Primăria Miroslava, pușculița de partid: onorarii exorbitante plătite unui avocat liberal pentru „consultanță – împrumuturi”

@ Liberalul Dan Niță, primarul comunei Miroslava, plătește din nou aceluiași avocat din București bani grei pentru servicii de consultanță în vederea obținerii unor împrumuturi publice @ Primăria Miroslava are angajați juriști, dar apelează constant la serviciile unui avocat înregimentat la PNL @ Avocatul Gabriel Constantin Năstase a prins recent de la comuna Miroslava un contract de peste 12 mii de euro pentru consultanță pentru accesarea împrumuturilor @ A devenit o tradiție: în urmă cu doi ani, același avocat a încasat de la Miroslava alte zeci de mii de euro pentru contracte similare @ O altă primărie PNL din județul Iași, cea a comunei Ciortești, i-a plătit lui Năstase în 2020 suma de 38.000 lei pentru același tip de servicii @ Năstase a fost director la Consiliul Județean Ilfov în mandatul lui Marian Petrache, unul dintre greii PNL de la acea vreme @ A revenit în avocatură și, sub însemnele partidului, culege bani frumoși de la primăriile din țară

O nouă afacere liberală bate la ușa Primăriei comunei Miroslava, condusă de Dan Niță. Un avocat din București, apropiat de PNL, a revenit la Miroslava pentru încă o rundă de bani publici pentru prestări servicii, după ce în plină pandemie a mai luat câteva zeci de mii de euro pentru o serie de contracte similare. Primăria din Miroslava a bătut palma, la începutul lunii septembrie 2022, cu „Cabinet Individual de Avocat Năstase Gabriel Constantin” pentru un contract de 60 mii lei (peste 12 mii de euro) pentru servicii de consultanță și informare juridică în vederea obținerii unor avize ce vor sta la baza unor împrumuturi. Până acum, Dan Niță, primarul comunei Miroslava, nu a arătat concret cu ce l-au ajutat contractele de consultanță oferite avocatului din București.

Sprijin pentru apropiații PNL: contract generos pentru consultanță privind împrumuturile

Descrierea contractului este una destul de stufoasă, făcând referire la modul cum avocatul poate oferi consultanță pentru ca primăria să poată obține avizele de la Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale , o comisiei aflată în subordinea Guvernului și care avizează cererile de împrumuturi venite de la unitățile administrativ teritoriale. Afacerea a fost parafată pe 2 septembrie 2022, la diferență de 3 ore de la promovarea anunțului și răspunsul oferit de cabinetul avocatului.

„Obținere aviz al Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, contractări/trageri, norme interne. Se vor presta următoarele activități: furnizarea de consultanță și informare juridică în vederea realizării formalităților legale aferente normelor și procedurilor privind contractarea sau garantarea de finanțări rambursabile de către unitățile administrativ- teritoriale (…) furnizarea de consultanță și informare juridică referitor la formarea și comunicarea documentațiilor aferente procedurilor de acreditare din cadrul CAIL”, se arată în anunțul Primăriei comunei Miroslava.

Afaceri pe filieră liberală ale avocatului din București

În 2020, același avocat a beneficiat de banii primăriei de la Miroslava  pentru servicii de „consultanță și informare juridică în raport cu fundamentarea hotărârilor consiliilor locale referitoare la documentațiile tehnico- economice ale obiectivelor de investiții care urmează să fie finanțate prin credit”.

În mandatul anterior, Dan Niță i-a dat avocatului respectiv, prin încredințare directă trei contracte de la Miroslava în valoare totală de circa 30 mii de euro pentru servicii de consultanță  similare. De precizat că avocatul din București se învârte printre capii PNL, acesta ocupând anterior și postul de director de investiții al Consiliului Județean Ilfov, instituție controlată de liberali în ultimii ani.

Afaceri cu primăriile din jurul Bucureștiului

În sistemul electronic de achiziții publice, contractul încheiat cu Primăria comunei Miroslava nu este singurul pe care îl are avocatul din București.  Conform informațiilor din SICAP, în 2022 acesta a mai încasat 88 mii lei (peste 18 mii euro) pentru a oferi consultanță Primăriei comunei Dobroiești (județul Ilfov) în vederea achiziționării unui imobil. De la aceeași comună a mai luat 25 mii lei (peste 5 mii euro) pentru servicii de consultanță și informare juridică. Alți 95 mii lei (peste 20 mii euro) i-a mai luat de la Primăria comunei Chiajna (județul Ilfov) pentru două servicii asemănătoare.  De asemenea, pe 2022 a mai luat și de la municipiul Călărași o sumă similară ca la Miroslava, peste 12 mii de euro, pentru consultanță juridică.

Primarul Dan Niță: „Sunt foarte mulțumit. La revedere!”

Contactat de 7IAȘI pentru a oferi explicații, primarul Dan Niță nu a dorit să furnizeze prea multe detalii.

„Este vorba de un contract de consultanță financiară. Nu știu alte detalii”, a spus Niță.

Referitor la contractele anterioare încheiate cu avocatul din București, primarul din Miroslava a susținut că și-a atins scopul.

„Sunt foarte mulțumit. La revedere!”, a mai spus primarul comunei Miroslava, fără să spună mai multe detalii.

Vlad ROTARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here