„Momentul istoric” al administrației Chirica: CTP nu mai are bani pentru curentul cu care funcționează tramvaiele

Mihai Chirica riscă să fie părtaș la cel de al doilea „moment istoric” al carierei sale de primar: avem două tramvaie noi, dar prin rețeaua care le pune în mișcare nu va mai circula curent electric @ Compania de Transport Public (CTP) înregistrează restanțe de 6 luni către societatea care furnizează energia electrică fără de care tramvaiele nu pot circula @ Firma Enex SRL Cluj Napoca a dat în judecată CTP Iași pentru o datorie restantă de peste 2,55 milioane de lei, iar într-o încercare disperată, CTP i-a cerut furnizorului să accepte plata eșalonată a datoriilor, facturile restante emise în anul 2020 urmând să fie achitate în maxim 1 an de la emitere @ CTP a fost înființată după ce defuncta RATP a intrat în faliment cu datorii de peste 180 milioane lei doar către bugetul de stat @ La începutul acestei luni, primarul Mihai Chirica se mândrea cu cele două tramvaie PESA, achiziționate însă de către Ministerul Dezvoltării printr-un proiect finanțat de UE @ „E un adevărat moment istoric”, scria Chirica pe pagina sa de facebook

În mai puțin de 5 ani de la înființare, primarul Mihai Chirica a adus operatorul de transport public în comun în buza prăpastiei. Regia de Transport Public a intrat în faliment acumulând peste 180 milioane lei datorii către bugetul de stat sub conducerea primarilor Constantin Simirad și Gheorghe Nichita. Primarul Mihai Chirica  a transferat activitatea de transport public din Municipiul Iași către o nouă societate denumită Compania de Transport Public Iași (CTP). O societate care a plecat la drum fără nicio o datorie și care ar fi trebuit să funcționeze corect și eficient. Deciziile impuse de către Mihai Chirica au cauzat găuri semnificative CTP-ului: de la diminuarea tarifelor pentru călători în scop electoral, modificări de trasee, modificări de subvenții și plata cu întârziere a acestora către societate, toate au contribuit la blocajul financiar al societății. CTP nu reușește să-și achite furnizorii și dările către bugetul de stat în termenii de plată ajungându-se în mod frecvent la lipsa de lichidități și blocarea conturilor. Este o situație pe care angajații societății au mai experimentat-o și în ultimii ani de agonie a fostei regii.

Tramvaiele în pericol să nu poată circula!

Însă cel mai grav aspect al acestui blocaj este faptul că CTP Iași nu poate achita în termen facturile la energie electrică. Mai bine de jumătate dintre călătorii societății sunt deserviți de tramvaie, astfel că, continuitatea în alimentarea cu energie electrică este vitală pentru a nu se crea un haos în oraș. CTP a ajuns la începutul acestui an să aibă restanțe de peste 6 luni de zile la facturile de energie electrică. Conform contractului, CTP trebuie să achite energia electrică în termen de 60 de zile de la emiterea facturii, însă în luna februarie a acestui an societatea avea facturi restante emise inclusiv din luna iulie 2020. Într-o încercare de a lungi boala, CTP i-a cerut furnizorului să accepte plata eșalonată a datoriilor, facturile restante emise în anul 2020 urmând să fie achitate în maxim 1 an de la emitere!

2,55 milioane de lei datorii

Furnizorul de energie electrică Enex SRL Cluj Napoca a dat în judecată Compania de Transport Public Iași pentru o datorie restantă de peste 2,55 milioane de lei. Pe 4 februarie 2021, Enex s-a adresat judecătorilor de la Tribunalul Iași cerând emiterea unei ordonanțe de plată împotriva CTP Iași pentru neplata a nouă facturi de energie electrică emise în perioada iulie-noiembrie 2020 pe care societatea de transport local nu le-a achitat în termenul prevăzut în contract.

„În speță este îndeplinită condiția prevăzută de lege privind existența unui contract valabil între părți, semnat și însușit, respectiv contractele de furnizare nr. 962-JT/20.11.2019 și 962-MT/20.11.2019. În baza acestora și ca urmare a executării de către subscrisa a obligațiilor contractuale în mod corespunzător, am emis facturile fiscale anexate, debitoarea neridicând obiecțiuni cu privire la acestea. Acceptarea la plată a debitului s-a realizat inclusiv prin confirmările trimise prin email, existând astfel dovezi care conțin acordul expres al debitoarei cu privire la obligațiile de plată scadente. Față de aceste aspecte, este evidentă culpa contractuală a debitoarei CTP Iași, care nu a procedat la executarea obligației de plată de prețului convenit. La data de 10.12.2020, am trimis debitoarei prin intermediul BEJ Jalbă Georgiana, somația de plată înregistrată înregistrată sub numărul 236N/10.12.2020 prin care i-am pus în vedere să achite în termen de 15 zile debitul aferent facturilor scadente. Pârâta CTP Iași ne datorează și penalități de întârziere, care la momentul prezentei sunt în valoare de 14.614 lei, precum și penalități de întârziere care vor curge în continuare până la achitarea integrală a debitului restant.” se menționează în cererea de chemare în judecată întocmită de Casa de avocatură Miheț, Hintea și Asociații din București

CTP, ”calul făcut de rușine”

Situația de față seamănă izbitor cu cea din povestea calului dus de stăpân la târgul de animale ca să fie făcut de rușine și nu vândut. Pe 24 februarie 2021, conducerea CTP Iași depune la instanță un document aiuritor în care își dă cu stângul în dreptul. Întâmpinarea CTP se întinde pe o pagină și câteva rânduri, fiind dovada neputinței și incompetenței unui sistem falimentar creat după chipul și asemănarea primarului Mihai Chirica. În primul paragraf al documentului CTP a contestat debitul față de furnizorul de energie cerând judecătorilor respingerea acțiunii întrucât suma solicitată de Enex nu este certă, lichidă și exigibilă. Totodată, CTP a pretins ca fiind necesară realizarea unei expertize judiciare pentru determinarea cuantumului datoriei față de Enex. În al doilea paragraf, CTP cere judecătorilor respingerea ordonanței de plată întrucât societatea face plăți către Enex în contul datoriei (aceeași pe care o contestau și nu o recunoșteau în paragraful anterior) pe baza unei propuneri de eșalonare pe care au trimis-o clujenilor, dar pe care aceștia nu au acceptat-o. Într-adevăr, CTP Iași a propus Enex eșalonarea la plată a datoriei până în noiembrie 2021, adică facturile să fie achitate în  termen de 1 an de la emitere! Enex a refuzat propunerea și a făcut o contraofertă: încheierea unui acord de plată autentificat la notariat care va prevedea achitarea debitului până la data de 1 martie 2021 și garantarea plății sumelor restante cu un bilet la ordin în alb având stipulată mențiunea ”fără protest”.

CTP pierde procesul

Părțile nu au ajuns la un acord scris în privința eșalonării datoriilor CTP astfel că s-a ajuns la proces. Pe parcursul derulării procesului CTP a continuat să facă plăți către Enex în contul datoriei restante, fapt ce a fost apreciat de instanță drept recunoașterea implicită a datoriei. Astfel că, judecătorii au admis cererea companiei Enex și au emis ordonanța de plată împotriva CTP Iași pentru suma de 1,9 milioane lei debit principal și 14.614 lei penalități. La aceste sume se vor mai adăuga și onorariul firmei de avocatură din București pe care compania ieșeană va fi nevoită să îl deconteze firmei Enexe ca urmare a pierderii litigiului..

Enex, informații și cifre

Enex este considerat unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața energiei electrice. Compania a fost înființată în anul 2004 fiind o combinație între două mari companii: Luxten Timișoara și Energobit Cluj Napoca. Primii asociați ai societății au fost Ioan Socea, Pal Peter, Stefan Gadola și Lorenzina Darie. Socea, Pal și Gadola sunt afaceriștii clujeni care controlează grupul de firme Energobit,  ce produce si livreaza echipamente electrice. Totodată, ”băieții deștepți” de la Energobit sunt acționari la clubul de fotbal CFR Cluj.  Lorenzina Darie este soția lui Stelian Darie, directorul diviziei de energie electrică din cadrul Luxten. De altfel, Stelian Darie a fost asociat în mai multe companii care își desfășoară activitatea pe piața energiei electrice, numele său fiind legat de una dintre societățile-căpușă care au participat la devalizarea Hidroelectrica. Inițial clujenii au deținut 48% din compania Enex, iar soția directorului de la Luxten 52%. Ulterior, acționariatul s-a schimbat  în privința procentelor deținute. Patronii Energobit au ajuns să dețină 75% din părțile sociale, în timp ce Lorenzina Darie deține 25% din societate. Anul 2020 a fost unul prolific pentru Enex, societatea aproape dublându-și cifra de afaceri până la 70 de milioane de lei (față de 36 milioane în 2019) și în profit în creștere de 30 de ori, până la valoarea de 3,2 milioane lei. Societatea își desfășoară activitatea cu 14 angajați. Contractul încheiat de CTP Iași cu Enex reprezintă aproximativ 10% din cifra anuală de afaceri a clujenilor.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here