Rețeaua Chirica – Gafita: 400.000 de euro, dispăruți fără urmă

Noi, jurnaliștii de la 7IAȘI, am descoperit rețeaua de firme folosită de ”Famiglia Chirica” pentru sifonarea banilor din Primăria Iași @ Am identificat traseul banilor, de la bugetul local până la transfomarea lor în sume cash, nedetectabile @ La capăt de linie se află o persoană pe care autoritățile române susțin că nu o pot găsi pentru a fi trasă la răspundere @ Am gasit-o tot noi, la braț cu frații Gafița, asociații oficiali în afaceri ai familiei primarului Chirica @ ANAF susține că nu a putut da de Giani Gherman, care petrece la munte și prin cluburi cu frații Gafița @ Firma lui Gherman reprezintă destinația finală a banilor publici @ Documentele contabile ale societății au dispărut de pe fața pământului

Dragoș Gafița, partenerul de concedii și de afaceri al familiei primarului Mihai Chirica, a dezvoltat, în cei trei ani de mandat ai actualului edil șef, o rețea complexă prin care sifonează banii publici din visteria Primăriei și a societăților din subordinea acesteia. O armată de societăți, multe dintre ele deținute prin persoane interpuse, ”culeg” anual sute de mii de euro din bani publici. În ultimii doi ani de zile presa locală a relatat modalitatea prin care Gafița a încasat sume colosale, în mod ilegal, de la Servicii Publice SA, însă primarul Mihai Chirica nu a întreprins nicio măsură. Ba mai mult, sfidând bunul simț, primarul Iașului își petrece concediile împreună cu familia Gafița, iar soția lui Mihai Chirica este asociată cu Dragoș Gafița într-un SRL cu sediul la Tomești, în aceeași hală cu societățile care căpușează societatea primăriei, Servicii Publice SA.

Citeste si: Cutia milei, pușculița primarului! Capace de 100% din bani europeni

Metoda boschetarul

Dezvăluirile din presa locală nu i-au determinat să se oprească. Lăcomia a fost mai mare decât frica de DNA, astfel că Dragoș Gafița a creat o rețea de firme după metoda boschetarul. Și nu s-a oprit doar în a căpușa Servicii Publice. S-a ajuns până acolo încât societăți care au câștigat contracte cu Primăria Iași să fie obligate să plătească un soi de taxă de protecție către ”rețeaua Gafița”. 7 IAȘI a identificat o parte din ”rețeaua Gafița” și a descoperit traseul banilor.

Vivai Guagno este una dintre societățile paravan folosite de Dragoș Gafița pentru a sifona banii pubici. Initial, Gafița a fost asociat în Vivai Guagno, însă după apariția articolelor legate de contractele obținute la Servicii Publice a ieșit complet din societate. Vivai Guagno însă își desfășoară activitatea în hala lui Gafița de la Tomești, alături de alte societăți pe care asociatul primarului le controlează prin interpuși. Servicii Publice a continuat să pompeze sute de mii de lei în societatea lui Gafița și astfel afacerile au mers înainte nestingherite.

Gafița mută banii de pe o firmă pe alta

În anul 2017, Vivai Guagno a livrat către Servicii Publice produse în valoare de aproximativ 250.000 lei fără TVA. Din această sumă, peste 170.000 lei fără TVA a fost trasferați în conturile societății Infra Data Design SRL, societatea în care Dragoș Gafița este acționar la vedere, având 99% din părțile sociale. Iar tranzacțiile între Vivai Guagno și Infra Data Design s-au desfășurat la Xerox după calendarul plăților efectuate de către Servicii Publice către prima societate. Astfel, în perioada mertie – aprilie 2017, Servicii Publice a virat către Vivai Guagno SRL aproximativ 185.000 lei fătă TVA. Tot în aceeași perioadă, Vivai Guagno a transferat către Infra Data Design suma de 125.000 lei fără TVA. Povestea se repetă două luni mai târziu, astfel că din cei 65.000 lei încasați de la societatea primăriei, Vivai Guagno trasferă 45.000 lei către firma lui Gafița. În 2018, povestea este identică, însă sumele rulate sunt mult mai mici. Vivai Guagno încasează la jumătatea anului aproximativ 55.000 lei fără TVA, din care aproximativ 20.000 lei îi direcționează către Infra Data Design.

Citeste si: Mai tare ca Necolaiciuc! „Famiglia” Chirica în vistieria Primăriei

Patronul a dispărut, contabilitatea firmei s-a evaporat

În anii 2015-2016 povestea a fost identică, doar cu precizarea că la acele momente Gafița și Chrica încă nu apăruseră în paginile ziarelor ca un cuplu care sifonează banii publici. Astfel că, societatea lui Gafița, Infra Data Design încasează  în 2015 peste 2,1 milioane lei de la Servicii Publice, Salubris SA și o serie de societăți care câștigaseră contracte importante la Primăria Iași. Toate aceste sume au fost direcționate de Gafița către o serie de societăți care apoi au intrat în faliment, iar banii au dispărut fără urmă. Astfel, 1,8 milioane de lei fără TVA au fost transferați de Gafița către societatea Auribusiness Consult SRL al cărei unic asociat era Giani Gabriel Gherman. Societatea în cauză își atinge apogeul în 2015, pe baza legăturilor cu Gafița, după care intră în insolvență. Conform raportului întocmit de lichidatorul societății și publicat în Buletinul Insolvenței, acționarul Giani Gabriel Gherman nu a fost de găsit, iar contabilitatea firmei a dispărut. Astfel că, lichidatorul se află în imposibilitatea de a afla cauzele care au dus la falimentul firmei și unde au dispărut banii. Nici cei de la ANAF nu au reușit să-l găsească pe partenerul de afaceri al lui Gafița. Deși conform datelor de la Ministerul Finanțelor firma a înregistrat un profit de peste 100.000 de euro, societatea a intrat în insolvență pentru că nu și-a plătit datoriile. Din lipsa documentelor contabile, lichidatorul nu poate reconstitui contabilitatea pentru a afla ce s-a întâmplat cu cei 1.8 milioane de lei încasați de Giani Gherman de la Gafița. Așa că banii au dispărut fără urmă și s-au transformat intr-un cash nedetectabil.

Deși lichidatorul, ANAF-ul și judecătorul sindic se plâng că nu îl găsesc pe Giani Gherman, reporterii 7 IAȘI l-au găsit în 2 minute. Binențeles la braț cu frații Dragoș și Adrian Gafița, împreună cu care a reușit să facă nevăzuți peste 400.000 de euro proveniți din banii publici. Frații Gafița și Giani Gherman petrec împreună fie la munte, fie în cluburile de noapte din oraș sau chiar la sediul firmelor lui Gafița de la Tomești. Martor ne stau cele câteva zeci de poze postate de Gherman pe contul său de facebook în care apare împreună cu frații Gafița din 2015 și până în prezent.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here