Canicula a lovit puternic Iașul: trei persoane au murit, iar alte două sunt în comă

Trei ieşeni au murit în ultimele 24 de ore pe fondul temperaturilor caniculare. Doi bărbaţi şi o femeie din judeţul Iaşi nu au mai putut fi salvaţi de medicii ieşeni, în ciuda eforturilor demarate de echipajele de intervenţie.

 

Primul pacient decedat ieri la prânz se afla la muncă în timp ce i s-a făcut rău. Bărbatul în vârstă de 32 de ani, angajat al societăţii de salubrizare din Iaşi, a fost preluat din stradă cu o temperatură centrală de 43.3 de grade Celsius, scrie „Adevărul”.

 

„Pacientul cu hipertermie severă a fost transportat din stradă în UPU, însă când a ajuns aici a intrat în stop cardio-respirator. A fost resuscitat, dar din păcate fără rezultat. A”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

 

Ceilalţi doi pacienţi decedaţi, un bărbat de 66 de ani din Iaşi şi o femeie de 58 de ani din Rediu, s-au stins din viaţă tot în urma unui stop cardio-respirator. Aceştia însă nu au fost preluaţi cu hipertermie, diagnosticul medicilor fiind de infarct, respectiv embolie pulmonară.

 

„Dacă în primul caz a fost clar vorba despre o hipertermie severă, în celelalte două cazuri vorbim de o serie de complicaţii care, pe fondul unor boli deja existente, pot fi favorizate de căldură”, a mai spus profesorul Diana Cimpoeşu.

 

Alte două persoane în vârstă de 39, respectiv 41 de ani, sunt internate în prezent în stare de comă, la Spitalul „Sfântul Spiridon” şi la Spitalul de Neurochirurgie.

 

„Aceşti doi pacienţi, un bărbat din Bivolari şi o femeie din Moşna, au lucrat la câmp, fiind preluaţi de echipaje SAJ şi SMURD cu hipotermii severe. Femeia prezenta şi hemoragie intracraniană, fiind transferată la Spitalul de Neurochirurgie cu prognostic rezervat. Bărbatul pe care l-a preluat SMURD de la Bivolari avea temperatură centrală de aproape 42 de grade şi până la prezentarea în UPU i-a scăzut la 39 de grade, după răcire cu gheaţă”, a mai explicat şefa UPU-SMURD.

 

În total, în ultima gardă din UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” au ajuns 10 pacienţi cu lipotimii, căzuţi pe stradă din cauza căldurii. Trei dintre ei sunt cazuri sociale pentru care reprezentanţii spitalului încearcă să găsească adăpost.

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here