„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa dacă Ucraina atacă Rusia cu arme occidentale

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis marți un avertisment grav către NATO și țările europene, subliniind că permisiunea acordată Ucrainei de a folosi armament occidental pentru a ataca ținte pe teritoriul rus ar putea avea consecințe extrem de severe, inclusiv riscul unui război mondial. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă la finalul unei vizite în Uzbekistan, conform agențiilor AFP și EFE, citate de Agerpres.

Putin a avertizat că țările mici din Europa, cu teritorii reduse și densitate mare a populației, ar trebui să fie conștiente de riscurile majore la care se expun. „Ar trebui să fie conștienți cu ce se joacă. Aceste țări ar trebui să reflecteze serios înainte de a discuta despre lansarea de atacuri pe teritoriul rus,” a declarat președintele rus, referindu-se la posibilitatea escaladării conflictului dacă Ucraina va fi autorizată să atace direct Rusia.

Comentariile lui Putin vin ca răspuns la apelurile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, și ale șefului diplomației europene, Josep Borrell, care au cerut aliaților să permită Ucrainei să lanseze atacuri pe teritoriul rus cu armele furnizate de Occident. Putin a adăugat că Stoltenberg, care a fost prim-ministru al Norvegiei, ar trebui să fie conștient de gravitatea situației și să nu sufere de „demență”.

Putin a reiterat acuzațiile că trupele occidentale sunt deja prezente în Ucraina, acționând sub acoperirea mercenarilor. De asemenea, a menționat că rachetele de precizie cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident Ucrainei nu pot fi utilizate fără ajutorul sateliților spion și al specialiștilor calificați din NATO, implicând astfel direct țările occidentale în atacurile asupra Rusiei.

Referindu-se la ofensiva rusă recent lansată în regiunea ucraineană nord-estică Harkiv, Putin a acuzat aliații occidentali ai Ucrainei că au ignorat cererile Rusiei de a preveni atacurile ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod. El a subliniat că Rusia va face tot ce este necesar pentru a asigura securitatea în această zonă.

Putin a reafirmat disponibilitatea Rusiei de a relua negocierile de pace cu Ucraina, întrerupte în aprilie 2022 la Istanbul, dar a contestat din nou legitimitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, al cărui mandat, conform Moscovei, ar fi expirat pe 20 mai. Putin a acuzat SUA de influențarea Kievului în decizia de a părăsi negocierile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here