Goliatul imobilialelor s-a prăbușit: datorii de peste 300 de miliarde de dolari

Cel mai mare dezvoltator imobiliar chinez, China Evergrande Group, a primit un verdict dur din partea unui tribunal din Hong Kong, care a ordonat lichidarea companiei în urma unor datorii colosale de peste 300 de miliarde de dolari. Decizia instanței vine într-un moment sensibil, generând turbulențe pe piețele financiare chineze și punând la încercare eforturile autorităților de a gestiona criza imobiliară.

Judecătorul Linda Chan a declarat că „Lucrurile trebuie să se oprească aici”, după ce China Evergrande Group nu a reușit să propună un plan viabil de restructurare a datoriilor acumulate timp de mai bine de doi ani. Compania se confruntă cu o povară financiară imensă, neachitând obligațiuni în valoare de peste 300 de miliarde de dolari.

Directorul general al Evergrande, Siu Shawn, a asigurat publicul că proiectele de construcție a locuințelor vor continua, în ciuda deciziei tribunalului din Hong Kong. Cu toate acestea, expertii avertizează că această lichidare va complica semnificativ activitățile zilnice ale Evergrande, având un impact asupra acționarilor și creditorilor.

Anticipând verdictul, acțiunile Evergrande au înregistrat o cădere abruptă de 20%, iar tranzacționarea titlurilor companiei și a subsidiarelor sale a fost suspendată după pronunțarea hotărârii judiciare.

China a experimentat o creștere explozivă în sectorul imobiliar după liberalizarea pieței în 1998. Totuși, gradul masiv de îndatorare al companiilor imobiliare, alimentat de împrumuturile bancare, a devenit o sursă majoră de îngrijorare. În 2020, autoritățile chineze au impus restricții asupra împrumuturilor pentru dezvoltatorii imobiliari, generând o scădere a cererii pentru proprietăți pe fondul încetinirii economice și a impactului pandemiei.

Cu Evergrande în pragul colapsului, preocupările privind stabilitatea economică a Chinei se intensifică, iar piața financiară globală resimte consecințele acestui eveniment major.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here