Cutia milei, pușculița primarului! Capace de 100% din bani europeni

După ce s-a conectat la bugetul Iașului, Dragoș Gafița, prietenul alături de care Mihai Chirica își petrece concediile, și-a extins tentaculele afacerilor în județ, folosind însă aceeași rețetă care l-a îmbogățit: achiziții publice la prețuri umflate, de două sau de trei ori mai mari decât cele practicate pe piață @ Gafita este asociat cu sotia primarului Mihai Chirica in firma Lactate Han SRL @ De această dată, afacerile se derulează sub umbrela unei asociații, Centrul Diecezan Caritas, partener de încredere și al Primăriei Iași @ Aparent, Gafița nu are legătură cu firmele împinse în față pentru a se înfrupta din banii unui proiect european, însă un șir de coincidențe îl dă de gol pe acesta @ Vivai Guano SRL, din care Gafița s-a retras scriptic, este firma care ani la rând a fost furnizorul de casă al DSPM, actuala societate a Primăriei, Servicii Publice Iași @ Cealaltă firmă, Piccini’s SRL, la fel ca Vivai Guano SRL, își are sediul în halele de la Tomești în care Gafița a stabilit cartierul general al afacerilor sale @ Piccini’s SRL a fost declarată inactivă de către ANAF, dar a fost reactivată cu doar câteva zile înainte de semnarea contractelor pe bani europeni @ Banii din proiectul european derulat de Centrul Diecezan Caritas la Târgu Frumos,  au fost împărțiți între cele două firme, care au furnizat orice produs sau serviciu, de la rechizite școlare, aparatură radio sau lucrări de amenajare @ Firmele din anturajul lui Gafița au practicat „capace” de peste sută la sută la toate contractele, fie că a fost vorba de furnizare de pastă de dinți, hârtie igienică, rechizite sau costume de carnaval pentru copii

Dragoș Gafița, prietenul intim cu care primarul Mihai Chirica își petrecea concediile, este din nou pe cai mari, conectat din nou la bani publici. De această dată, potul cel gras i-a fost servit de Centrul Diecezan Caritas, fundație condusă de clerici ai Bisericii Catolice, de care Gafița s-a apropiat în urmă cu câțiva ani.

Centrul Diecezan Caritas a accesat fonduri în cadrul proiectului „Frumoss – formarea resurselor umane, mediere, orientare și servicii sociale”, prin care asociația se angaja să reducă fenomenul de abandon școlar timpuriu și să îmbunătățească performanțele școlare prin dezvoltarea de servicii educaționale de tip after-school. Valoarea totală a finanțări a fost de 21 de milioane de lei, din care 2,3 milioane lei reprezintă activități în cadrul Școlii Gimnaziale Tg. Frumos și 5,2 milioane lei, activități desfășurate de Primăria Tg. Frumos.

Cea mai mare parte a banilor care au fost cheltuiți prin intermediul procedurilor de achiziții publice a ajuns în conturile firmelor din sfera de influență a lui Dragoș Gafița. Este vorba de Vivai Guano SRL, firmă din care Gafița s-a retras în urma unui scandal. Presa locală a dezvăluit că firmele lui Gafița primeau de ani buni contracte de la DSPM, actuala Servicii Publice SA, firmă a Primăriei Iași a cărei director economic era chiar soacra acestuia.

Cea de a doua firmă, Piccini’s SRL, are sediul în aceeași hală din Tomești ca și Vivai Guano SRL, de unde Dragoș Gafița își coordonează afacerile. Culmea, firma a fost declarată inactivă de ANAF, dar a fost reactivată cu numai câteva zile să i se încredințeze contractele finanțate din fonduri UE.

Mai precis, Piccini’s SRL a fost înființată în 2016, în septembrie 2017 a fost declarată inactivă de către ANAF, iar la sfârșitul lui aprilie 2018, prin decizia 12.429, a fost reactivată. După numai câteva zile, în mai 2018, firma semnează șapte contracte, toate atribuite direct, fără licitație, în valoare de aproximativ 1 miliard de lei.

Gafița, bun la toate la prețuri duble

Cele două firme s-au dovedit a fi bune la toate, către acestea fiind atribuite fără licitație tot felul de contracte, fie că a fost vorba de achiziționarea rechizitelor școlare, a aparaturii radio sau a unor servicii de amenajarea a unor spații.

Însă, prețurile la care au fost realizate aceste achiziții le întrec cu mult pe cele de pe piața liberă. Spre exemplu, un pachet de rechizite format din șapte caiete, creioane colorate, carioci, acuarele și alte câteva accesorii a fost livrat la prețul de 150 de lei fără TVA, în condițiile în care valoarea acestuia nu depășește 70 de lei. Deci, un capac de sută la sută!

Un alt pachet, de data aceasta de auxiliare didactice, care conținea un CD educațional, un joc de logică, un atlas, o hartă, un dicționar și instrumente geometrice pentru tablă a fost achiziționat de Școala Ion Creangă la suma de 4.000 de lei fără TVA, deși valoarea produsului livrat nu depășește 1.200 de lei.

Valoarea celor două achiziții se cifrează la suma de 70.000 de lei cu TVA, în timp ce costul de achiziție al firmei paravan nu a depășit suma de 30.000 lei.

Până și produsele de igienă personală, de la pastă de dinți, hârtie igienică și șampon sau gel de duș, au fost achiziționate tot prin intermediul firmei controlate de Gafița.

Ca și în cazul celorlalte achiziții, produsele au fost grupate sub denumirea generică de pachet materiale igienico-sanitare, în încercarea de a acoperi prețurile de furnizare individuale. Pe șleau, toate produsele au fost puse într-un singur coș, tocmai pentru ca nimeni să nu realizeze dimensiunea afacerii. Astfel, produsele au fost livrate la valoarea de 100 lei plus TVA pentru fiecare copil în condițiile în care, prețul pachetului de produse nu depășea 50 – 60 de lei pentru fiecare copil. Astfel că, din valoarea contractului, de 31.000 lei, cel puțin jumătate din banii a reprezentat capacul firmei furnizoare.

Schema a fost trasă la indigo pentru toate cele șapte contracte, astfel că au aranjat ploile și în cazul contractului pentru costumele de carnaval de la serbările copiilor.

Firma Piccini’s SRL, fiind multilateral-dezvoltată, furnizează către școala din Târgu Frumos până și un vas de WC pentru persoane cu dizabilități împreună cu accesoriile aferente. Toate la un preț bombastic de 5.400 de lei.

Curățenie și puieți de 1 miliard de lei

Al doilea rând de achiziții a fost făcut pe firma Vivai Guagno SRL, care a încheiat contracte pentru servicii de curățenie, dar și pentru furnizarea unor puieți de foioase. Cele două contracte depășesc ca valoare suma de 1 miliard de lei. Pentru serviciile de curățenie a fost semnat un contract de 53.000 lei la care se adaugă TVA, iar pentru puieți a fost semnat un contract de 40.000 lei.

Concedii cu primarul Chirica, prețuri umflate la SPI

Presa locală a dezvăluit că Dragoș Gafița a petrecut două concedii, în 2014 și în 2015, alături de Mihai Chirica. În același timp, firmele lui Gafița erau furnizori privilegiați ai firmei Primăriei Iași, Servicii Publice Iași SA. În plus, director economic al acestei societăți era chiar soacra lui Gafița, Maria Zahariuc.

Rețeta a fost aceeași, contracte pe bandă rulantă, livrări la prețuri umflate. Miliarde de lei au intrat în conturile firmelor din sfera de influență a lui Gafița pentru furnizarea de arbori, arbuști sau europubele.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here