Motivul pentru care nu este bine să aduni scoicile găsite pe plajă

Mindy Voss, the Education Specialist for the New Jersey Sea Grant Consortium, holds a spiral snail shell at Fort Hancock Beach in Sandy Hook looking for seashells on Wednesday June 14, 2023.

Luarea de scoici de pe plajă poate părea o activitate inofensivă, dar un studiu recent a evidențiat consecințele negative asupra ecosistemelor de coastă. Scoicile joacă un rol crucial în menținerea echilibrului acestor ecosisteme, oferind stabilizare plajelor, adăpost pentru diverse organisme marine și contribuind la reîmbogățirea oceanului prin eliberarea de carbonat de calciu pe măsură ce se descompun.

De exemplu, unele specii de crab Paguroidea depind de scoici pentru a-și construi adăposturi și pentru a supraviețui. În plus, scoicile sunt esențiale pentru păsările care le folosesc ca materiale pentru cuiburi și pentru a găsi hrană.

Un studiu desfășurat pe o plajă spaniolă a arătat că reducerea numărului de scoici de-a lungul anilor, asociată cu activitatea turistică intensă, a avut un impact semnificativ asupra habitatelor de coastă. Aceste descoperiri arată că luarea de scoici de pe plajă poate duce la perturbarea delicatului echilibru al ecosistemelor marine.

Este important să ne amintim că în multe locuri este ilegal să luăm scoici de pe plajă. De exemplu, în Marea Britanie este interzisă îndepărtarea oricărui material natural de pe plajele publice, iar în SUA anumite specii de scoici sunt protejate prin lege. Există exemple în care încălcarea acestor reguli a dus la amenzi și chiar la pedepse mai severe, cum s-a întâmplat în cazul unei femei din Florida care a fost închisă și amendată pentru luarea de melci protejați de pe plajă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here