VIDEO Putin a semnat decretul care aruncă în aer relația cu SUA: rușii dau târcoale tot mai insistent în Alaska

Comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD) a anunțat detectarea a patru avioane militare rusești în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Alaska. Această mișcare survine în contextul semnării unui decret de către președintele rus Vladimir Putin, prin care contestă modul în care teritoriul Alaskăi a fost vândut către SUA în 1867.

Avioanele rusești nu au pătruns în spațiul aerian suveran american sau canadian, rămânând în spațiul aerian internațional, conform declarației emise de NORAD.

Decretul semnat de Vladimir Putin la sfârșitul săptămânii trecute are drept scop declararea nelegitimă a vânzării teritoriului Alaska către Statele Unite. Acesta alocă fonduri pentru căutarea, înregistrarea și protecția juridică a proprietăților rusești din străinătate, inclusiv a celor din fostele teritorii ale Imperiului Rus și ale Uniunii Sovietice.

Aceste teritorii incluse în decret ar putea cuprinde Alaska, zone din Europa Centrală și de Est, mari părți din Asia Centrală și anumite regiuni din Scandinavia.

Contextul tensionat din regiunea Arctică, împreună cu manifestările recente ale președintelui Putin, indică o intensificare a preocupărilor privind securitatea și stabilitatea în regiune. Autoritățile americane și canadiene monitorizează îndeaproape situația și iau măsuri corespunzătoare pentru a asigura protecția teritoriilor și a intereselor lor naționale.

Este de așteptat ca această situație să atragă atenția comunității internaționale și să determine o reacție fermă din partea Statelor Unite și a aliaților săi în regiunea Arctică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here