Șoferii care folosesc Waze primesc mai multe amenzi

Institutul belgian Vias, specializat în siguranța rutieră, a propus interzicerea notificărilor privind radarele oferite de aplicații populare precum Waze, Flitsmeister și Coyote. Această propunere vine în urma unui studiu care arată că șoferii utilizați sisteme de avertizare a radarelor primesc cu aproape 50% mai multe amenzi pe kilometri parcurși comparativ cu cei care nu utilizează astfel de sisteme. Aproximativ o treime dintre șoferii belgieni folosesc astfel de dispozitive.

Studiul a relevat că, la fiecare 10.000 de kilometri parcurși, șoferii cu sisteme de avertizare a radarelor primesc cu 50% mai multe amenzi decât cei fără astfel de sisteme. Această diferență este semnificativă, deoarece utilizatorii acestor sisteme parcurg, în general, mai mulți kilometri. Mai mult, șoferii cu astfel de dispozitive sunt mai puțin conștienți de pericolele depășirii vitezei legale, având o predispoziție mai mare să creadă că nu există riscuri atunci când drumul este liber.

O altă preocupare a institutului Vias este faptul că aceste aplicații pot servi ca mijloace de evitare a controalelor, inclusiv pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului. Prin urmare, Vias propune interzicerea raportării radarelor pe sisteme GPS sau aplicații mobile, susținând că acest lucru ar transmite un semnal clar că comportamentul riscant pe șosele nu poate fi tolerat.

Stef Willems de la Vias menționează că astfel de interdicții există deja în Germania și în Elveția. În Elveția, de exemplu, utilizarea dispozitivelor Coyote este sancționată, iar Waze a eliminat camerele de viteză din baza lor de date pentru teritoriul elvețian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here