Patronul restaurantului Blue Acqua acuză polițiștii: „Nu am cotizat”, „Am refuzat să-i așez la masă”

@ Patronul restaurantului Blue Acqua de pe strada Arcu acuză faptul că societatea sa a fost amendată de către Poliție pentru că a refuzat să dea șpagă agentului care a venit în control @ În luna martie a acestui an, a fost amendat cu 2.000 de lei pentru nerespectarea interdicției privind servirea clienților în interiorul restaurantului dispusă de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în timpul pandemiei Covid @ „Fac precizarea că acest agent, când a dat amenda nu era prima dată în control, ci în decurs de o săptămână a venit de cel puțin încă două ori și nu a aplicat sancțiuni. Atitudinea acestuia cred că s-a schimbat în momentul în care de fiecare dată când am refuzat să îi așez la masă, eivident pe protocolul restaurantului și nici nu am cotizat, așa cum am auzit că se practică”, a arătat Cosmin Munteanu @ Într-un raport intern cerut de conducerea IPJ, polițistul susține că împreună cu colegul său de echipă au filmat întreaga acțiune prin intermediul camerei video din dotare și că imaginile surprinse pot dovedi că sancțiunea dispusă este temeinică @ În schimb, polițistul nu face nicio referire la interacțiunile anterioare cu patronul Blue Acqua

Unul dintre proprietarii restaurantului Blue Acqua acuză faptul că societatea sa a fost amendată de către Poliție pentru că a refuzat să dea șpagă agentului care a venit în control. Cosmin Munteanu, adminsitrator și asociat al societății Blue Acqua Marine SRL, spune că agentul de Poliție a dat târcoale restaurantului mai multe zile la rând în decurs de o săptămână, iar el a refuzat „să îl așeze la masă și să cotizeze”, așa cum auzise că era practica. A fost amendat cu 2.000 de lei, într-o duminică seară, pentru nerespectarea interdicției privind servirea clienților în interiorul restaurantului dispusă de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în timpul pandemiei de covid.

2.000 lei amendă pentru încălcarea măsurilor anti-covid

Prin procesul verbal de contravenție s-a reținut în sarcina societății SC Blue Acqua Marine SRL încălcarea prevederile legii 55/2020 privind obligația de a suspenda temporar activitatea localului, în sensul înterzicerii servirii la masă a clienților în interiorul restaurantului. Blue Acqua a fost amendată cu suma de 2.000 de lei în cursul serii de duminică, 28 martie 2021, pentru că polițiștii ajunși la fața locului au constatat că restaurantul își desfășura activitatea într-un spațiu închis, fapt interzis de lege. Polițiștii au întocmit procesul verbal de amendă în lipsa reprezentantului legal al societății, documentul fiind înmânat unui ospătar. Administratorul și co-proprietarul restaurantului, Cosmin Munteanu, spune că acuzele polițiștilor sunt nefondate și a dat în judecată Inspectoratul Județean de Poliție pentru anularea amenzii.

La data de 28.03.2021 subscrisa respecta reglementările legii, în sensul că activitatea localului se desfășura doar pe teresa restaurantului, iar clienții nu aveau acces în interiorul localului, având în vedere rata de infectare în Municipiul Iași. La data de 28 martie 2021, într-o zi de duminică, am fost sunat în calitate de administrator de către un angajat pentru motivul că la restaurantul pe care îl dețin se desfășoară un control pe motive necunoscute și că este necesară prezența mea. Am rugat angajatul să anunțe organele statului care erau venite în control să mă aștepte puțin pentru că voi veni în curând. Deoarece era week-end, duminică seara, eram acasă, iar eu locuiesc undeva în afara orașului. M-am grăbit cât am putut pentru a nu mă lăsa așteptat. Când am ajuns nu mai era nimeni dintre cei care au venit în control, ci doar un angajat cu procesul verbal pe care a fost forțat să îl semneze și să își asume calitatea de reprezentant.” se precizează în cererea de chemare în judecată.

Am refuzat șă îi așez la masă și să cotizez

Restaurantul Blue Acqua a fost amendat de o echipă de polițiști de la Secția 2 formată din agent Mihai Iulian și inspector Vasile Ghiurțu. Patronul Cosmin Munteanu acuză faptul că a fost amendat pentru faptul că nu i-a dat șpagă agentului Mihai Iulian. Munteanu susține în fața judecătorilor că Mihai Iulian a fost de mai multe ori în control la restaurant, dar fără a aplica sancțiuni. Munteanu susține că de fiecare dată a refuzat să ofere servicii de protocol sau bani polițistului și crede că atitudinea acestuia s-a schimbat din acest motiv, fapt ce ar fi culminat cu sancționarea societății sale fără temei. Munteanu prezintă sancționarea sa ca pe o răzbunare a oamenilor legii pentru că anu a dat șpagă, „așa cum e practica”.

”La câteva zile distanță, m-am întâlnit întâmplător în trafic cu agentul constatator care a întocmit procesul verbla și printr-un gest cu mâna ca și cum mă certa a venit lângă autoturismul meu și mi-a reproșat ”te-am așteptat 30 de minute zilele trecute”. Fac precizarea că acest agent, când a dat amenda nu era prima dată în control, ci în decurs de o săptămână a venit de cel puțin încă două ori și nu a aplicat sancțiuni. Atitudinea acestuia cred că s-a schimbat în momentul în care de fiecare dată când am refuzat să îi așez la masă, eivident pe protocolul restaurantului și nici nu am cotizat, așa cum am auzit că se practică.”a declarat Cosmin Munteanu.

IPJ ia apărarea polițiștilor

Inspectoratul Județean de Poliție susține că amenda aplicată societății Blue Acqua este legală și că reprezentanții restaurantului au încălcat legea. Totodată, juriștii IPJ clarifică și aspectul referitor la desfășurarea activității într-un spațiu închis. Chiar dacă proprietarii restaurantului denumesc generic spațiul unde au fost depistați clienții serviți drept terasă, IPJ susține că potrivit legii acea zonă este un spațiu închis și prin urmare desfășurarea activității era interzisă.

Susnumita a fost sancționată pentru nerespectarea prevederilor legale, constând în aceea că la data de 28.03.2021 desfășura activități de preparare, comercializare și consum la punctul de lucru din municipiul Iași, șoseaua Arcu nr. 78 în interiorul localului. Astfel, conform definiției legale prin spațiu închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Considerăm că spațiul în care a fost constatată abaterea contravențională îndeplinește condițiile prevăzute de norma de incriminare.” se arată în întâmpinarea depusă la dosarul instanței.

Polițistul a filmat toată acțiunea

Polițistul acuzat de patronul Blue Acqua se apără și el. Într-un raport intern cerut de conducerea IPJ în momentul deschiderii dosarului din instanță, agentul Mihai Iulian detaliază cum a decurs acțiunea și ce a constatat la fața locului. Polițistul susține că împreună cu colegul său de echipă au filmat întreaga acțiune prin intermediul camerei video din dotare și că imaginile surprinse pot dovedi că sancțiunea dispusă este temeinică. În schimb, la fel ca și reprezentanții IPJ, polițistul nu face nicio referire la interacțiunile anterioare cu patronul Blue Acqua și nici la acuzele privind o eventuală răzbunare fiindcă Cosmin Munteanu a refuzat să dea șpagă.

Având în vedere situația pandemică la nivelul municipiului Iași și a ratei de infectare, la data de 28.03.2021 am efectuat verificări pe raza de competență, în urma unei acțiuni împreună cu inspector Ghiurțu Vasile, cu privire la respectarea măsurilor impuse prin Hotărârea nr. 52 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, constatând faptul că SC Blue Acqua Marine SRl cu punctul de lucru pe șoseaua Arcu nr. 78 nu respectă măsurile impuse la nivel județean, societatea desfășurând activități de preparare, comercializare și consum a produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice în interiorul clădirii, cu publicul, fapt ce este interzis. Astfel, ajunși la punctul de lucru al societății am procedat la interceptarea și legitimarea personalului de serviciu, respectiv a domnului D.V., în calitate de ospătar al societății. Menționez că Blue Acqua Marine SRL desfășura activități de preparare, comercializare și consum a produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice în interiorul clădirii, respectiv la mesele alăturate geamurilor parțial deschise. În vederea dovedirii aspectelor de mai sus, solicit vizualizarea filmării foto-video înregistrate prin body-cam-ul din dotare, seria 243791. Față de cele raportate rog dispuneți” precizează agentul Mihai Iulian în raportul înaintat superiorilor săi în data de 25 mai 2021.

Vrea doar să scape de amendă

Munteanu nu a făcut plângere împotriva polițiștilor care l-au amendat. Vrea doar să scape de plata amenzii și cere judecătorilor anularea procesului verbal sau măcar înlocuirea amenzii cu avertisment. Spune că situația restaurantului este una dificlă ca urmare a condițiilor pandemice și că a fost obligat să realizeze mai multe investiții constisitoare pentru a se putea conforma noilor cerințe legislative.

De la aplicarea restricțiilor, unitatea noastră a făcut eforturi foarte mari pentru a putea funcționa în condiții optime și de a asigura siguranța tuturor clienților. Am funcționat doar în regim de terasă, în a cărei realizare am investit foarte mulți bani în incălzitoare și schimbarea suprafețelor de sticlă fixă, cu uși armonice, cu deschidere largă pentru a putea realiza condițiile legale de funcționare în regim de terasă.” se arată în documentele depuse la instanță. Rezultatele financiare ale societății îl contrazic.

Chiar dacă cifra de afaceri a scăzut cu 25% în anul 2020 față de anul 2019, Blue Acqua Marine a realizat un profit net de peste 622.000 lei în anul trecut, aproximativ 20% din cifra de afaceri.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here