Primăria joacă ping-pong de trei ani prin instanțe, după ce un copac a strivit o mașină

Coseli cere 2500 euro daune pentru o mașină distrusă de un copac dar Primăria și Servicii Publice își pasează vina de trei ani

Scandal ca la ușa cortului în justiție între reprezentanții Servicii Publice Iași SA, societate aflată sub autoritatea Municipiului Iași, și stăpânii din Primărie. Motivul îl constituie un autoturism Toyota Yaris ce aparține cunoscutei firme Coseli SA, care, în urmă cu trei ani de zile, a fost grav avariat prin prăbușirea unui copac. Avocații Coseli solicită celor vinovați despăgubiri de 2500 de euro, însă reprezentanții Primăriei și cei de la Servicii Publice își aruncă vina de la unul la altul. Distrugerea mașinii a avut loc pe 21 aprilie 2017, prin căderea unui plop aflat pe domeniul public al Municipiului Iași, dar societatea Coseli a primit „praful de pe tobă”, aceștia din urmă fiind luați de proști.

Un proces civil de daune bate pasul pe loc de cca trei ani de zile deoarece reprezentanții a două instituții ale statului, în speță Primăria Municipiului Iași și cei de la Servicii Publice SA, societate aflată sub tutela edilului Mihai Chirica, își pasează vina de la unul la altul. În tot acest timp, marii perdanți sunt administratorii cunoscutei societăți Coseli, proprietarii unui autoturism Toyota Yaris, care a fost zdrobită în totalitate de prăbușirea unui copac aflat pe domeniul public. Evenimentul nedorit a avut loc pe data de 21 aprilie 2017,  în cartierul Tătărași, mai precis pe str. Vasile Lupu 91, în dreptul blocului L1. La data cu pricina, mașina Toyota Yaris, cu nr. de înmatriculare IS-12-CSL, proprietatea firmei Coseli, se afla parcată regulamentar, la adresa menționată, pe domeniul public al municipiului Iași.  La un moment dat, o parte importantă de copac s-a despris iar plopul a căzut pe toată suprafața mașinii,  dimensiunea pagubelor fiind una importantă. Practic, copacul s-a prăbușit peste autoturism și l-a distrus în totalitate.

Despăgubiri de 11.000 pentru avarii majore

Ca urmare a unei sesizări,  la fața locului s-a deplasat o echipă de muncitori din cadrul SC Servicii Publice SA dar și un echipaj de pompieri din cadrul Inspectoratului Situațiilor de Urgență Mihail Grigore Sturdza. Salvatorii au procedat la scoaterea autoturismului avarit de sub crengile copacului prăbușit iar la final a fost întocmită și o fișă de eveniment în baza căreia proprietarii de drept aveau dreptul să solicite despăgubiri importante în instanță. Lucru care s-a și întîmplat. Administratorii Coseli SA și-au angajat apărător, în persoana avocatei,  Nicoleta Balica, și au cerut daune în justiție de aproximativ 11.000 de lei. Pe parcurs, avocații Coseli au trimis nenumărate notificări atât reprezentanților Primăriei Iași cît și conducerii Servicii Publice SA însă cele două instituții responsabile de rezolvarea  problemei au început să-și paseze vina una asupra celeilalte. Ca într-un film cu proști,  cei din Primărie au aruncat pisica moartă în ograda Servicii Publice, și viceversa. Într-un răspuns  halucinant adresat celor de la Coseli, directorul general al Servicii Publice SA, Laurențiu Ivan a menționat că plopul căzut este proprietatea publică a municipiului Iași, respectiv  Primaria, în timp ce juriștii lui Chirica s-au spălat pe mâini și au concluzionat că nu s-ar fi făcut dovada raportului de cauzalitate dintre pretinsa faptă ilicită și prejudiciu.  Altfel spus, autoturismul aparținînd  Coseli se afla în locul nepotrivit, la momentul  nepotrivit.

Cei care ar trebui să suporte daunele susțin doar aberații

Mai mult, subordonații primarului au mai venit cu o aberație care parcă le-ar fi cerut cont celor de la Coseli că de ce nu au oprit mașina în altă parte. ’’Așa cum prevăd dispozițiile legale, pentru a fi angajată răspunderea civilă nu este suficient să existe pur și simplu o faptă ilicită și un prejudiciu, ci este necesar ca între acestea să existe un raport de cauzalitate, în sensul că acea faptă să fi provocat acel prejudiciu’’, au susținut inspectorii Primăriei Iași, din cadrul Direcției Tehnice și Servicii Comunitare-Biroul Spații Verzi și Salubritate. Cu alte cuvinte, reprezentanții Coseli, în calitate de proprietari ai mașinii distruse, au ca fost luați de proști. Cu toate că apărătorii Coseli au primit răspunsuri halucinante și deloc mulțumitoare din partea reprezentanților celor două entități,  omul de afaceri Ionel Budeanu, acționarul majoritar, speră să-și recupereze în justiție cele 2500 de euro, reprezentînd  daunele pentru reparația autoturismului  Toyota Yaris.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here