Polonia se pregătește de război – Sute de mii de cetățeni, obligați să efectueze un stagiu militar de 90 de zile

Polonia a demarat un program de calificare militară, cu scopul de a antrena aproximativ 250.000 de cetățeni până la sfârșitul lunii aprilie. Această mișcare vine în contextul intensificării tensiunilor geopolitice, cu accent pe amenințarea reprezentată de agresiunea Rusiei în Ucraina.

Programul de calificare militară include și reevaluarea bărbaților care au fost anterior considerați temporar inapți pentru serviciul militar în ultimii doi ani, în scopul de a asigura o forță militară bine pregătită și complet funcțională. Durata pregătirii militare poate ajunge până la 90 de zile, iar neprezentarea este sancționată cu închisoare sau amendă. Participanții primesc o soldă zilnică de aproximativ 25 de euro pe durata exercițiilor militare.

Această inițiativă face parte din eforturile Poloniei de a-și întări capacitățile militare, pe fondul preocupărilor cu privire la securitatea națională și regională. Legea de apărare a patriei susține consolidarea forțelor militare de rezervă poloneze, iar obiectivul este de a forma un corp militar profesionist de 250.000 de membri, alături de 50.000 de membri ai forțelor de apărare teritorială și un corp paramilitar subordonat Ministerului Apărării.

Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a subliniat importanța pregătirii pentru un posibil conflict cu Rusia, afirmând că în cazul înfrângerii Ucrainei, Polonia ar putea fi următoarea țintă. „Mă aștept la orice scenariu și le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al Apărării în situația în care ne regăsim astăzi”, a declarat oficialul într-un interviu. El a adăugat că Polonia trebuie să examineze atent lacunele în echipamentul militar și să își asigure că fiecare soldat are echipamentul adecvat pentru a face față eventualelor amenințări.

În plus, ministrul Kosiniak-Kamysz a subliniat că Polonia intenționează să joace un rol important în apărarea comună a Uniunii Europene, evidențiind angajamentul țării pentru stabilitatea și securitatea în regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here