Cazul învățătorului care teroriza elevii, judecat de consiliul din care chiar el face parte. Părinte: „A scos copilul în fața clasei și i-a spus că nu va rămâne așa”

Inspectoratul Școlar Județean Iași a cerut Școlii „Mihai Codreanu” cercetarea disciplinară a învățătorului Constantin Șerban, dar decizia de sancționare va fi luată de către Consiliul de Administrație al unității de învățământ din care face parte chiar cel cercetat, fiind desemnat pentru această poziție de către PNL @ Între timp, Șerban rămâne la catedră și își amenință elevii @ „A scos-o pe fata mea în fața clasei și i-a spus așa: să-i spui mamei tale să-i fie rușine și să-i mai spui că nu o să rămână așa. La fel a procedat cu un coleg care a declarant televiziunilor că a fost bătut de învățător”, a declarat mama unei eleve

Inspectoratul Școlar Județean Iași a promis că îl va demite pe învățătorul Constantin Șerban, după ce 7 IAȘI a făcut publice înregistrări de la orele susținute de acesta în fața unor elevi de clasa a II-a de la Școala „Mihai Codreanu.”

La aproape două săptămâni de la declarațiile inspectorului general Genoveva Farcaș, acțiunea de demitere a învățătorului Șerban s-a blocat în proceduri birocratice ale unor comisii și consilii. Ba mai mult, decizia privind sancționarea acestuia va trebui luată de către Consiliul de Administrație al școlii din care Constantin Șerban face parte în calitate de reprezentant al PNL.

La solicitarea 7IAȘI, ISJ Iași a emis un răspuns în care explică acțiunile pe care le-a demarat pentru demiterea lui Constantin Șerban și pașii care au fost parcurși în acest sens de la începutul lunii martie și până în prezent. Cu toate acestea, după cum rezultă chiar din răspunsul ISJ, decizia finală privind pedepsirea învățătorului agresiv va aparține conducerii școlii. Inspectoratul nu putut decât să recomande Școlii Gimnaziale nr. 28 „Mihai Codreanu” ca din comisia de cercetare să facă parte alte persoane decât cele care au anchetat faptele din toamna anului trecut, când același Șerban a fost anchetat pentru că a pălmuit o elevă pe care a numit-o „butoi”. Atunci, învățătorul a scăpat doar cu un „avertisment scris”.

„Inspectoratul Școlar Județean Iași s-a autosesizat și a solicitat, prin Adresa nr. 1563 din 1.03.2021, conducerii unității de învățământ să demareze de urgență verificări privind clarificarea aspectelor semnalate, precum și declanșarea procedurii de cercetarea disciplinară.

(…) inspectorii care s-au deplasat la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” Iași au recomandat ca în componența acestei comisii de cercetare să nu intre cadre didactice care au făcut parte din comisia de cercetare disciplinară din octombrie-noiembrie 2020. Totodată, au solicitat compartimentului Secretariat din școală verificarea unor eventuale sesizări sau reclamații care să îl vizeze pe domnul profesor Constantin Șerban.

(…) Facem mențiunea că, potrivit legislației în vigoare, Consiliul de Administrație al unității de învățământ stabilește sancțiunea aplicabilă în urma raportului comisiei de cercetare disciplinară”, se arată în răspunsul emis de către ISJ.

Șerban nu renunță la amenințări. „Să-i spui mamei tale că nu rămâne așa”

Scandalul declanșat de publicarea înregistrărilor de la ore, în care învățătorul Șerban este surprins țipând și amenințând copiii, folosind un limbaj nepotrivit, nu l-a afectat pe acesta.

Unul dintre părinți, mama fetei abuzate în toamna anului trecut, a povestit că, la scurt timp după publicarea înregistrărilor, învățătorul Constantin Șerban a amenințat-o pe elevă în fața clasei.

„A scos-o pe fata mea în fața clasei și i-a spus așa: să-i spui mamei tale să-i fie rușine și să-i mai spui că nu o să rămână așa. La fel a procedat cu un coleg care a declarant televiziunilor că a fost bătut de învățător”, a declarat mama elevei.

ISJ verifică cum a fost angajat pensionarul de 69 de ani

Totuși, ISJ are posibilitatea să verifice dacă învățătorul Constantin Șerban a fost angajat legal, în condițiile în care acesta este pensionar și are vârsta de 69 de ani.

Șerban a fost angajat pe perioadă determinate, în regim de „plata cu ora”.

„Domnul profesor Șerban Constantin este încadrat pe un post vacant de profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” Iași până la revenirea titularului, dar nu mai târziu de finalul anului școlar 2020-2021. În acest moment se fac verificări referitoare la modul în care s-a dispus, de către unitatea de învățământ, încadrarea domnului Șerban Constantin pe postul de profesor pentru învățământul primar”, mai arată ISJ Iași în același răspuns emis redacției 7IAȘI.

Înregistrările care au declanșat scandalul: „Vin și te iau de niții aia!”, „Te ia mama dracului”

În prima zi a lunii martie, 7IAȘI publica în exclusivitate înregistrări de la lecțiile susținute de învățătorul Constantin Șerban unor elevi de clasa a II-a de la Școala Gimnazială nr. 28 „Mihai Codreanu”. Subiectul a fost rostogolit de presa locală și națională, dar măsurile de sancționare promise de autorități nu s-au mai concretizat. Unul dintre părinți a reușit să plaseze în ghiozdanul fiului său dispozitivul care a surprins patru ore de țipete, amenințări și limbaj neadecvat.

Iată câteva dintre expresiile folosite de Șerban:

„Briana, te ia mama dracului… Briana, treci mai departe…(POC! – zgomot de lovitură). Unde te uiți!… Tare! (… ) Briana, de la început! Altă leneșă. Citește de la început!!! (plânset de copil)”

„Lucrează Rodica, că vin și te iau de niții ăia!”

„De ce să mă iau eu de el, mă, uitați-vă și voi dacă ăsta e copil. Ce să-i fac lu ăsta, chiar dacă-l iau de urechi (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’… Nu știe maică-ta că-mi mănânci sufletul aicea.”

 

 

1 COMENTARIU

  1. Jigodie ordinara Șerban! Încă de când preda la scoala gen nr 42 Nicolae Iorga bătea copiii. Cate o palmă direct peste fata de nu mai vedeai pe unde mergi sau daca erai norocos 2 palme dus intors! Ce cauta individul asta in invatamant? Mai rau ca un golan! Sa-i fie rusine! Eu nu am luat bătaie de la el dar am rămas marcată atunci când am văzut cu câtă sete a pocnit un băiat pt simplul fapt ca alerga pe hol in pauza!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here