Vlad Gugleș: ” Pentru cât mai puține griji, trebuie să ne asigurăm că animalul de companie se potrivește stilului nostru de viață”

Vlad Gugleș este un medic veterinar ieșean care se bucură de aprecierea multor posesori de animale de companie, dar și de respectul colegilor de breaslă. De la acesta am încercat să aflăm care sunt regulile după care trebuie să ne ghidăm atunci când alegem un animal de companie, dar și cabinetul veterinar. Nu în ultimul rând în dialogul purtat cu acesta am atins subiecte ce privesc gestionarea problemei câinilor fără stăpân sau legislația care pedepsește actele de cruzime sau rele tratamente față de animale.

  1. Care sunt împrejurările care v-au determinat să alegeți această carieră?

Vlad Gugleș: Mă consider un norocos deoarece pasiunea pentru ajutorarea animalelor mi-a devenit meserie, dar recunosc ca o influență în acest sens a venit și din familie, tatăl meu fiind tot medic veterinar.

  1. De la an la an numărul cabinetelor veterinare este într-o continuă creștere. La ce trebuie să fim atenți atunci când alegem medicul/cabinetul veterinar?

Vlad Gugleș: Trăim într-o perioadă în care informația este foarte ușor de accesat de oriunde astfel încât putem să ne informăm corect și complet despre orice produs sau serviciu respectiv, în cazul de față, de renumele și de comportamentul medicului veterinar față de micii noștri prieteni necuvântatori sau dotarea, igiena și aspectul cabinetului veterinar. Dar, pe lângă aceste informații, cred că și o simplă vizită la cabinetul veterinar e suficientă și îl poate face pe proprietarul de animale să își dea seama dacă alegerea este una bună sau nu.

  1. Asistăm tot mai des la cazuri cu animale chinuite sau supuse la diferite forme de abuzuri. Cum ar trebui să arate legislația cu privire la pedepsirea acestor abuzuri dar și la protecția drepturilor animalelor?

Vlad Gugleș: Din păcate, asta-i realitatea și este regretabil că într-o țară cu aspirații puternice spre civilizație, cum avem pretenția că suntem, încă se mai întâmplă astfel de evenimente. Dar, am observat că, cel puțin în ultima perioadă, organele abilitate au început diverse demersuri pentru pedepsirea celor vinovați de astfel de acte de cruzime împotriva animalelor și sper ca această tendință să se păstreze și chiar să se amplifice. Legi există și ele prevăd pedepse chiar și cu închisoarea, trebuie doar să fie aplicate. Oamenii trebuie să înțeleagă că un animal fără stăpân poate primi o nouă șansă dacă este adoptat și poate deveni foarte ușor chiar un membru al familiei, trebuie doar să i se acorde puțină grijă și iubire și cu siguranță el va întoarce aceste lucruri înzecit.

  1. Cum vedeți o gestionare corectă a problemei câinilor fără stăpân în municipiul Iași? Cum ar trebui să se implice autoritățile și ONG-urile de profil?

Vlad Gugleș: Singura variantă, din punctul meu de vedere, este sterilizarea și plasarea câinilor spre adopție, dar acest lucru se întâmplă deja. Eutanasierea lor nu este sub nicio formă o variantă! Problema e că, cel mai probabil, cei puțini care se ocupă de sterilizarea lor nu fac față numărului mare de animale, ca să nu mai spunem că nici doritori pentru adopții nu sunt suficienți. Un alt impediment mai e și fenomenul, tot mai pronunțat, al abandonului câinilor juniori sau adulți, deoarece legea care obligă proprietarii de câini care nu dețin certificatul de autenticitate al rasei (pedigree) să ii sterilizeze, nu se aplică, din păcate.

  1. Care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm atunci când ne alegem animalul de companie?

Vlad Gugleș: Pentru a fi siguri că animalul de companie pe care îl vom avea ne va aduce doar bucurie și cât mai puține griji, trebuie să ne asigurăm că el se potrivește stilului nostru de viață, serviciului pe care îl avem, numărului de membri din care este alcătuită familia, dacă locuim la apartament sau la casă și avem curte, astfel încât să îi putem acorda atenția, grija și iubirea de care are nevoie. O bună informare în acest sens ne va lămuri dacă vom primi în casa noastră o pisică sau un câine și mai ales ce rasă anume, în funcție de specificul fiecăreia.

  1. Cum trebuie să acționeze un cetățean atunci când găsește un animal rănit pe stradă?

Vlad Gugleș: Orice persoană care vrea cu adevărat să ajute un animal rănit întâlnit pe stradă ar trebui să îl ducă la un cabinet veterinar unde, în urma unui consult și a unor investigații amănunțite, poate fi ajutat și îi poate fi salvată viața!

  1. Ce profesie ați fi ales dacă nu ați fi urmat acest drum?

Vlad Gugleș: Mi-ar fi plăcut să fiu arhitect.

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here