România are nevoie de mână de lucru calificată pentru a putea implementa în ritm susținut marile proiecte de infrastructură la care s-a angajat. Un calcul al Guvernului arată că necesarul în România este de 160.000 de muncitori în plus față de disponibilul actual! Sunt multe locuri de muncă reale care sunt create în economia noastră și care ar putea genera și un plan de repatriere masivă a conaționalilor noștri.
Între timp, însă, Guvernul a fost nevoit să dubleze numărul de muncitori care vor veni în acest an din spațiul non-UE, de la 25.0000 la 50.000 de persoane. Este un indicator extrem de important privind deficitul de personal acut cu care se confruntă firmele românești. Deja lucrează în țara noastră 46.988 de oameni din afara spațiului UE. Nu e nici o problemă că acești oameni vin să-și găsească aici un trai mai bun. Din contră, arată că România e tot mai dezvoltată și mai atractivă.
Dar România trebuie să redevină atractivă și pentru milioanele de români care muncesc din greu în străinătate și de care este, iată, nevoie aici. Nu sunt suficiente doar salariile mai mari. E nevoie de reforme, de infrastructură rutieră, educațională și medicală.
Statisticile oficiale arată că, în acest moment, în Italia, Marea Britanie și Spania trăiesc peste un milion de români, iar în Germania 800.000. Vârsta medie a rezidenților români în Spania, spre exemplu, este de 38 de ani, deci la apogeul puterii de muncă și a capacității profesionale. Fiecare român din aceste statistici impresionante, dar seci, înseamnă un român în minus în economia țării și o familie care nu este completă la ea acasă.
E datoria noastră să-i facem și pe cei plecați să creadă din nou în țara lor. Oricât de pesimiști am fi, România nu mai este aceeași țară ca în urmă cu câteva decenii, înainte de intrarea noastră în Uniunea Europeană și nici măcar aceeași din urmă cu doar câțiva ani.
Așteptările noastre, după deceniile de degringoladă post-decembristă sunt astăzi uriașe și avem toate motivele să ne dorim mai mult și mai repede. Din acest motiv, cele mai ample programe de investiții din istoria recentă trebuie să îi aducă și pe români acasă. Pragmatismul investițiilor trebuie dublat de un proiect aspirațional. Revenirea românilor acasă poate fi cu adevărat proiectul nostru de țară pentru următorii ani