BABIUC DA, GIGI BA! Victor Babiuc poate ieşi din penitenciar FĂRĂ PAZĂ

Victor Babiuc, coleg de celulă cu Gigi Becali şi Dumitru Cioflină, după ce toţi trei au fost condamnaţi în dosarul transferului ilegal de terenuri ale MApN, va putea să iasă din penitenciar între 8 şi 12 ore pe zi pentru a merge la muncă. Fostul ministru are 70 de ani şi are o pedeapsă mai mică ca colegii lui de celulă, cărora magistraţii nu le-a permis dreptul la muncă.

 

Magistraţii judecătoriei Sectorului 5 au decis ca Victor Babiuc să poată executa pedeapsa de doi ani de închisoare cu executare în regim deschis. Astfel, el va putea ieşi din penitenciar fără pază, pentru a merge la muncă, între 8 şi 12 ore pe zi, informează România TV.

 

Decizia magistraţilor este una definitivă. Colegii de celulă ai lui Victor Babiuc, Gigi Becalli şi Dumitru Cioflină nu au primit acest drept. De altfel, magistraţii vor trebui să îşi motiveze decizia interzicerii dreptului la muncă al celor doi.

 

„Excepţia de la lege este aplicabilă. Magistraţii poate au ţinut cont de vârsta înaintată a lui Victor Babiuc, de pedeapsa mai mică cu un an ca a lui Gigi Becali, respectiv de doi ani, lucruri care au contat mult în decizia instanţei”, a spus Bogdan Bărbuceanu, avocat, la România TV.

 

Victor Babiuc a contestat la Judecătoria Sctorului 5 decizia judecătorului delegat pentru executarea pedepselor, instanţa admiţându-i plângerea.

Decizia este definitivă, astfel că Victor Babiuc va putea ieşi zilnic din penitenciar, între anumite ore, pentru a merge la muncă.

 

Regim deschis spera să primească şi Gigi Becali, însă magistraţii au respins cererea sa.

 

Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor, regimul deschis se aplică persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an.

 

Persoanele condamnate care execută pedeapsa în acest regim sunt cazată în comun, se pot deplasa neînsoţite în interiorul penitenciarului, pot presta muncă şi pot desfăşura activităţile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială în afara unităţii de detenţie, fără supraveghere.

 

Potrivit Codului Penal, condamnaţii bărbaţi trecuţi de vârsta de 60 de ani pot fi eliberaţi condiţionat după executarea unei treimi din durata pedepsei, în cazul în care au primit o pedeapsă de cel mult 10 ani.

 

Astfel, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc (75 de ani) va putea cere eliberarea condiţionată după opt luni de închisoare.

 

Un alt complet de la Judecătoria Sectorului 5 a respins, marţi, cererile de executare a pedepselor în regim deschis formulate de Gigi Becali şi Dumitru Ciofllină, condamnaţi în acelaşi dosar cu Babiuc.

 

În 27 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis, după ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Gigi Becali, să îi aplice acestuia un spor de şase luni de închisoare, finanţatorul FC Steaua având astfel o condamnare de trei ani şi jumătate de detenţie. Decizia Tribunalului nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

 

Cererea lui Becali a vizat contopirea pedepselor din condamnările definitive primite în dosarele privind sechestrarea de persoane, schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării şi „Valiza”.

 

În 20 mai, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale. Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină.

 

Aceştia au fost încarceraţi în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.

 

(Sursa: rtv.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here