Șpaga Chirica – Ostaficiuc: apartament la jumătate de preț pentru șeful PSD Iași

Marius Ostaficiuc, șeful PSD Iași, a cumpărat la jumătate de preț un apartament în blocul ridicat de omul de afaceri Radu Sacagiu în Târgu Cucu, în spatele Palatului de Justiție @ Ca să nu „bată la ochi”, Sacagiu a donat apartamentul socrului său, iar după o lună de zile, acesta i l-a vândut lui Ostaficiuc @ Șeful PSD Iași a cumpărat apartamentul cu două camere, de 57 metri pătrați, plătind 1.000 de euro pe metru pătrat @ „Toate apartamentele s-au vândut cu prețuri de aproximativ 2.000 de euro pe metru pătrat. De un an jumătate, nu mai sunt disponibile decât spațiile comerciale”, a declarat Ionela Circu, agentul imobiliar care s-a ocupat de vânzarea imobilelor din blocul lui Sacagiu @ În același bloc, apartamente mai mici au fost vândute la prețuri mai mari decât cel plătit de Ostaficiuc @ Radu Sacagiu este autorul unui schimb scandalos de terenuri, parafat de primarul Mihai Chirica, subiect prezentat pe larg de Reporteris.ro @ Chirica era viceprimar, iar Ostaficiuc era președinte al Comisiei de Urbanism din CL Iași când au intrat în horă cu Sacagiu @ Semnăturile celor doi apar una lângă alta pe avizele și aprobările care au plecat din Primărie pentru blocul din Târgu Cucu

Șeful PSD Iași, Marius Ostaficiuc îl înjură pe primar pe feisbuc. Însă, în Consiliul Local, PSD girează prin vot afacerile scandaloase ale primarului Mihai Chirica. Toate au un preț!

Marius Ostaficiuc este beneficiarul unei reduceri de peste 50.000 de euro la achiziția unui apartament pe care l-a cumpărat în blocul ridicat în Târgu Cucu de Radu Sacagiu, om de afaceri din anturajul lui Mihai Chirica. Același Sacagiu este beneficiarul unui schimb de terenuri scandalos pe care l-a realizat cu Primăria Iași, caz prezentat pe larg de publicația locală Reporteris.ro.

Socrul lui Sacagiu, interpus în tranzacția cu Ostaficiuc  

Semnătura lui Marius Ostaficiuc apare pe multe dintre documentele în baza cărora Radu Sacagiu a primit autorizația pentru ridicarea blocului cu patru etaje pe strada Popescu Eremia nr.1. Achiziția apartamentului la un preț derizoriu direct de la Radu Sacagiu îl plasa pe Ostaficiuc într-un conflict de interese, posibil cu consecințe penale.

Poate nu întâmplător, Sacagiu a donat apartamentul socrului său, iar acesta la rândul său l-a vândut după o lună de zile lui Marius Ostaficiuc.

Tranzacțiile au avut loc sfârșitul anului 2017, în lunile noiembrie și decembrie.

În noiembrie 2017, Radu Sacagiu donează socrilor săi, Fabian Meer și Reli Meer apartamentul nr. 16 de la etajul trei al blocului situat pe strada Popescu Eremia nr.1.

Pe 15 decembrie, soții Fabian Meer și Reli Meer vând același apartament familiei Ostaficiuc. Prețul declarat al tranzacției a fost de 270.000 de lei. În fața notarului, semnatarii contractului au declarat că suma de 40.000 de lei s-a achitat anterior din resursele proprii ale cumpărătorilor. Restul sumei s-a plătit „la vedere”, peste 230.000 lei provenind dintr-un credit ipotecar contractat de Ostaficiuc.

Pleașca lui Ostaficiuc: 50.000 de euro

Conform contractului de vânzare-cumpărare, prețul tranzacției pentru apartamentul nr. 16 a fost de aproximativ 59.000 de euro, ținând cont de cursul valutar de la acea dată.

Pe internet, cu greu, am mai găsit câteva anunțuri prin care o agenție imobiliară promova oferta de apartamente din blocul lui Sacagiu. Am luat legătura cu agentul imobiliar care s-a ocupat de aceste vânzări.

„Toate apartamentele s-au vândut cu prețuri de aproximativ 2.000 de euro pe metru pătrat. De un an jumătate, nu mai sunt disponibile decât spațiile comerciale”, a declarat agentul imobiliar Ionela Circu.

Dacă ar fi să o credem pe cuvânt pe aceasta, putem spune că Ostaficiuc a benficiat de o reducede substanțială ce depășește 50.000 de euro.

Și anunțurile de pe site-urile specializate dovedesc că șeful organizației municipale a PSD Iași a fost favorizat de către vânzător.

Astfel, un apartament mult mai mic, cu o singură cameră și o suprafață de 42 de metri pătrați, a fost scos la vânzare pentru o sumă de 72.300 de euro. Mult peste prețul achitat de Ostaficiuc pentru un apartament mai mare cu două camere!

Un alt apartament, tot cu o cameră, dar mai mic, de doar 39 de metri pătrați, costa 67.500 de euro, sumă care, la fel, depășește cea plătită de șeful PSD.

Chirica + Ostaficiuc = LOVE. Au semnat braț la braț

Radu Sacagiu a început demersurile pentru autorizarea blocului din Târgu Cucu în 2014. La acea vreme, Mihai Chirica era viceprimar și răspundea de urbanism, iar Marius Ostaficiuc era președintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local. Amândoi au susținut proiectul lui Sacagiu, iar semnăturile celor doi apar una lângă alta pe diverse documente printre care și Avizul Comisiei de Urbanism.

La sfârșitul lui aprilie 2015, este aprobat PUZ-ul lui Sacagiu într-o ședință a Consiliului Local de la care Marius Ostaficiuc a lipsit motivat. A fost ultima ședință cu Mihai Chirica pe post de viceprimar. După câteva zile, Gheorghe Nichita a fost arestat, iar Chirica a devenit primar interimar. La scurt timp, în ianuarie 2016, Chirica semnează și autorizația de construire pentru blocul lui Sacagiu.

Scandalul Sacagiu – Chirica, un schimb de terenuri extrem de păgubos

În urmă cu aproximativ o lună de zile, jurnaliștii de la Reporteris.ro scriau despre o afacere păguboasă a Primăriei Iași cu omul de afaceri Radu Sacagiu. Mihai Chirica a girat un schimb de terenuri prin care Primăria Iași a cedat un teren lângă blocul de pe strada Popescu Eremia pentru un teren cu valoare zero pe care se afla amplasat un monument. Colac peste pupăză, Chirica a mers alături de Sacagiu într-o excursie în Israel.

Iată un scurt fragment din ancheta realizată de Reporteris.ro: „În 2012, Radu Sacagiu a cumpărat monumentul din fața Sinagogii deși știa că nu poate construi nimic pe acesta. Drept dovadă, într-o lună cerea deja schimb de terenuri cu Primăria. Monumentul dedicat evreilor uciși la Pogrom fusese construit în 2011 tot din banii ieșenilor. Nichita a refuzat schimbul, dar Chirica l-a acceptat în 2017: i-a dat lui Sacagiu fix terenul care îi lipsea lângă Palatul de Justiție pentru a construi un bloc pe 1.400 mp. Schimbul a fost pe zero lei, deși potențialul celor două terenuri este total diferit. Ieșenii i-au făcut monument lui Sacagiu, din banii lor, apoi i-au dat și un teren gratis, ca să se îmbogățească – opera lui Chirica”

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here