mic. Se presupune că, renunțând la o competiție deschisă pe calea procedurii de achiziție directă, alegerea nu trebuie să fie arbitrară, ci trebuie făcută după anumite criterii care să protejeze devalizarea bugetelor publice. Procedura de achiziție directă îi dă posibilitatea instituției publice să facă o achiziție urgentă, de strictă necesitate, scurtând termenele  și simplificând condițiile. Însă, în același timp, există obligația legală de a parcuge pași premergători selectării furnizorului prin realizarea unei prospectări a pieței care să ducă la selectarea celui mai bun ofertant. Ori, în România, procedura de achiziție directă a devenit instrumentul prin care se fraudează cei mai mulți bani publici. Instituțiile abuzează de această procedură, iar prospectarea pieței nici nu există. În administrația Chirica, Servicii Publice Iași a atribuit sute de contracte direct, fără licitație, la prețuri absolut halucinante. Există o mână de companii care, sub protecția primarului Mihai Chirica și cu complicitatea directorului Laurețiu Ivan, au făcut profituri nesimțite, de sute de mii de euro, din afacerile cu Servicii Publice.

Paște cu surprize

Pe 24 aprilie 2019, cu doar trei zile înainte de Paște, Dragoș Samoilă și Servicii Publice o pun de o nouă „moșmandă”. Compania Primăriei Iași inițiază o nouă procedură de achiziție directă, netransparentă și neconcurențială de la societatea Garden Store. De data aceasta, SPI dorește achiziția unei mași pentru umplerea ghivecelor cu dimensiuni cuprinse între 7cm și 21 cm, cu o capacitate de producție de 1300-2600 ghivece pe oră și un rezervor  pentru pamânt de 700 de litri. Prețul achiziției a fost stabilit la 76.780 lei la care se adaugă TVA, respectiv 16.137 euro+TVA. Cunoscând antecedentele pe relația Garden Store – Servicii Publice Iași și rețeta de devalizare a bugetului public, prima întrebare legată de această achiziție a fost dacă prețul de achiziție al utilajului este unul corect.

”Capacul” mai mare decât prețul utilajului!

Reporterii 7IAȘI au făcut un studiu de prospectare a pieței în locul celor de la Servicii Publice. În mai puțin de 10 minute, am identificat pe site-urile de anunțuri doi furnizori pentru un astfel de utilaj. Prima companie identificată vinde o mașină de umplere a ghivecelor cu diametre între 8 cm și 21 cm, are un buncăr de alimentare cu capacitate de 700 litri, iar capacitatea de producție este similară. Un utilaj care corespunde în proproție de 99% cu cel achiziționat de Servicii Publice, doar că acesta costă 4.998 euro!!! Cu alte cuvinte, prețul utilajului cumpărat de Servicii Publice este de 3 ori mai mare decât prețul real.

 

Cea de a doua oferta este pentru un utilaj superior ca și condiții tehnice. Mașina identificată de noi permite utilizarea de ghivece cu dimensiuni variind de la 5 cm la 24 cm, capacitatea buncărului pentru turbă este mult mai mare, de 1000 de litri, iar capacitatea maximă de producție este de 2.800 ghivece pe oră. Cum spuneam, o mașinărie superioară și mai eficientă. Prețul acestui utilaj este de doar 6.750 euro+ TVA, adică de 2,5 ori mai mic decât prețul plătit de Servicii Publice Iași. Cum s-ar spune, iepurașul de Paște a fost darnic! Devine edivent faptul că prețul de achiziție a fost mult umflat și că nu este nicio coincidență nefericită că în cazurile achizițiilor de la firma Garden Store valorile contractelor sunt umflate de 2-3 ori. Este la fel de evident că nu discutăm de o eroare umană, ci de un mod de operare, reprezentanții Servicii Publice fiind în complicitate cu Dragoș Samoilă. Discutăm deja de zeci de mii sau chiar sute de mii de euro ”capace” peste prețul real al produselor achiziționate.

Profit de 300% din banii ieșenilor

Dar epopeea spolierii bugetului public al Iașului nu se oprește aici. Acești indivizi au atacat pe toate fronturile și au muls cât au putut de mult. În cei doi ani – doi ani și jumătate de relație contractuală, Garden Store a primit de la SPI fără licitație șapte contracte pentru livrare ghivece din plastic pentru flori cu diametre cuprinse între 8 cm și 19 cm. Valoarea totală a contractelor a fost de 163.000 lei fără TVA. La fel ca și în celelalte spețe relatate de 7IAȘI, prețurile de livrare au fost umflate în mod scandalos. Spre exemplu, un ghiveci de 14 cm a

fost achiziționat cu 0,45 lei deși prețul din piață este de 0,20 lei. Un ghivechi de 15 cm are prețul umflat de 3,3 ori în timp ce ghivecele de 18 centimetri au fost cumpărate de 3,5 ori mai scump. Există zeci de mii de companii care nu reușesc să aibă o rată decentă a profitului de 20-30% și care plătesc salarii de mii de angajați, în schimb protejații lui Mihai Chirica au câștiguri de sute de mii de euro din achiziții la prețuri de 2-3 ori mai mari decât cele reale.

Din contractele cu ghivece, Garden Store a câștigat cel puțin 100.000 lei, iar din cele 2 milioane de lei încasate per total de la Servicii Publice, cel puțin jumătate a fost profitul lui Dragos Samoilă, doar datorită faptului că are o relație privilegiată cu Chirica și directorul SPI, Laurențiu Ivan.

Dimensiune ghiveci Preț achiziție SPI Preț piața liberă Adaos practicat
8 cm 0,11 lei 0,07 lei 157%
9 cm 0,12 lei 0,08 lei 150%
10 cm 0,15 lei 0,11 lei 136%
12 cm 0,21-0,33 lei 0,14 lei 150% – 235%
14 cm 0,45 lei 0,20 lei 225%
15 cm 0,83 lei 0,25 lei 332%
17 cm 0,98 lei 0,39 lei 251%
18 cm 1,43– 1,49 lei 0,43 lei 332%-346%
19 cm 1,22 lei 0,49 lei 249%

 

Rareș Neamțu

Primăria Iași cumpără la prețuri scandaloase flori, ghivece și pământ de la patronul restaurantului care a găzduit ședința ilegală a PNL

Costel Alexe și Mihai Chirica, ședință în restaurant cu 100 de participanți, fără măști și fără distanțare

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here