Chirica, bun de polițist la Caracal: mână în mână cu dezvoltatorul care a construit ilegal un bloc

În loc să pună în aplicare o sentință definitivă a instanței și să dărâme un bloc construit ilegal în Tătărași, primarul Mihai Chirica joacă pe aceeași mână cu cel care a ridicat clădirea cu aproape 20 de apartamente între case @ Dezvoltatorul Radu Băcăoanu plusează ca la poker: cere ca Primăria Iași să-i plătească 690.000 de euro în cazul în care îi dărâmă blocul @ Altfel spus, ieșenii ar trebui să plătească din buzunarele lor pentru că Primăria Iași a eliberat în mod ilegal o autorizație de construire în beneficiul unui dezvoltator @ Vecinii au deschis un nou proces în care cer instanței să oblige Primăria Iași să pună în aplicare sentința care a anulat autorizația de construire @ Primăria se apără într-un mod hilar: Radu Băcăoanu ar trebui să ceară emiterea unei autorizații de demolare/desființare pentru blocul pe care el l-a ridicat ilegal @ Primăria Iași face orice ca să tergiverseze punerea în aplicare a hotărârii instanței, iar în paralel face demersuri pentru o reautorizare a blocului ridicat ilegal @ În luna mai, Primăria a emis pentru ditamai blocul ridicat ilegal certificat de urbanism „construire locuință individuală – intrare în legalitate”

Mihai Chirica este asemenea polițiștilor de la Caracal, care erau mână în mână cu interlopii pe care ar fi trebuit să-i ancheteze. La Iași, Chirica face jocurile unor dezvoltatori pe care ar trebui să-i scancționeze.

De câțiva ani de zile, Primăria recurge la tot felul de tertipuri pentru a împiedica punerea în aplicare a unei sentințe definitive ce privește anularea unei autorizații de construire și demolarea blocului ridicat de dezvoltatorul Radu Băcăoanu în Tătărași, pe strada Walter Mărăcineanu nr. 5A.

Vecinii care au obținut în insanță sentința ce privește anularea autorizației de construire s-au văzut nevoiți să deschidă încă un proces prin care cer instanței să oblige Primăria Iași să pună în aplicare sentința rămasă defintivă.

Bombă: ieșenii, puși să plătească blocul ridicat ilegal

Povestea blocului ridicat de Radu Băcăoanu, prin firma Sitera Development SRL,  pe strada Walter Mărăcineanu, este veche. Cu o autorizație de locuință individuală, dezvoltatorul a trântit între case un bloc cu aproape 20 de apartamente. Vecinii, reprezentați de Mihai Florinel Popa, au obținut după ani de procese, pe rând, sistarea lucrărilor și anularea autorizației de construire.

Chiar după obținerea sentinței definitive la Curtea de Apel Bacău, primarul Mihai Chirica tot nu a făcut nimic. Așa s-a ajuns în situația ca aceiași vecini să deschidă un nou proces prin care cer instanței să-l oblige pe primar să pună în aplicare sentința și să demoleze blocul ridicat ilegal.

Dezvoltatorul Radu Băcăoanu, deși a construit ilegal, atacă în forță și, în cadrul aceluiași proces, formulează o cerere de chemare în garanție prin care solicită instanței ca, în cazul în care blocul său va fi demolat, Primăria Iași să fie obligată la plata unei despăgubiri de 690.000 de euro. Bineînțeles, în această ipoteză, Chirica nu o să vină cu bani de acasă, ci va plăti despăgubirile din banii strânși de la ieșeni.

„Solicităm obligarea chemaților în garanție la plata sumei de 690.000 de euro (echivalent în lei), reprezentând prejudiciul suportat de subscrisa în ipoteza admiterii cererii de chemare în judecată și desființării construcției edificate în temeiul actelor administrative emise de către Primăria Mun. Iași, anulate de instanța de judecată”, se arată în întmpinarea depusă de firma lui Radu Băcăoanu.

Primăria încearcă o reautorizare „pe șest”

Primăria joacă pe două fronturi pentru a-l salva pe Radu Băcăoanu. Pe de o parte recurge la tot felul de tertipuri pentru a întârzia punerea în aplicare a sentinței ce prevede anularea autorizației și demolarea blocului, iar pe de altă parte pune la cale o reautorizare a aceleiași clădiri ilegale.

Mai precis, în luna mai a acestui an, Primăria Iași a emis Certificatul de Urbanism nr. 1314,  „construire locuință individuală – intrare în legalitate”. Este demersul prealabil emiterii autorizației de construire. Deși, hotărârea defintivă de anulare a autorizației fusese emisă, Primăria Iași a început demersurile pentru emiterea unei noi autorizații pentru blocul construit ilegal.

În plus, în noul proces deschis de către vecinii care cer demolarea blocului, Primăria a ținut partea dezvoltatorului care a construit ilegal. Juriștii municipalității susțin că nu poate fi emisă o dispoziție de demolare și că acest demers poate fi realizat doar după obținerea unei autorizații de demolare/desființare, pe care culmea, o poate solicita doar proprietarul. Mai mult, Primăria Iași mai susține că nu poate lua nici o măsură deoarece dezvoltatorul a fost amendat de către Poliția Locală imediat după pronunțarea sentinței. Și, din moment ce acesta a contestat procesul verbal de amendă, este legată de mâini și de picioare până la pronunțarea unei sentințe. Un tertip ieftin. Instanța s-a pronunțat, iar Primăria Iași tot nu a făcut nimic. Urmare a deciziei instanței, cuantumul sancțiunii de 100.000 lei a fost diminuat.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here