Proprietarii de case și mașini scumpe vor trebui să plătească, din 2024, taxa pe lux. Valoarea bunurilor de la care se aplică legea

Legea 296/2023, adoptată la sfârșitul lui octombrie, aduce în Codul Fiscal din România un impozit special pentru proprietarii de bunuri imobile și mobile de valoare mare, precum case și mașini scumpe. Cu toate acestea, termenul limită pentru Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) de a stabili modelul și conținutul declarației privind această taxă, valabil până pe 26 decembrie, nu a fost respectat.

Legea prevede că ANAF trebuie să elaboreze, prin ordin, modelul și conținutul declarației referitoare la impozitul special pentru bunurile imobile și mobile de valoare mare. Cu toate acestea, până în prezent, ANAF nu a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care să contureze detaliile acestei declarații.

Impozitul special vizează, începând cu anul viitor, proprietățile rezidențiale și autoturismele scumpe, cu condiții precizate astfel:

  • Persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, dețin case rezidențiale în România, iar valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (500.000 de euro).
  • Persoanele fizice și juridice care sunt proprietari de autoturisme înmatriculate în România, cu o valoare de achiziție individuală ce depășește 375.000 de lei (75.000 de euro).

Impozitul este datorat pe o perioadă de cinci ani, începând cu anul fiscal al predării-primirii autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea celor cinci ani, pentru cazurile în care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here