Turliuc, vopsitorul de ciori tărcate

Musiu Cătălin Turliuc e cercetător ştienţific la Institutul de Istorie ” A.D. Xenopol ” ( din trupa celor care votează mai mereu cu şefii ), vorbitor infatigabil pe la mai toate sindrofiile culturalnice, fluturător de steag liberal, chipurile, şi tupeist din categoria caţavencilor cu voie de la Agìe ( nu, asta n-are de-a face cu Hagi, ci cu Dinamo ).

Acum ceva ani, un coleg revuluţionar de la institut l-a acuzat public de plagiat pe Turliuc, dar fiindcă acel coleg a lăsat-o mai moale cu revuluţia, ca şi restul zavergiilor, rămîne să aşteptăm Judecata de Dinapoi, ca să ne lămurim care-i treaba cu această chestie dosnică şi cu altele asemenea.

Dar nu despre acuzaţia de plagiat ce-l viza pe musiu Turliuc voim a vorbi aice’. Ci despre o emisiune de la TVR Iaşi, găzduită de fostul activist comunist şi actualul prorector capitalist Gheorghe Iacob ( Gică, pour les connaisseurs ). Bună emisiune, nimic de zis : contextul războiului pentru independenţă de la 1877 a fost prezentat foarte bine, iar mălai-marele liberal Liviu Brătescu a avut o prestaţie absolut onorabilă. Ca dovadă că mulţi ar putea fi oameni decenţi, dacă şi-ar vedea de meserie şi nu şi-ar gonfla muşchii inexistenţi în politică.

Dar nici răzbelul de la ’77 nu e tema acestui text. Ci o expresiune rostită de musiu Turliuc, în focul expunerii legate de actorii epocii : ” asociaţii fraternale moderne „. Măi, să fie … Adică cum  … ? Un fel de asociaţii de bloc ? De ma’ala ? Fraternale, car’va’s’zică … Adică ce fel de fraţi ?

Ca să lăsăm comédia : cunoscătorii văzutelor şi nevăzutelor din gloriosul nostru tîrg zic p’ecum că musiu Turliuc e, de cîţiva ani, şeful masoneriei din zona presupusei capitale culturale a patriei. Înlocuindu-l pe musiu Buj’ Prelipcean, jupînul filharmonicii ( lămurire pentru neofiţi : masonii îşi zic între ei ” fraţi ” ). Sau poate că deja musiu Turliuc o fi lăsat deja pestelca şi talanga de mason-şef altcuiva, naiba ştie cum e cu mandatele de şef la caraghioşii ăştia cu mănuşi albe şi funcţii cu iz de roman SF …

Indiferent însă de mărimea tălăngii masonice a lu’ musiu Turliuc, o întrebare rămîne : de ce naiba umblă ditamai şeful de trib discret cu expresii de un conspirativism absolut hilar ? Orice om cu oleacă de cultură istorică ştie că, dincolo de rahatul cu franjuri în care a ajuns acum, masoneria a avut o contribuţie majoră la construirea Romîniei moderne. În cazul ăsta, de ce- a dat-o pe după piersic, pe după gard musiu Suveran Mare Comandor de Balegă Roz, sau cum i-or mai zice ăia lui Turliuc  ? Că doar masoneria e, prin grija lui Adrian Năstase, asociaţie privată de interes public.

Vin cumva legionarii, frăţică Turliuc, şi noi dormim, soro … ? Ci nu ne lăsa în ceaţă, Mare Tălangagiu şi Pestelcagist al Supremului Poloboc al Burţii … Hai, curaj, că e voie de la Agie.

Lucian Postu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here