Milionari calici. Doi ieșeni putred de bogați se ceartă pentru 1.000 de euro

Doi dintre cei mai puternici oameni de afaceri ieșeni se află în conflict direct în urma afacerilor pe care le-au derulat împreună. Gheorghe Ibănescu, proprietarul grupului Agrimarvas, și Fadi Ramadan, proprietarul restaurantului Fenice și a cafenelelor La Corniche, au ajuns din parteneri de afaceri adversari. Iar disputa lor nu s-a închis pe cale amiabilă și s-a mutat în sălile de judecată. Dacă ne gândim la anverugura afacerilor care le derulează am crede că miza acestui conflict ar trebui să fie una cu multe zerouri în coadă. Oficial însă, cei doi milionari se ceartă de la o factură neachitată cu o valoare chiar mai mică de 1.000 de euro. O sumă ridicolă pentru nivelul afacerilor derulate de cele două companii. Nu poate fi vorba de dificultăți financiare, pentru că o astfel de sumă nu ar putea pune în pericol activitatea celor două companii. Ci mai degrabă despre orgolii între doi milionari care își încordează mușchii unul la altul pe o miză stupidă.

În perioada 2017-2019, între Agrimarvas și Fadis Time Holding, s-au derulat relații relații comerciale constând în livrarea de carne de pui proaspătă pentru restaurantul Fenice din complexul Palas. Volumul livrărilor a fost de ordinul sutelor de mii de lei anual, iar relația contractuală s-a întrerupt la finele anului 2019. Dar nu oricum, ci având la bază o dispută pentru un rest de plată de 4.736 lei. Agrimarvas a notificat în mai multe rânduri partenerul de afaceri pentru a-i achita suma rămasă restantă, însă fără sorți de izbânbă. Așa că, la începutul anului 2020, avocații Agrimarvas au depus la Judecătoria Iași o cerere pentru emiterea unei ordonanțe de plată prin care firma Fadis Time Holding să fie obligată la plata datoriei restante, a dobânzilor legale penalizatoare pentru perioada cuprinsă între data scadenței facturii și data plății precum și a cheltuielilor de judecată. Agrimarvas a specificat judecătorilor faptul că Fadis Time nu a reclamat vreo neconformitate în privința mărfurilor livrate, neexistând astfel motive pentru refuzul plății facturii.

Un rest de la o factură

”La data prezentei, Fadis Time Holding figurează în evidențele contabile ale Agrimarvas cu un sold restant în valoare de 4.736 lei pe care debitoarea refuză să-l achite benevol, astfel încât societatea noastră se vede nevoită să formuleze prezenta ordonanță de plată pentru a obține astfel recuperarea sumei ce i se cuvine. Subscrisa a transmis anterior depunerii cererii de chemare în judecată somația impusă de dispozițiile legale atât la sediul societății Fadis Time Holding cât și la Restaurantul Fenice Palas deținut de către debitoare. Ambele somații au fost primite de societate la data de 22 ianuarie 2020. Cu toate acestea, Fadis Time Holding a refuzat să se conformeze și să stingă soldul restant. Plățile efectuate de către Fadis Time au determinat ordinea de stingere a debitului, astfel că suma care face obiectul prezentei cereri reprezintă un rest neachitat din factura nr 11732/09.01.2019” se arată în cererea de chemare în judecată.

Afaceri de milioane de euro

Fadi Sleiman Ramadan deține împreună cu diferiți parteneri majoritatea restaurantelor și cafenelelor din Parcul Palas (Fenice, Tribeca, Madison, Czech In, Chef Galerie) precum și cafenelele La Corniche din Iulius Mall și Palas Mall. Fadi, cum îi spun apropiații, derulează afaceri și în zona imobiliară, deținând câteva zeci de apartamente pe care le închiriază preponderent studenților străini. Derulează anual afaceri de ordinul milioanelor de euro. Anul trecut, Fadis Time a înregistrat o cifră de afaceri de 14 milioane de lei și un profit brut de 4,1 milșioane lei! De cealaltă parte, familia Ibănescu derulează afaceri în domeniul agriculturii, deținând o fabrică de nutrețuri combinate, o fermă de pui la Deleni, județul Iași, și un abator în comuna Răchiți din județul Botoșani. În același timp, societatea cultivă peste 1200 hectare de teren agricol aflat în proprietate și arendă. În anul 2019, veniturile grupului agrimarvas au depășit 60 de milioane de lei.

Rareș Neamțu

1 COMENTARIU

  1. Cred ca numai iesean nu poate fi denumit arabul. In acceptiunea noastra, a romanilor din Iasi, a fi iesean inseamna mai mult decat a te aciua aici si pretinde ca esti localnic.
    Evident, intr-o logica elementara, accesibila tuturor, denumirea din titlu pare a fi corecta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here