A vrut să fie IL CAPO DI TUTTI CAPI. Naşul mafioţilor italieni e un ieşean

Poliţia şi carabinierii italieni au destructurat joi, 20 iunie, cea mai puternică organizaţie mafiotă din peninsulă, care a activat în ultimii 20 de ani, în zona Torino. Este vorba despre clanul „Brigada”, format în totalitate din emigranţi români. Structurat pe diferite activităţi infracţionale, gruparea se ocupa de trafic de persoane, stupefiante, răpiri în vederea extorcării, clonări de carduri sau contrabandă de ţigări. Naşul sau „il padrino” era un ieşean, Viorel Marian Oarză, fost boxer, infractor cunoscut de poliţiştii din Iaşi, văr al interlopului ieşean Cătălin Băcăuanu.

 

Viorel Oarză, spun autorităţile italiene, a pus pe picioare gruparea încă din 2009 şi a continuat să o conducă şi după ce a fost arestat, în 2011, atunci când a vrut să asasineze un albanez dintr-o grupare adversă.

 

De altfel, încă din ianuarie 2010, ziariştii cotidianului „La Stampa” atrăgeau atenţia asupra noii grupări mafiote în formare, „Brigada”, alcătuită numai din români hotărâţi să elimine mafia albaneză care controla la acea vreme, aproape toată activitatea infracţională din regiune.

 

 

„Totul a început în urmă cu zece luni (n.r.: mai 2009), primăvara, în zona Barriera din Milano. Clienţii sunt toţi de origine română. Tocmai soseşte un grup de albanezi. Vor să intre în afaceri. Se ceartă cu românii. Cei de afară încep să-şi facă treaba, să-şi vândă marfa. Nu sunt personaje comune, ci traficanţi de droguri sau proxeneţi. Câţiva dintre ei au şi pistoale băgate în pantaloni. Nimeni nu glumeşte cu ei.

 

În săptămâna următoare, doi emigranţi de origine română vin însoţiţi. Unul răspunde la numele de Rudac Vasile Scutariu, persoană care duminica trecută, a fost spitalizată de urgenţă pentru că a fost împuşcat în ambele picioare în strada Sospello. Mesajul albanezilor pentru români a fost: „Tu primeşti asta, dar pentru prietenul tău va fi mai rău”. prietenul este de fapt Viorel Marian Oarză, de 34 de ani, instructor de box într-o sală din Nichelino frecventată de mulţi compatrioţi de-ai săi. El are o anumită carismă în faţa compatrioţilor săi”, notau în 2010, jurnaliştii de la „La Stampa”, începuturile de lider absolut ale lui Oarză.

 

Foto: Viorel Oarză (şort roşu) şi elevii din închisoare

 

În acel local din Barriera, infractorul ieşean se impunea în faţa temutelor bande albaneze, câns a încercat să le ucidă liderul ce îi împuşcase compatriotul.

 

Italienii de la „Repubblica” nu s-au codit să compare „Brigada” ieşeanului cu temutele organizaţii mafiote ‘Ndrangheta sau Cosa Nostra.

„Este pentru prima dată în Italia când este acuzată de asociere de tip mafiot o organizaţie de cetăţeni străini care operează pe teritoriul naţional. Sunt de lăudat colegii români a căror colaborare a fost decisivă, în cadrul acestei anchete“, a declarat procurorul-şef din Torino, Giancarlo Caselli. El a spus că peste 120 de poliţişti din România a colaborat cu autorităţile italiene, de la demararea anchetei de destructurare a clanului „Brigada“, în 2009. Cotidianul italian „La Stampa“ a reliefat faptul că în doar câţiva ani de la coagulare, „Brigada“ condusă de ieşeanul Viorel Oarză a învins organizaţiile criminale din regiunea de nord a Italiei.

 

Foto: tatuaj al membrilor clanului mafiot „Brigada” 

 

Membrii clanului, spun jurnaliştii de la „La Stampa”, aveau ritualuri similare cu cele ale clanurilor italiene. Acesta era împărţit pe diferite paliere, iar în funcţie de importanţa lor, membrii aveau diferite titulaturi: general, cavaleri, soldaţi sau sclavi, mai notează presa italiană. Toţi membrii grupării aveau un tatuaj pe corp reprezentând Crucea Cavalerilor Templieri. Pe 20 iunie, poliţiştii italieni au descins în mai multe locuinţe din Torino, deţinute de cei mai violenţi membri ai „Brigăzii“, punând în executare 17 mandate de arestare. Au fost indisponibilizate mai multe maşini de lux, diverse sume de bani sau droguri de mare risc. Procurorii italieni au mai pus sechestru şi pe două cluburi de noapte deţinute de membrii clanului interlop. 

 

Tot presa italiană spune că Oarză, încarcerat într-o închisoare din Torino, este căsătorit cu Alina Ursache (36 de ani), o ieşeancă poreclită de presa din Italia „regina clonării cardurilor“. Femeia care se ocupa de filiera infracţiunilor bancare ale „Brigăzii“ a fost arestată şi ea, în trecut, de autorităţile italiene. Acestea sunt de părere că ordinele privind funcţionarea organizaţiei mafiote erau transmise de Oarză soţiei sale, în timpul vizitelor la penitenciar. Directivele ajungeau la adjunctul boxerului ieşean, Eugen Păun, zis „Coco“, sau „Naşul“, care se afla în libertate. De asemenea, se pare că Viorel Oarză ar fi primit şi un telefon în penitenciar cu care îşi suna subordonaţii aflaţi în libertate. Adjunctul ieşeanului a fost implicat anul trecut într-o ambuscadă cu focuri de armă a duşmanilor albanezi. Un local de noapte de-al său a fost sechestrat atunci, împreună cu zeci de maşini de lux, dar şi alte bunuri în „valoare de milioane de euro“ obţinute din infracţiuni, după cum a relatat presa italiană.

 

 

În anul 2009, Viorel Oarză a participat la măcelul din clubul Hypnotic, din Iaşi, unde membrii clanului Băcăuanu şi Corduneanu s-au bătut cu bâte. Tot atunci s-au tras şi focuri de armă. Oarză a fugit din Iaşi imediat după scandal şi a fost condamnat, în lipsă, în 2011, la patru ani de închisoare cu suspendare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here