Cel mai scump tratament medical decontat la Iași. Peste jumătate de milion de euro pentru un medicament

Constantin MAZILU

  • Doi ieșeni au avut nevoie anul trecut de un medicament special foarte scump care le-a salvat viața
  • Pentru acest medicament Casa Județeană de Sănătate a plătit 28 de miliarde lei vechi

Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate a decontat la sfârșitul anului trecut o sumă record pentru unele servicii medicale de care au avut nevoie doi ieșeni. Instituția a plătit 28 de miliarde lei vechi pentru achiziția unui medicament fără de care doi ieșeni, doi bărbați în jurul vârstei de 50 de ani, și-ar fi pierdut viața.
Cei doi ieșeni au fost internați la secția de ortopedie a Spitalului Sfântul Spiridon. Unul dintre ei avea nevoie de o intervenție la genunchi iar celălalt avea nevoie de o proteză la șold.
Intervențiile chirurgicale nu puteau fi realizate deoarece celor doi pacienți li se coagula foarte greu sângele și riscau să moară pe masa de operație în urma unei sângerări abundente.
Din acest motiv, medicii au decis să achiziționeze un medicament special numit Eptocog Alfa, care are proprietatea de a stimula coagularea sângelui atunci când aceasta este necesară. Deși medicamentul este foarte scump, CJAS Iași a aprobat și serviciile medicale respective.

„Indiferent de tipul serviciului medical sau de vârsta persoanei asigurate care are nevoie de asistență medicală, Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate asigură decontarea tuturor serviciilor medicale indiferent de vârstă și valoarea tratamentului”, a declarat Robert Dâncă, președintele Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate.

Evoluția post-operatorie a celor doi pacienți este conform așteptărilor medicilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here