Printisorul de la Drumuri Nationale si-a tras vila de 6 miliarde dupa doar un an de sefie

Angajat de cativa ani la Directia de Drumuri, promovat sef in 2017, Alexandru Zacretchi si-a facut o vila de 6 miliarde in doar un an de cand este sef @ Contactat de jurnalistii 7IASI, tanarul Zacretchi a spus ca are doar o leafa de 4.000 lei, adaugand ca l-au ajutat parintii @ „Mi-au dat si parintii niste bani pentru ca au vandut un apartament. Am facut si niste bani la nunta”, a spus Alexandru Zacretchi

Nu avem drumuri nationale suficiente, nu avem autostrazi, in schimb functionarii care se ocupa de infrastructura rutiera a Romaniei sunt din ce in ce mai bogati. Culmea, angajatii de la Drumuri Nationale mostenesc posturile si functiile de la tata sau de la mama si dupa ce se aseaza bine pe scaunele platite regeste de stat, reusesc sa-si depaseasc parintii prin dimensiunea averi. Calitatea drumurilor nationale ramane insa aceiasi.  Asa s-au nascut adevarate clanuri in institutii publice precum cea de care vorbim astazi si anume Directia Regionala de Drumuri si Poduri Iasi (DRDP). Astazi, vorbim din nou despre clanul Zacretchi, format din Viorel Zacretchi seful sectiei de la Botosani din cadrul DRDP Iasi, Alexandru Zacretchi – inginer sef al sectiei de la Iasi, iar anul trecut Marileza Zacretchi a fost angajata tot la DRDP Iasi in urma unui concurs trucat, aceasta fiind incadrata pe o functie de relatii cu publicul. Modul ordinar in care a fost aranjat acest concurs in favoarea Marilenei Zacretchi a fost prezentat in detaliu de jurnalistii 7IASI.

Tata vila cu muncitori de la Drumuri, feciorul vila dupa un an de sefie

In anul 2013, presa botosaneana a demonstrat ca „seniorul” Viorel Zacretchi, si-a facut vila folosind materialele, muncitorii si utilajele sectiei de drumuri. „Anchetat” disciplinar de sefii sai in urma acestor dezvaluiri, Viorel Zacretchi a fost suspendat vreo 6 luni si dupa ce a revenit pe functie a prins si mai mult curaj, si-a terminat casa, si-a angajat fiul si apoi nora, iar anul trecut au mai ridicat o vila de vreo 6 miliarde lei in municipiul Iasi pentru „inginerul-sef” Alexandru Zacretchi. Intrebat de jurnalistii 7IASI de unde a avut atatia bani sa-si faca o casa de 6 miliarde, tanarul Zacretchi nu a reusit sa ne lamureasca. Nu a reusit sa ne convinga ca jumatate din banii de vila i-a obtinut pe cai legale si transparente. Este adevarat ca a cumparat vila de la o persoana fizica prin programul „Prima Casa”, admitand insa ca anterior imobilul fusese ridicat tot din banii sai.

Vila construita pe numele altuia

Vila lui Alexandru Zacretchi se afla in municipiul Iasi, in zona Bucium, pe strada C.G Bedreag, una din arterele cu care se intersecteaza strada Plopii fara sot. Imobilul se afla pe o suprafata de teren de 504 mp avand o amprenta la sol de 71,35 metri si o suprafata construita de 119,74 metri. Dupa cum s-a precizat mai sus, casa a fost construita pe numele unei alte persoane, un anume Catalin Fanica Noaca care avea 29 de ani cand a obtinut autorizatie de construire si a primit de la Alexandru si Marilena Zacretchi, sub forma de avans aproape jumatate din pretul casei, sa aiba cu ce „sa-si faca treaba”. Spunem asta deoarece Catalin Fanica Noaca a obtinut pentru aceasta casa autorizatia de construire nr.401 la data de 9.05.2017, iar pe data de 20 iunie in acelasi an , adica dupa o luna, acesta semneaza cu Alexandru si Marilena Zacretchi un antecontract de vanzare-cumparare, document prin care se obliga ca la finalizarea constructiei sa o vanda celor doi tineri casatoriti angajati la Drumuri la un pret de 574.463 lei, adica peste 130.000 euro. Din aceasta suma, Noaca a primit de la Alexandru si Marilena Zacretchi in avans, suma totala de 239.463 lei din care 70.000 lei i-a primit imediat, iar ceva mai tarziu diferenta de 169.463 lei. In aceasta perioada, la mijlocul anului 2017, Alexandru Zacretchi,  a fost avansat pe functia de inginer sef al Sectiei de la Iasi a drumurilor nationale.

In final, tinerii Zacretchi au apelat pretul intreg contractand un credit in valoare de 305.000 lei de la BCR prin programul Prima Casa. Contractul de vanzare-cumparare, in forma finala a fost semnat in luna mai a anului acesta. Avand in vedere ca antecontractul de vanzare-cumparare a fost semnat la o luna dupa emiterea autorizatiei de construire, practic casa a fost ridicata cu banii familiei Zacretchi. Contactat de jurnalistii 7IASI, tanarul Zacretchi nu a reusit sa ne convinga ca a obtinut jumatate din banii platiti pentru casa, suma de 239.463 lei prin metode transparente. Intai a spus ca a castigat ceva bani la nunta, dupa aceea a adaugat ca i-a dat si tatal sau o parte din bani, dupa ce acesta ar fi vandut un apartament in Botosani.

„Sa stiti ca pot justifica toti banii. Parintii mei au vandut un apartament in Botosani si eu am facut si ceva bani la nunta. Dupa aceea, am facut un credit si am achitat tot”, a spus Zacretchi.

Cu toate acestea, „cadoul de nunta” al tinerilor Zacretchi nu este trecut in declaratia de avere a acestora. Sa mentionam ca cei doi angajati de la Drumuri Nationala au facut nunta in toamna anului 2016, iar in declaratia din 2017 nu figureaza respectivul „cadou de nunta”. Mai mult decat atat, in declaratia de avere a lui Viorel Zacretchi, cea semnata in anul 2017, acesta precizeaza ca  are in proprietate impreuna cu sotia un apartament in municipiul Botosani. Pana la publicarea unei alte declaratii de avere, ar trebui sa-l credem pe cuvant pe tanarul Zacretchi care sustine ca tatal sau a vandut apartamentul.

Un penal pentru drumurile nationale

In conditiile in care pentru ocuparea unor posturi publice candidatii trebuie sa prezinte si un cazier judiciar, Alexandru Zacretchi a fost angajat la Drumuri Nationale in conditiile in care in octombrie 2011 fusese trimis in judecata de procurorii ieseni pentru inselaciune si fals de moneda. Pe data de 23 mai 2012, a fost condamnat de Judecatoria Iasi la o pedeapsa de 1 an si 8 luni de inchisoare cu suspendare, iar pe 9.11.2012, Curtea de Apel a admis recursul procurorilor, dar portatul ministerului Justitiei nu mai ofera si alte detalii despre aceasta sentinta.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here