CARACATIŢA decontărilor false explodează la un an de la ancheta jurnalistică: soţia inspectorului Nedelciuc, din CJASS, asociată cu doi arabi care falsificau cazuri medicale rezolvate

La această adresă, la mansarda, figura clinica fantomă
O anchetă jurnalistică realizată în 2012 duce acum la un dosar DNA în care sunt investigate fraude de 1 milion de euro. E vorba de caracatiţa decontărilor false la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJASS). Frauda anunţată neoficial de DNA, conform Ziarului de Iaşi, este de 1 milion de euro, schema constând în raportarea, în fals, de cazuri medicale rezolvate pe baza unor CNP-uri generate artificial.

Dar ceea ce nu s-a spus acum este că magherniţa în care figura sediul cabinetului Moldsan Med aparţinea soţiei inspectorului Lucian Nedelciuc, din cadrul CJAS. La acea adresă din Iaşi cabinetele nici măcar nu existau, fiind vorba de nişte construcţii provizorii, tip „borcan”, la care uşile nici clanţă nu aveau. Dar această magherniţă a beneficiat de mai mulţi bani decontaţi din bugetul Sănătăţii decât cel mai mare spital din Iaşi.

Revoltător a fost că sistemul intern din CJASS Iaşi a depistat frauda, dar nu i-a tras la răspundere pe autori. Abia după ancheta jurnalistică a intrat pe fir DNA.

Reţeaua este formată din patru firme deţinute de medicii arabi Arafat Marawan şi Mohamed Madarati, precum şi 10 medici, dintre care cinci de la Spitalul Socola. Schema era infaliibila atât timp cât Mariana Nedelciuc, soţia inspectorului din CJASS, Lucian Nedelciuc, era acţionară la două din firmele care falsificau rapoartele medicale. Soţia era acţionară la Moldsan Med şi Heba San, iar soţul era inspector principal chiar la Serviciul Administrare Contribuţii şi Creanţe, locul prin care intrau reteţele pentru decontare şi ieşeau banii.

Imediat ce Mariana Nedelciuc s-a asociat cu Arafat Marawan, deţinând 50% din Moldsan Med, banii de la CJASS au început să curgă. Ea era designer până să devină acţionar la Moldsan şi imediat a reuşit să încheie contract cu CJASS, unde lucra soţul ei. Apoi, în iulie 2011, a încasat primii bani: 78.600 de lei. Din 163 de contractanţi din judeţul Iaşi, firma lui Nedelciuc şi Marawan a sărit direct pe locul 4 în ceea ce priveşte valoarea sumelor decontate. În 2011, Moldsan Med a primit 482.000 de lei.

În total, cele două clinici la care Mariana Nedelicu figura ca acţionar beneficiaseră de deconturi în valoare totală de 1,8 milioane de lei. Interesant este că pe site-ul CJAS, contactul pentru firma Heba San îl reprezenta adresa de mail a inspectorului Lucian Nedelciuc. El motiva, în 2012, pentru EVZ, că îl însoţise pe Arafat când a depus dosarul şi că doamna care a verificat dosarul a constatat că nu era trecut niciun mail şi atunci l-a dat pe-al său.

Nedelciu a susţinut că a întrebat chiar Departamentul Juridic din cadrul CJASS dacă se află în incompatibilitate şi i s-a spus că nu, pentru că nu face parte din comisia care negociază contractele.

Intervievaţi de Ziarul de Iaşi, medicii audiaţi de către DNA în acest dosar au afirmat că doar au dat declaraţii fără a fi învinuiţi şi că se abţin de la alte comentarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here