Bogdan Bîrleanu, cetățian de ornare al pompierismului polobocal

 

Parafrazînd un clasic interbelic al prozei avantgardiste : Bogdan Bîrleanu este compus din pîntece, tupeu, barbă și o coadă în formă de pensulă. Plus multă vorbărie gonflabilă.

Unii îl știu ca fiu al sculptorului Bîrleanu, alții ca pictor sau pescar, în timp ce mulți și-l amintesc de pe vremea cînd era atîrnător al senatorului Solcanu și propagandist PSD-ist, din scaunul moale de șef al direcțiunii giudețene de cultură, butaforie și hodină.

Din acele vremuri datează unele scandaluri care l-au făcut mai celebru decît tablourile pe care le-a pictat, sau decît crapii prinși prin bălțile Iașului. Unul dintre scandaluri a buhnit atunci cînd impozantul director coltoral s-a luat de gît cu un alt celebru personagiu bahluviot, arheologul Mădălin Văleanu, cauza ciocnelii fiind canibalitatea sau non-canibalitatea unor strămoși.

Al doilea tămbălău a explodat în presa națională, pe vremea ultimei domnii prezidențiale a lui Ion Iliescu. Atunci, vel-polobocarul cultural Bîrleanu a vrut să-l întîmpine pe prezidentul PSD-ist în stil ceaușist, cu un actor călare pe cal alb și costumat în chip de Mihai Viteazu. Noroc că sfătuitorii lui Iliescu au aflat la timp de paranghelia pregătită de Bîrleanu și au stopat panarama, fiindcă presa & publicul rîdeau deja cu gura pînă la urechi.

Ei bine, cică pe acest  poloboc pescăresc vor papagalii primarului Chirica să-l facă cetățean de onoare al Iașului. În fine, cine știe, poate Bîrleanu o fi prins pe Bahlui vreo balenă pitică, pe care a pictat-o cu trei trandafiri roșii, plus textul ,, Ai lăv iu, pitice Kiri’ ! ,, . În cazul ăsta, cetățenia de onoare e prea puțin. Ar trebui făcut direct statuie vivantâ și proptit, succesiv, pe terasă la Bolta Rece, pe malul Bahluiului și în podul Palatului Culturii. Cu un tricolor legat de gît ( roz-maro-bleu ), o undiță în mîna stîngă și o pensulă în dinți.

E drept, ar merge și un morcov, undeva, mai discret. Dar lăsăm alegerea locului potrivit în seama comisiunii pentru cultură din Consiliul Local.

Felicitări, deci, maestre ! Da’ aveți grijă la morcov, că iepurii din ziua de azi nu mai au pic de respect pentru cultura adevărată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here