Boier Prelipcean. Directorul Filarmonicii își crește câinii de vânătoare în curtea instituției! Angajații le dau de mâncare și fac curat – FOTO

Iași, capitală culturală 2024. În curtea interioară a Filarmonicii de Stat ”Moldova”, directorul Bujor Prelipcean a amenajat un padoc în care își ține șapte câini de vânătoare, rasa brac german sârmos, el fiind un împătimit al acestui sport. Angajații de la Administrativ sunt cei care hrănesc câinii în fiecare zi și care se îngrijesc de curățenia padocului, susțin surse din cadrul instituției. 7IAȘI l-a contactat pe Bujor Prelipcean și l-a întrebat despre padocul cu cei șapte câini din curtea instituției. Declarațiile acestuia sunt halucinante: „Sunt șapte câini acolo și toți sunt de pază, la câți țigani sunt în jurul Filarmonicii, scuzați că mă exprim așa. Au furat burlanele noi de la Filarmonică și noaptea dau drumul la câini”, a spus Prelipcean. În urmă cu aproximativ două săptămâni, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a vizitat Filarmonica, iar delegația de politicieni condusă de aceasta a trecut chiar pe lângă padocul cu câini.  

În centrul Iașului, în curtea unei instituții de cultură, funcționează un padoc de câini. Mai mulți câini de vânătoare din rasa brac german cu păr sârmos sunt ținuți în curtea interioară a Filarmonicii de Stat ”Moldova” Iași, condusă de Bujor Prelipcean, unul din cei mai vechi șefi de instituții culturale din oraș. Bujor Prelipcean este un vânător împătimit, iar câinii de vânătoare de la Filarmonică sunt în acel padoc de câțiva ani, după cum arată chiar unii angajați ai instituției. În tot acest timp, directorul Filarmonicii susține că animalele sunt acolo pentru a alunga ”țiganii” care sar gardul și fură materiale din curte. Prelipcean susține că nu e vorba de câini de vănătoare, ci sunt strict pentru pază.

Disperare printre angajații Filarmonicii din cauza câinilor

Nici nu mai știu de când funcționează acest padoc privat. Oricum, de peste șapte ani. I s-a mai atras atenția domnului director, însă el ține la câini mai mult decât la oameni”, a spus o sursă din cadrul Filarmonicii de Stat ”Moldova”. Aceeași sursă a arătat că în perioada sezonului cald, zona devine un focar de infecție. „Nu vreți să știți cum miroase vara aici, în zilele caniculare. Locul devine un focar de infecții, ți-e și greață să treci pe acolo”, a mai spus sursa respectivă.

Angajații Filarmonicii, puși să îngrijească câinii directorului

O altă persoană din instituție a arătat că animalele fac uneori o gălăgie de nedescris și atunci nimeni nu mai poate lucra. „Au perioade în care încep să urle toți, și atunci trebuie să lăsăm totul baltă, și noi, dar și colegii de la Universitatea de Arte, și să așteptăm să se calmeze”, a spus persoana în cauză. Aceasta a mai adăugat și că desi lui Prelipcean i s-a atras atenția de mai multe ori să mute câinii din curte, acesta nu a făcut nimic. „Colegii vorbesc de mult despre situația asta, însă le este frică să întreprindă ceva concret.  E știut cât de răzbunător este domnul director. Unii dintre ei și-ar dori locuri de parcare amenajate acolo, alții cred că mai indicat ar fi un spațiu de relaxare. Și noi suntem iubitori de animale, însă să-ți ții câinii de vânătoare în curtea Filarmonicii ni se pare prea mult, a mai spus persoana respectivă. Cei care se îngrijesc de câini sunt cei din administrația Filarmonicii, oamenii fac curat și hrănesc animalele. Culmea, directorul Bujor Prelipcean trece rar pe acolo, însă are pretenția ca animalele să fie îngrijite cât mai bine, mai arată oamenii.

Bujor Prelipcean: ”Sunt câini de pază. Fugăresc țiganii care fură”

Întrebat de 7IAȘI despre animalele din curtea Filarmonicii, directorul Bujor Prelipcean a susținut că persoane de etnie romă au furat în mai multe rânduri materiale de construcții din curtea instituției și astfel se explică de ce ține câinii. Asta, desi Filarmonica are încheiat un contract cu o firmă de pază din Iași, de peste 31.000 euro. ”Nu sunt de vânătoare, poate de pază. Care este problema? Sunt șapte câini acolo și toți sunt de pază, la câți țigani sunt în jurul Filarmonicii, scuzați că mă exprim așa. Au furat burlanele noi de la Filarmonică și noaptea dau drumul la câini. Nu la toți deodată, dar îi lăsăm în curte”, a spus Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii de Stat ”Moldova” Iași.

Ministrul Culturii și șeful CJ Iași, plimbați în curtea cu câini

În cursul lunii ianuarie 2024, la Iași a fost prezentă și Raluca Turcan, actualul ministru al Culturii. Aceasta a fost în vizită la Filarmonica ieșeană, însoțită de un alai întreg de politicieni PNL, în frunte cu primarul Mihai Chirica, Costel Alexe, președintele CJ Iași, deputatul Alexandru Muraru, senatorul Liviu Brătescu și alții. CJ a făcut primii pași pentru reabilitarea clădirii Filarmonicii, iar Costel Alexe a invitat ministrul Culturii să vadă stadiul actual al clădirii. Vizita a cuprins și curtea interioară, alaiul trecând și pe lângă padocul cu câinii de vânătoare ai directorului instituției.

Vlad ROTARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here