Referendumul anti-poponari: scurt rezumat

despre o radiografie inutilă, de vreo 40 de milioane de euro

 

Referendumul recent eșuat a adus, cu un preț exagerat de mare, confirmarea unor concluzii care erau oricum clare, pentru cei care încearcă să gîndească liber, cu mintea din dotare. În rest, a fost doar o frecție cu grăsime de colibri la un picior de elefant mort.

Prima confirmare e un diagnostic vechi, care se agravează continuu : idiotizarea generalizată a societății romînești. Retrograzi, progresiști, pesediști, liberali, useriști, romîni, maghiari, muncitori, intelectuali, artiști ș.a.m.d., mai toți s-au comportat ca purtători ai aceleași maladii endemice, ca forme de agregare diferite ale aceluiași rău. Cu simptome aproape identice : gînditul și acționatul cu turma, refuzul dialogului real, incapacitatea de a accepta că fiecare putem greși, nu doar o dată.

PSD a arătat, punctual, două simptome specifice : nu mai are politrucii organizatori de cîndva și nici comunicatorii care făceau din găinaț – bici. Alde Octav Cozmîncă sînt demult la pensie, iar alde Vasile Dîncu joacă pentru echipa adversă. Iar populimea pesedistă, oricît de simpluță ar fi, are nevoie de un minim impuls, care să transforme niște milioane de furnici într-un mușuroi activ.

PNL a confirmat, din nou, că e doar un alt fel de PSD, cu ambalaj ceva mai spălățel, dar cu un conținut asemănător. Liberalii s-au comportat ca niște necrofagi ieftini și proști, care au vrut să rupă și ei ceva din hoitul electoral vînat de pesediști, dar s-au ales doar cu o copită în gură.

Despre ALDE spune totul ședința electorală organizată în fața altarului unei biserici : niște corcituri liberalo-pesediste, o specie mutantă de pîntece vorbitoare.

UDMR, ca întotdeauna – acolo unde e o halcă de înghițit, sînt și ei prezenți.

PMP – o șatră de maidanezi, culegînd resturi de unde pot, în frunte cu javra ex-dulău Băsescu.

Nici USR n-a fost foarte departe de majoritatea politică pro-referendum : deși s-au poziționat contra votului de săptămîna trecută, au comunicat adesea mecanic, ca niște politicieni de birou, fără un contact foarte solid cu realitatea. Iar exaltarea înțelepciunii populare, după eșecul referendumului, a fost destul de penibilă și cu un evident iz politicianist. Dacă poporul lăudat de USR ar fi așa de înțelept, cum îl scarpină pe gușă useriștii, atunci n-ar mai alege, de 30 de ani, aproape numai rebuturi umane și politice.

Biserica Ortodoxă Romînă și falangele ei mirene au primit peste bot principala lovitură din partea turmei drept-credincioase. Nepăsarea majorității față de strigătele războinice ale bisericii are o explicație ultra-simplă, de domeniul evidenței : nu te poți bălega din elicopter peste turma pravoslavnică, decenii la rînd, și apoi să le ceri proștilor să creadă că le-a căzut în cap mir sfînt. Bătaia de joc porcească a majorității clerului ortodox a primit un răspuns simplu : durerea în dos a credincioșilor. Mai ales după ce cazurile popii Pomohaci și al episcopului de Huși au arătat că, pentru BOR, și dosurile au statut diferit, în funcție de haina purtată de cel dosnic.

Nu, rezultatul referendumului n-o să aducă vreo revoluție civică ori morală. Majoritatea e înglodată în mîlul în care au adus-o presupusele elite, pline și ele de mizerie și bube. E un cerc vicios, deocamdată fără ieșire. Așa că politicienii și biserica își vor regla, eventual, tirul propagandistic, pentru viitoarele alegeri. Cînd poponarii și lesbienelor vor reveni, eventual, în rolul de sperietori. Sau vor fi înlocuiți cu păianjenul negru de Caucaz.

Cum, nu știți ce periculos e păianjenul negru de Caucaz ? Zău, mi-e și groază să vă spun. Doamne apără și păzește !

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here