S-a ajuns prea departe! Centrul de olimpici, inchis pentru copiii lui Chirica si Harabagiu

Primaria Iasi a luat terenurile si cladirile unui liceu din Iasi si le-a dat gratis unei scoli private, unde elevi sunt fiul primarului Mihai Chirica si fiica viceprimarului Gabriel Harbagiu @ Inspectoratul Scolar Judetean a dat aviz negativ solicitarii primariei, deoarece acolo urma sa functioneze pepiniera de olimpici a Iasului, Centrul de Excelenta, ce trebuia sa fie modernizat printr-un proiect european si pentru ca in cladirile respective au fost realizate investitii din fonduri publice @ Conducerea Primariei nu a informat consilierii locali convocati la sedinta despre avizul negativ dat de catre Inspectoratul Scolar Judetean @ In total au fost acordati gratuit aproximativ 3.000 de metri patrati de cladiri si 3.000 de metri patrati de teren @ Hotararea a fost adoptata intr-o sedinta extraordinara a Consiliului Local, pe ordinea de zi fiind inserat si acest proiect, fara nici un caracter extraordinar, de urgenta: „trecerea din administrarea Liceului Tehnologic de Mecatronica si Automatizari, in administrarea Colegiului Richard Wurmbrand, a unor imobile” @ Directorul Colegiului Richard Wurmbrand, Cristian Lucaci, este prieten de familie cu viceprimarul Gabriel Harabagiu 

Primaria a luat terenurile si cladirile unui liceu de stat si le-a facut cadou unei scoli private.

Este vorba de Colegiul Wurband, la care studiaza copiii celor cu „sange albastru”, printre care se numara si fiul primarului Mihai Chirica sau fiica viceprimarului Gabriel Harabagiu.

Cand au cerut votul consilierilor, Chirica si Harabagiu au ascuns faptul ca in imobilele facute cadou de Primarie trebuia sa functioneze „laboratorul de olimpici” al judetului, in cadrul unui mega-proiect didactic finantat de Uniunea Europeana.

Sefii Primariei Iasi au fost in stare sa „darame muntii” si, pe 10 iulie, printr-o Hotarare adoptata intr-o sedinta extraordinara, fiind aprobata acordarea cu titlu gratuit a 3.000 de metri patrati de cladire si 3.000 de metri patrati de teren Colegiului Wurmbrand din Iasi. Terenurile si Cladirile se aflau in administrarea unei institutii de invatamtant de stat, anume Liceul Tehnologic de Mecatronica si Automatizari de pe bulevardul Poitiers.

Inspectoratul Scolar a dat aviz negativ

Culmea este faptul ca, pentru ca terenurile si cladirile sa poata trece in ograda colegiului privat Wurmbrand, conducerea Primariei Iasi a trecut chiar si peste avizul Inspectoratului Scolar Judetean. Ba mai mult, a pus cruce un proiect cu finantare europeana pe care Inspectoratul intentiona sa-l dezvolte in incinta Liceului Tehnologic de Mecatronica si Automatizari. Aici trebuiau sa fie pregatiti mii de elevi din judetul Iasi si din Republica Moldova, prin intermediul unui program transfrotalier.

In sedinta Consiliului de Administratie a Inspectoratului Scolar Judetean din 25 iunie, a fost luata in discutie solicitarea Primariei privind trecerea in administrarea Colegiului Wurmbrand a terenurilor si cladirilor. In aceasta sedinta, solicitarea a fost respinsa, deoarece in imobilele respective functioneaza laboratoare si cabinete didactice, iar unitatatea urmeaza sa fie modernizata printr-un proiect european in vedere dezvoltarii Centrului de Excelenta. Cu toate acestea, Primaria Iasi nu a tinut cont de decizia Inspectoratului.

„In cadrul unui Consiliu de administratie al I.S.J., s-a discutat adresa Primariei Municipiului Iasi nr. 64714/25.06.2018, inregistrata la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi cu nr. 6322/25.06.2018, prin care s-a solicitat un punct de vedere cu privire la cererea Colegiului „Richard Wurmbrand” de atribuire in administrare a spatiilor Grupului Scolar „Dumitru Mangeron”.

In vederea discutarii solicitarii Primariei, s-au evidentiat urmatoarele aspecte: in urma reorganizarii retelei scolare a judetului Iasi, fostul Grup Scolar „Dumitru Mangeron” a fost comasat cu alte doua unitati de invatamant, rezultand Liceul Tehnologic de Mecatronica si Automatizari. In cladirile fostului Grup Scolar „Dumitru Mangeron”, se mai gasesc si in momentul de fata cabinete si laboratoare in care se deruleaza activitati didactice.

Inspectoratul Scolar Judetean Iasi organizeaza o gama larga de activitati pentru desfasurarea carora are nevoie de un spatiu adecvat. In strategiile manageriale ale I.S.J. Iasi, o prioritate o constituie dezvoltarea „Centrului de excelenta Iasi” intr-un singur spatiu, intrucat actualmente functioneaza un numar de 86 de grupe, din care 68 in Municipiul Iasi, cuprinzand 1889 elevi, distribuiti pe 17 discipline, cu un numar de 195 cadre didactice. Mai mult decat atat, I.S.J. Iasi intentioneaza dotarea acestui spatiu cu logistica necesara in cadrul unui proiect trasfrontalier. In acelasi timp, consideram ca activitatile de tipul Scoala parintilor, concursurile si olimpiadele scolare etc., se pot desfasura in conditii optime in acest spatiu, in care ultimele investitii au fost realizate in anul 2010 (tamplarie PVC). Astfel, la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi s-a considerat ca nu pot fi cedate spatiile solicitate, fiind necesare bunei desfasurari a activitatilor proprii”, se arata intr-un raspuns al Inspectoratului Scolar Judetean emis redactiei 7Est.

Chirica – Speedy Gonzales. Liceul, facut cadou in mai putin de o luna

In timp ce Primaria Iasi raspunde la o banala cerere de informatii in luni de zile ori emite un simplu certificat de urbanism si la mai bine de o luna de la depunerea solicitarii, petitia Colegiului Wurmbrand a fost solutionata intr-un timp record.

Pe 18 iunie a fost inregistrata cererea de catre directorul Colegiului Wurmbrand. Mihai Chirica a scris o rezolutie, directionand cererea catre viceprimarul Harbagiu, iar acesta a directionat-o la randul sau catre Directia Exploatare Patrimoniu.

Astfel, dupa doar 13 zile lucratoare, pe 6 iulie, a fost convocata sedinta extraordinara de Consiliu Local. Adica, aparatul primariei s-a pus in miscare, fiind intocmite si semnate toate referatele de necesitate, iar consilierii municipali au fost chemati pe 10 iulie sa voteze.

Astfel de situatii, cand consilierii sunt chemati sa voteze in regim de urgenta anumite hotarari apar doar atunci cand este vorba de situatii de necesitate, calamitati naturale sau trebuie aprobate documente ce privesc implementarea unor proiecte cu finantare europeana.

Au rastalmacit legea

In nota de fundamentare a hotararii este invocata Legea 215/2001 a administratiei publice, conform careia „Consiliile locale si consiliile judetene hotarasc ca bunurile ce apartin domeniului public sau privat, de interes local sau judetean, dupa caz, sa fie date in administrarea regiilor autonome si institutiilor publice, sa fie concesionate ori sa fie inchiriate”.

Deci, Legea spune ca pot fi date in administrare imobile doar catre regiile autonome si institutiile de interes public.

Insa, in acelasi document, despre Colegiul Richard Wurmbrand se spune ca este „persoana juridica de drept privat si interes public”, incercandu-se astfel sa se induca ideea ca o scoala privata, o afacere, poate fi o institutie publica.

Totodata, in sustinerea hotararii se arata ca institutia privata de invatamant se angajeaza sa realizeze investitii estimate la 2,5 milioane  de euro.

Consilierii PSD si PNL, blat cu Chirica

In Consiliul Local, primarul Mihai Chirica nu are de a face cu o opozitie reala, desi oficial este la cutite atat cu PNL cat si cu PSD.

Grupul liberal din Consiliul Local este scindat in doua tabere, iar consilierii PSD si-au negociat diverse avantaje sau protejeaza diverse interese.

Asa s-a ajuns ca hotararile promovate Chirica&Co sa fie votate la foc automat de catre  „opozanti”, fie ca provin de la PNL ori de la PSD.

Paul Boisteanu (PSD): „Pentru invatamant, facem orice!”

Dupa excluderea lui Mihai Chirica din PSD, consilierul local Paul Boisteanu si-a reinnoit juramantul de credinta fata de PSD. Insa, in Consiliul Local, „constiinta” ii dicteaza sa voteze cum spune Chirica. Probabil, faptul ca fiica lui Boisteanu este angajata a Primariei Iasi ii influenteaza judecata.

„Noi am primit mapa cu toate documentele avand aviz de legalitate. Secretariatul Consiliului Local ne-a pus actele la dispozitie. Daca Inspectoratul Scolar s-a opus, trebuia sa trimita un reprezentant la sedinta, sa ne explice. Intrebati-l pe consilierul Florentin Ciubotaru, el este inspector scolar. Eu am studiat actele care erau depuse la mapa. Pentru invatamant, facem orice”

Florentin Ciubotaru (PSD, inspector ISJ): „Vorbim dupa ora 5!”

Si consilierul PSD Florentin Ciubotaru a votat in favoarea proiectului prin care Colegiul Wurmbrand a pus mana pe patrimoniul unui liceu de stat, desi este inspector scolar, iar institutia la care lucreaza a dat un aviz negativ solicitarii venite din partea Primariei Iasi. La fel ca si alti colegi ai sai, declarativ, Ciubotaru este pesedist, dar la vot merge cu Chirica.

„Momentan, nu pot sa va ofer detalii. Sunt prins cu examenul de definitivat. Va rog sa vorbim dupa ora cinci. Multumesc!”, a spus Ciubotaru.

Dupa ora 5.00, consilierul PSD nu a raspuns apelurilor repetate venite din partea 7Est.

Insa, chiar in timpul sedintei din 10 iulie, Ciubotaru a declarat: „Salut initiativa promovarii acestui proiect de hotarare”

Florin Boca (PSD, dezvoltator  imobiliar): „Sunt plecat din tara!”

Pesedist se considera si Florin Boca, dar cand vine vorba de votul din Consiliul Local, merge tot pe mana lui Chirica. O explicatie ar fi faptul ca acesta este unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari din Iasi, iar de semnatura primarului, a viceprimarului sau a altor sefi din Palatul Roznovanu depinde viitorul afacerilor sale. Acesta a refuzat orice dialog, dupa ce a auzit intrebarea legata de „improprietarirea” Colegiului Wurmbrand.

„Sunt plecat din tara. Nu pot vorbi!”, spus Boca si a inchis brusc telefonul.

Ciprian Bostan (PNL): „Neglijenta sau rea-credinta, si noi raspundem”

Liberalii nu s-au inghesuit sa comenteze, avand in vedere ca au votat cot la cot cu pesedistii din Consiliul Local proiectul lui Chirica. Opozitia din Primarie este moarta de cand Costel Alexe, seful PNL Iasi, a batut palma cu primarul.

„Nu am avut de unde sa stiu ca avizul Inspectoratului Scolar a fost negativ pentru ca nu ni s-a adus la cunostinta. Daca Inspectoratul a spus ca imobilele sunt necesare sistemului didactic, aceasta hotarare nu trebuia promovata. Nu conteaza daca este vorba de neglijenta sau de rea-credinta, si noi consilierii raspundem indiferent ca suntem trasi la raspundere de catre cetateni ori de catre institutii ale statului”, a spus Ciprian Bostan.

Maricel Popa: „Acolo trebuia sa facem camine pentru olimpicii din mediul rural”

„Sunt stupefiat cand vad pana unde poate merge marsavia unor oameni. Domnul Chirica nu avea dreptul legal de a initia o astfel de hotarare pentru ca spatiile nu erau disponibile, nu avea dreptul de a dispune de ele dupa propria vointa si pentru ca nu se justifica caracterul urgent, extraordinar. Au facut-o miseleste, pe ascuns. Initial sedinta fusese convocata in legatura cu reabilitarea Palatului Braunstein, dupa care au schimbat ordinea de zi. Faptul ca primarul are copilul la acea scoala nu inseamna ca avea dreptul de a le ceda acele imobile Colegiului Wurmbrand. Cu tot respectul pentru aceasta institutie de invatamant si pentru ceea ce au realizat, Colegiul Wurmbrand este o entitate privata, care percepe taxe de la cei pe care ii scolarizeaza si care este organizata pe principiul unei afaceri, drept urmare este ilegala atribuirea gratuita a imobilelor respective. In mod cert hotararea va fi atacata in contencios. Colegii mei din PSD nu au avut mandat pentru a vota acest proiect si vom corecta aceasta greseala. Intr-adevar, ei au fost indusi in eroare de ascunderea avizului negativ dat de Inspectoratul Scolar. Consiliul Judetean discuta de ceva timp cu Inspectoratul Scolar pentru realizarea Centrului de Excelenta in acele imobile. Urma sa facem camine pentru copiii din mediul rural care sunt la Centrul de Excelenta, sa reabilitam cladirile si sa dotam laboratoarele cu toata aparatura necesara. Noi vrem sa creem conditii pentru educatie. Vorbim despre o finantare europeana de pana la 10 milioane de euro, bani care sunt in pericol acum”, a spus Maricel Popa, presedintele PSD Iasi.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here