Relatare de la Gala Hop 2019

Lavinia Lazăr

teatrologul ieșean Lavinia Lazăr a participat la ediția de anul acesta a Galei Hop, ținută la Constanța și adresată tinerilor actori din întreaga țară

Ediția Galei Tânărului Actor HOP s-a desfășurat anul acesta la Teatrul de Stat din Constanța și a fost transmisă LIVE pe site-ul www.galahop.uniter.ro, în fiecare zi, începând cu ora 18.30 în perioada 2-5 septembrie.

În fiecare zi au avut loc workshop-uri   de mișcare cu Ioan Ardelean, repetițiile celor 48 de candidați, apoi concursurile la proba impusă și cea de grup. Seara au avut loc Nocturnele HOP, câteva evenimente în cadrul cărora s-a discutat despre acest concept „teatru – coregrafic”. Juriul de concurs a fost format din Adrian Batista– regizor și producător TV; Ioana Bogățan – actriţă; Ada Lupu Hausvater – regizor; Ludmila  Patlanjoglu– critic de teatru; Liana Tugearu – critic de dans.

2 Septembrie

Actorul și regizorul Ioan Ardelean a susținut pentru concurenți workshop-ul Suzuki și Viewpoints care are la bază Artele Marţiale, Teatrul Nō, KABUKI, Bunraku şi Butoh. În cadrul acestui workshop am sesizat cum tinerii viitori actori sunt capabili să-și ajute partenerul, să se conecteze cu propria lor persoană, să simtă, să mediteze și să aibă reacții. De dimineață până la prânz se organizau repetițiile concurenților și probe pentru proiecția de film.

Seara, s-a făcut oficial deschiderea Galei Hop 2019, urmată de concursul la Secțiunea individual, proba impusă și concursul la Secțiunea grup. Aici, concurenții au demonstrat juriului și publicului ce aptitudini au (elasticitate, rostire scenică, impostație, talent actoricesc etc.).

După o scurtă pauză, au urmat NOCTURNELE HOP. În prima seară, s-a vizionat „O întâmplare… cu jazz” – un film realizat de Mircea Albuţiu, cu Miriam Răducanu (work in progress), urmat de discuţii libere. Filmul este rezultatul unei serii de întâlniri între cunoscuta dansatoare și coregrafă Miriam Răducanu și fotograful Mircea Albuțiu, începute în aprilie 2016 și finalizate în noiembrie 2017.

3 Septembrie

Ca în fiecare zi, s-a ținut de la ora 10, timp de trei ore, pe baza înscrierilor, Workshop-ul Suzuki și Viewpoints. Concurenții au devenit mult mai armonioși, dornici de lucru, atenți la detaliile exercițiilor și jocurilor moderate de Ioan Ardelean.

De procesul de casting, s-a ocupat Florentina Bratfanof, director de casting. Ea le-a oferit concurenților idei și le-a răspuns întrebărilor despre pașii de urmat pentru a trece cu succes la o audiție.

Repetițiile altor concurenți se desfășurau tot de dimineață și erau probele pentru „Pe 3 în doi”. Seara, de la ora 18:30 până la 20:00 s-a derulat concursul propriu-zis: individual și proba impusă, Secțiunea grup.

În cadrul Nocturnele Hop a fost „Pe 3 în doi” sau „Rostirea mișcării și Dansul vorbei”, un performance cu Ion Caramitru și Gigi Căciuleanu, urmat de dialoguri sociale. Spectacolul a fost conceput ca o provocare între cei doi, un duel de poezii cu „sopârle” și istorii de la spectacole, îmbinate cu mișcare și expresivitate corporală.

4 Septembrie

În această zi de concurs s-a desfășurat workshop-ul menționat în rândurile de mai sus, repetițiile pe scena Teatrului de Stat din Constanța, iar seara publicul s-a bucurat de probele participanților.

Nocturnele Hop au adus de această dată o discuție despre teatrul coregrafic și DansActorul, moderată de jurnalistul teatral Oana Cristea-Grigorescu. Aici, dans-actorul Lari Giorgescu, coregrafa Vava Ștefănescu, coregraful Arcadie Rusu au vorbit despre dans-actorie, provocările și sensurile acestei arte.

Este o ediție foarte importantă a Galei HOP, care iese din granițele stricte ale teatrului de cuvânt. Salut decizia UNITER de a-l invita ca director artistic al Galei pe Gigi Căciuleanu, nu doar un celebru coregraf, ci și un teoretician și un pedagog dedicat cultivării zone de tranziție între teatru și dans.” (Oana Cristea-Grigorescu, jurnalist cultural)

„Mereu când am început să lucrez cu niște oameni, la început am ținut niște clase de inițiere, în care le-am transmis nu niște dansuri anume, ci niște principii de mișcare. Pentru mine principiile sunt mult mai interesante decât mișcarea însăși. O mișcare se poate rosti în diferite feluri, ca și cuvintele, mai tare, mai încet, dar esențial este dacă ai principiul mișcării.” (Gigi Căciuleanu)

5 Septembrie

Workshop-ul realizat de Ioan Ardelean s-a derulat și în ultima zi a Galei Hop, apoi a urmat repetiția la spectacolul invitat în afara concursului, „On the Roof”. Seara, am vizionat spectacolul realizat de Gigi Căciuleanu, „On the Roof”. Creatorul spectacolului mărturisește: „precum Dansul, Bufoneria este în primul rând Metaforă. Este o Artă extremă așa cum există și sporturi extreme”.

La ora 20:30 a avut loc decernarea premiilor. Emoționați, tinerii actori de la Facultățile de Teatru din Cluj, București și Târgu-Mureș păreau pe scenă niște păpuși vii. Premiul „Ștefan Iordache”- Marele Premiu al Galei Tânărului Actor Hop a fost acordat actriţei Roxana Fânață pentru „In Between” de Roxana Fânaţă.   Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual a fost acordat actriţei Adela Mihai pentru „Ziţa”, după O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale. Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual a fost acordat actorului Norbert Boda pentru „Caligula” de Norbert Boda. Premiul „CORNEL TODEA”  – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat trupei spectacolului Wor(l)ds in progress, după texte de Matei Vişniec, cu actorii: Andrei Atabay, Iuliana Danciu, Andreea Jurj, Lia Marin, Sînziana Pintean şi Octavian Voina. Premiul „SICĂ ALEXANDRESCU” – Premiul special al juriului a fost acordat actorului Alin Potop pentru „Propun să nu ajungem niște triști”, după Însemnările unui nebun de Nikolai Gogol. Premiul publicului pentru cea mai bună actriţă: Theodora Sandu, iar pentru cel mai bun actor: Raul Lăzărescu.

Cea mai bună trupă de actori: In-cerc-uit, după texte de Matei Vişniec, cu Alina Dumitrache, Andrei Ianuș, Alexandra Oiște, Cristina Simion, Ioana Beatrice Tănasă şi Mihai Vasilescu. Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF” a fost acordat actriţei Theodora Sandu pentru „Ophelia”, după Hamlet de William Shakespeare. Premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală nu s-a acordat unui tânăr concurent. În semn de preţuire, actrița Dorina Lazăr a dedicat acest premiu marei artiste Miriam Răducanu „fără de care profilul acestei ediții a Galei nu ar fi fost posibil”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here